«Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις; Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία στην σύγχρονη κοινωνία»

«Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις; Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία στην σύγχρονη κοινωνία».

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ως ημέρας με ισχυρή την αρχική πολιτική σημασία της, παραμένει επίκαιρος κι αναγκαίος διότι σε πολλές χώρες, ακόμα και σήμερα, η γυναίκα παλεύει για τα δικαιώματά της.

Με αφορμή το συγκεκριμένο εορτασμό,  ο Σύλλογος για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου, διοργάνωσαν το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 6:00 μ.μ. ομιλία με τίτλο : «Πόσο Εύκολο είναι να ξεφύγεις; Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία στη σύγχρονη κοινωνία»  στο κατάλυμα της Αγγλίας στην Παλιά Πόλη.

 

Στην  αρχή  της  δράσης  απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Ισότητας του Δήμου Ρόδου κ. Σωτρίλλης Θωμάς και  η Γραμματέας του Συλλόγου για τη  Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου κα. Ψαρολογάκη Νατάσσα άνοιξε την εκδήλωση, με εισαγωγή  στο φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, όπου αναφέρθηκαν  αρχικά  στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις ομάδες στόχου και τις δράσεις  εξωστρέφειας του Κέντρου, με σκοπό την πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού για τις υπηρεσίες αρωγής και υποστήριξης γυναικών που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Ακολούθησαν τα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την έκταση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ο ορισμός και οι μορφές της βίας κατά των γυναικών.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών  ανέδειξαν τις  έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γυναίκα θύμα βίας για να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τον κύκλο της βίας μίας κακοποιητικής σχέσης, όπως και γιατί ένα μεγάλο μέρος των γυναικών δεν καταγγέλλουν την κακοποίηση τους.

Δόθηκε έμφαση στις προειδοποιητικές ενδείξεις μίας βίαιης σχέσης, στο προφίλ του θύματος και του θύτη, στην ψυχολογία της γυναίκας θύματος βίας και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε  με  τις πολιτικές και πρακτικές εκείνες που  υπάρχουν και απαιτούνται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών  σε νομικό, θεσμικό και πρακτικό επίπεδο και τη διαδραστική άσκηση με τους συμμετέχοντες/ουσες : «Μύθοι και Πραγματικότητα»- μία άσκηση βασιζόμενη σε κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις, στάσεις ή λανθασμένες αντιλήψεις για τη βία κατά των γυναικών, τις οποίες αν εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε και να ενεργούμε βάση αυτών, οι μύθοι θα γίνονται ισχυρότεροι της πραγματικότητας. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση  με το κοινό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό το οποίο  ανταποκρίνεται στην εν λόγω θεματική.

 

Στον  21ο αιώνα το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματικότητα και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ εκπαιδευτικού, οικονομικού, κοινωνικού και εργασιακού επιπέδου της γυναίκας. Όσο εξακολουθεί να υφίσταται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το λόγο αυτό απαιτείται μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, όπως  και  διαρκής  ευαισθητοποίηση  της  εκάστοτε  κοινωνίας για την πρόληψη και την εξάλειψη  του φαινομένου.

Θερμές ευχαριστίες στον χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης Ραδιόφωνο Λυχνάρι.

Προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού το πρώτο μέρος της ομιλίας βρίσκεται αναρτημένο σε βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook  στη σελίδα του  Συλλόγου για τη  Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...