«Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για το Γκολφ Αφάντου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για το Γκολφ Αφάντου» Οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού έργου (ΕΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το υπουργείο Οικονομικών, παρενέβησαν στο Κοινοβούλιο για το μείζον θέμα της αξιοποίησης του «Γκολφ Αφάντου» στη Ρόδο και την ακύρωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για την ‘αξιοποίηση’ ακινήτου στην περιοχή ‘Γκολφ Αφάντου’ της νήσου Ρόδου».

Η ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του «Γκόλφ Αφάντου», αποδεικνύει ότι οι τεκμηριωμένες αντιδράσεις ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, του φυσικού πλούτου και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του νησιού, μόνο κέρδος μπορεί να φέρουν στην τοπική κοινωνία. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση του «Γκόλφ Αφάντου» θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και στην κατεύθυνση του ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού, για να οδηγήσει την περιοχή σε ανάπτυξη και διασφαλίζοντας ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ <Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Α.Κ.Ε.> -.- ________________________________________ Γραφείο Δωδεκανήσου: Εθνικής Αντίστασης 83, Τ.Κ. 85100 – Ρόδος Τηλ.: + (30) 22410 25050 ♦ Fax. : +(30) 22410 25051 Γραφείο Αθηνών: Σέκερη 1, Τ.Κ. 10671 – Αθήνα Τηλ.: + (30) 210 3675820 ♦ Fax. : +(30) 210 3675619 e-mail: dgakis@parliament.gr, dgakis@otenet.gr Ιστοσελίδα: http://dimitrisgakis.blogspot.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 30.05.13 Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών Θέμα: «Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για την ‘αξιοποίηση’ ακινήτου στην περιοχή ‘Γκολφ Αφάντου’ της νήσου Ρόδου»

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) της 22 Μαΐου 2013, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ακύρωσε τη τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία που αφορούσε στην πώληση του ακινήτου «Γκολφ Αφάντου» στη Ρόδο. Ο διεθνής διαγωνισμός για την «αξιοποίηση» του ακινήτου που ακυρώθηκε, είχε προκηρυχθεί με την από 20.03.2012 πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την από 14.11.2012 πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την «αξιοποίηση» του ακινήτου. Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της 22.05.13, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ταυτόχρονα την έναρξη διαδικασιών για την προκήρυξη νέου σύντομου διαγωνισμού. Αν η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία αναφέρεται ότι μετά τη διαβούλευση της ΣΠΜΕ προκρίνονται η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση του βορείου τμήματος του ακινήτου (Γκολφ Αφάντου), σημαίνει ότι «φρενάρει» οριστικά η πώληση της παραλιακής ζώνης, αυτό είναι μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη και δικαίωση της συντεταγμένης και τεκμηριωμένης αντίδρασης των τοπικών φορέων.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια νομικών και ιδιοκτησιακών ζητημάτων. Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν πως δεν υποβλήθηκαν προσφορές, καθώς οι συγκεκριμένες νομοτεχνικές αδυναμίες, όπως καταπατήσεις τμημάτων του ακινήτου, δρόμος που διασχίζει το ακίνητο, προσφυγές πολιτών για άρση απαλλοτριώσεων και επιστροφή εκτάσεων στους αρχικούς ιδιοκτήτες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της παραπάνω απόφασης. Επιπλέον, αναφέρεται ότι κύριος λόγος για το ότι το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να αποσύρει το διαγωνισμό, ήταν ότι οι ίδιοι οι επενδυτές ζήτησαν τη μείωση της έκτασης, καθώς το ακίνητο, όπως αρχικά είχε δημοπρατηθεί, απαιτούσε την τοποθέτηση μεγάλου ύψους κεφαλαίων, αλλά και πως συγκεκριμένοι όμιλοι απείλησαν πως δεν θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και θα αποσυρθούν αν δεν αλλάξει το πλαίσιο του διαγωνισμού, ώστε να προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείων και όχι η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, που δεν τους ενδιέφερε. Επειδή, η «αξιοποίηση» του «Γκολφ Αφάντου», δεν μπορεί να γίνει με αδιαφανείς διαδικασίες και αποικιοκρατικούς όρους, αλλά με διαφάνεια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επειδή, το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και του νησιού, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και η ανάπτυξη να γίνεται με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης, στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητας του νησιού της Ρόδου. Επειδή, η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να προσαρμόζεται στις συγκυριακές επιλογές των ξένων επενδυτών σε βάρος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 1. Ποιά είναι η πραγματική και αναλυτική αιτιολόγηση της απόφασης του ΔΣ για την ακύρωση του διαγωνισμού; Ποιά είναι η αιτία που σταμάτησε η διαγωνιστική διαδικασία και πως θα αντιμετωπιστούν στην καινούργια διαδικασία οι λόγοι που σταμάτησαν την προηγούμενη; 2. Προτίθεται να θέσει, έστω και στην παρούσα φάση, σαφείς περιορισμούς στο είδος και το μέγεθος των υποδομών που μπορούν να κατασκευαστούν αποκλειστικά στα γήπεδα Γ4 και Γ5 τα οποία αποτελούν την κατ’ εξοχήν έκταση του «Γκολφ Αφάντου» και τις εγκαταστάσεις του; 3. Σε ποιά συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί, για να διασφαλιστεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλη την έκταση της παραλίας;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Καλείται ο ερωτώμενος αρμόδιος Υπουργός, να μας κοινοποιήσει τα παρακάτω έγγραφα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αιτήσεως κατάθεσης εγγράφων:

1. Τα αναλυτικά πρακτικά των συνεδριάσεων – όχι απόσπασμα - για την απόφαση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν στον ως άνω διαγωνισμό. 2. Την πλήρη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής – όχι απόσπασμα – για την απόφαση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στον ως άνω διαγωνισμό.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές:

Δημήτρης Γάκης Νάντια Βαλαβάνη Ευκλείδης Τσακαλώτος -.-

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...