«Σου τηλεφώνησα ΓΙΑ ΕΝΑ αντίο»: Η δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου της Αναστασίας Κορινθίου απο την Λίτσα Φτακλάκη

«Σου τηλεφώνησα ΓΙΑ ΕΝΑ αντίο»: Η δεύτερη ανάγνωση του βιβλίου της Αναστασίας Κορινθίου από την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο της Αναστασίας Κορινθίου «Τηλεφώνησα για ένα αντίο», μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη παρουσίασή του το περασμένο Σάββατο στη Παναγία του Μπούργκου, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Αρχικά, ήμουν πεπεισμένη πως ήταν ένα μυθιστόρημα με ανεκπλήρωτους έρωτες, ίντριγκες, ανθρώπινα πάθη, επιτυχίες, αποτυχίες και προδοσίες. Ένα κοκτέιλ από όσα συμβαίνουν στη ζωή του σύγχρονου πετυχημένου νεοέλληνα.

Ρουφώντας το όμως στη κυριολεξία, καθώς το διάβασα σε μισή μέρα, μέσα από τις αφηγήσεις του Νικόλα για τη ζωή του και τις ζωές των ανθρώπων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη ζωή του, περίμενα με αγωνία να εμφανιστεί ξαφνικά ο από μηχανής Θεός για να δώσει τη λύτρωση. Μια λύτρωση που αρχικά λαχταρούσα να είναι ένα happy end, όπως συνήθως συμβαίνει στα ερωτικά μυθιστορήματα, καθώς ο ανθρώπινος νους πάντα αποζητά το ονειρεμένο.

Όμως, φευ. Η λύτρωση της Αναστασίας Κορινθίου έχει άλλο δρόμο. Όσο και αν φαντάζει παράξενο, η λύτρωση που δίνει η Αναστασία είναι βαθύτατα πολιτική και όχι μυθιστορηματική. Κι αυτό είναι που με συγκλόνισε περισσότερο στο ομολογουμένως συναρπαστικό μυθιστόρημα «Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο». Το τέλος του ήρωα της, του Νικόλα, ενός τυπικού πετυχημένου νεοέλληνα, ενός κλασικού success story της ελληνικής κοινωνίας, που όμως έχτισε την επιτυχία του σε πύργους πάνω στην άμμο, είναι ένα τέλος που ενώ υπόσχεται έως την τελευταία στιγμή την ανατροπή, τελικά είναι το προδιαγεγραμμένο. Όμως σημασία δεν έχει η πράξη αλλά ο συμβολισμός της που είναι λυτρωτικός.

Ο Νικόλας, ο αγαπημένος ήρωας της Αναστασίας, τελικά θυσιάζεται ως μια σύγχρονη Ιφιγένεια, στο βωμό της κάθαρσης. Η πένα που τον δημιούργησε και που τον αγάπησε με όλα του τα πάθη και τις αδυναμίες του, αποφάσισε τελικά να τον θυσιάσει, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή. Ο άνανδρος θάνατος του Νικόλα, δηλώνει το τέλος όλων όσων συνετέλεσαν στο να αποκτήσει η Ελλάδα μας βαθύτατα τραύματα που δεν μπορεί να επουλώσει κανένα «τραυμαπλάστ» και που έχουν ήδη κακοφορμίσει.

Μόνο ο θάνατος μπορεί να δημιουργήσει την ελπίδα για μια νέα αρχή, για μια νέα Ελλάδα που θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της και θα στηριχθεί σε ανθρώπινες ψυχές, όπως είναι η Άιντα (η Ευτυχία), η Νίκη, ο Μηνάς, άνθρωποι- σύμβολα της διπλανής πόρτας, που υπόσχονται την ευτυχία γιατί ξέρουν να αγαπούν αυθεντικά, να δίνουν χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Ανθρώπινα πλάσματα που δεν ζουν κάλπικες ζωές, παρά μόνο ζωές αληθινές, ανθρώπινες και ουσιαστικές.

Ψυχές που δεν στήριξαν τα όνειρα τους σε σκοτεινούς λαβυρίνθους, αλλά σε ξάστερους ουρανούς, με μόνα εφόδιά τους την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση. Αλήθεια, τι περισσότερο χρειάζεται η ανθρώπινη ψυχή για να θεριέψει, για να δυναμώσει και να αποδώσει καρπούς ωφέλιμους στην κοινωνία; Μα φυσικά την ΑΓΑΠΗ, μια λέξη με πέντε γράμματα που δεν έχουμε μάθει ακόμα να προφέρουμε, όπως ομολογεί η συγγραφέας.

Το μήνυμα αυτού του βιβλίου, βαθύτατα φιλοσοφικό καθώς η συγγραφέας μας προτρέπει να αγαπήσουμε, να πετάξουμε από πάνω μας τα ψεύτικα φτιασίδια και τις επίπλαστες ταμπέλες και να βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής: να αγαπήσουμε τη ζωή, τη φύση, τον Άνθρωπο. Να ξαναβρούμε το θείο δώρο της ζωής, την Αγάπη. Να ξαναγίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Και αυτή την αγάπη η Αναστασία την κάνει πράξη δωρίζοντας τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου της στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου. Τροφή αγάπης όπως η ίδια λέει για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αυτή τη περίοδο σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Αξίζει ο καθένας μας να αγοράσει το νέο βιβλίο της συμπολίτισσας μας, Αναστασίας Κορινθίου. Το όφελος θα είναι πολλαπλό καθώς με την αγορά του θα ενισχύσουμε το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου και με το διάβασμα του θα ταξιδέψουμε το μυαλό μας, θα νιώσουμε τη λύτρωση που ο καθένας μας έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Και πάνω απ’ όλα θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της να ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία και με δράσεις αλληλεγγύης να αναχαιτίσουμε τη γάγγραινα της εποχής, τις καθημερινές αυτοκτονίες συνανθρώπων μας λόγω οικονομικών αδιεξόδων.

Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και για αυτήν πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε. Το αντίο να γίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια νέα αρχή, για εμάς, τους συνανθρώπους μας, την Ελλάδα μας!

Σε ευχαριστούμε από καρδιάς γλυκιά μας Αναστασία για όσα κάνεις και θα συνεχίζεις να κάνεις για το συνάνθρωπο σου.

Ελευθερία Φτακλάκη Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...