«Στις εκλογές από όλα έχει ο μπαξές, δικηγόρους και νοικοκυρές» - Του Γιώργου Παπακαλοδούκα, υποψήφιου συμβούλου της Νησιωτικής Ανατροπής

Του Γιώργου Παπακαλοδούκα
-Φιλόλογος
-Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Νησιωτική Ανατροπή.
-Προεκλογική περίοδος και το διαδίκτυο βρίθει από υποψήφιους κάθε λογής. Πτυχιούχοι και μη, απλοί, λαϊκοί, αυθεντικοί, ψώνια, καπάτσοι, της δουλειάς, της πιάτσας, της εργατιάς, της τάδε οικογενείας, πλούσιοι και φτωχοί, του μεροκάματου, του φραπέ, όλοι μαζί στον αγώνα για τη συγκέντρωση των επιθυμητών ψήφων που θα μας κατατάξουν στους αιρετούς αντιπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στους «νικητές».
-Τα κριτήρια επιλογής των στελεχών που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια αυστηρά  : μεγάλο σόι, μεγάλος κύκλος, πολλοί φίλοι στο Facebook, οικονομική ευμάρεια για την προεκλογική διαφήμιση. Το στοίχημα δεν παίζεται με το πόσο καλός είσαι αλλά με το πόσο καλά το χειρίζεσαι  επικοινωνιακά. Είναι παιχνίδι ίσοις όροις: οι  συγγενείς τους συγγενείς, οι φίλοι τους φίλους, οι κολλητοί τους κολλητούς, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, υποσχέσεις, πελατειακές σχέσεις. Καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες στηριγμένες σε ιδεολογικά πρωτίστως κριτήρια επιλογής.

Όλοι έχουμε μερίδιο στην πολιτική, μιας και σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι προνόμιο που μας χάρισε ο Δίας, για να υπάρχουν πόλεις. Ο Δίας βλέποντας να αφανίζεται το ανθρώπινο γένος λόγω απουσίας πολιτικής αρετής, χάρισε σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους το αγαθό της πολιτικής δεινότητας, για να μας σώσει.


Η ενασχόληση με τα κοινά λοιπόν είναι προϋπόθεση για να φτιάχνουμε πόλεις. Η πολιτική αρετή υπάρχει μέσα μας εκ φύσεως, γιατί αλλιώς το ανθρώπινο γένος θα αφανιζόταν. Είναι προϋπόθεση δηλαδή για να μην αφανιστούμε.

Έτσι όλοι μαζί στον προεκλογικό στίβο της πολιτικής σκηνής,  άλλοι κατεβαίνουν  για να προσφέρουν, άλλοι για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα, άλλοι από ψώνιο, άλλοι για να τεστάρουν τη δημοτικότητα τους , άλλοι για να έχουν στο βιογραφικό τους ότι διετέλεσαν στη δείνα θέση και άλλοι γιατί συνήθισαν να είναι πολιτικοί, οι λεγόμενοι αιρετοί "διορισμένοι" που κατηγορούν τους μόνιμους, ενώ οι ίδιοι τείνουν να γίνουν πιο μόνιμοι και από τους μόνιμους.

Όσοι έχουν πτυχία επιδεικνύουν  με στόμφο τις σπουδές τους, τα μεταπτυχιακά τους,  εξηγώντας με κάθε δυνατή λεπτομέρεια πού, πώς και πότε τα απέκτησαν. Όσοι πάλι δηλώνουν τα διόλου ευκαταφρόνητα επαγγέλματα των πιο λαϊκών στρωμάτων, που όμως τείνουν να είναι πιο προσοδοφόρα από τα λεγόμενα δημοφιλή, υπερηφανεύονται για την απλότητα τους, την αμεσότητα τους , την ικανότητα τους να γνωρίζουν καλύτερα τα δεινά που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα και δη τώρα που διανύουμε οικονομική κρίση. Στο τέλος ξαναβγαίνουν τα ίδια άτομα και ας τα είχαμε πολλάκις «φτύσει»!

Το θέμα όμως δεν είναι ούτε τα πτυχία ούτε και η δήθεν απλότητα που πουλάνε όλοι απλόχερα προεκλογικά,  διανοούμενοι και μη. Το ζητούμενο είναι όσοι ασχολούνται με τα κοινά να έχουν επίγνωση του ότι θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του κοινού συμφέροντος και όχι να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, για να σφετεριστούν και να καρπωθούν οι ίδιοι, λόγω θέσης, οφέλη  σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Η ιδιότητα του πολιτικού δε σε κάνει και πολιτικό . Η πολιτική από μονή της δεν αποτελεί ούτε αξία ούτε απαξία. Καταξιωμένος πολιτικός γίνεσαι, όπως και απαξιωμένος, διεφθαρμένος, επηρμένος και αχρείος.

Κάπου εδώ τελειώνει και το πάρτυ του προεκλογικού αγώνα και αρχίζουν τα δύσκολα. Κάποιοι θα το δούμε σοβαρά στην αρχή, κάποιοι μέχρι το τέλος και κάποιοι δε θα καταλάβουν ποτέ τίποτα.


Το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης το έχουν όλοι. Και αυτοί που εκλεγούν και αυτοί που εκλέγονται. Ας κάνουμε σοφές πολιτικές επιλογές και οι μεν και οι δε. Και "οι δικηγόροι" και "οι νοικοκυρές".  Και αν ο Δίας μας έδωσε την πολιτική δεινότητα, για να υπάρχουν πόλεις, ας είμαστε εμείς που θα τις προστατεύσουμε, όχι αυτοί που θα τις χαλάσουμε, και μαζί με αυτές και τους πολίτες! Είναι και αυτή μια «λύσις», για να μην αφανιστούμε!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...