«Παρέλυσε η Ελλάδα για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ»

Στη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στο ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ αναφέρθηκαν εκτενώς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Παρέλυσε η Ελλάδα για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ»

Σε γενική απεργία προχώρησαν τα ελληνικά συνδικάτα ενάντια στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και να χαθούν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας, ανέφερε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Οπως σχολίασε ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, σε μία χώρα που καθυστερεί εμφανώς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το γεγονός ότι έκλεισε εν μία νυκτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε μαζική οργή. Η ΕΡΤ ήταν συνυφασμένη με την ταυτότητα της Ελλάδας κατά τα 75 χρόνια λειτουργίας της και οι υπηρεσίες της είχαν ανακοινώσει τις πιο ταραχώδεις στιγμές της ιστορίας της: την εισβολή των Ναζί το 1941, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 και τώρα την βύθιση στην οικονομική κρίση.

«Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν χθες σε ένδειξη συμπαράστασης για την ΕΡΤ στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δύο μεγάλων εργατικών συνδικάτων για 24ωρη απεργία, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», τόνισαν οι Irish Times.

Το αμερικανικό CNN, εκτός από την αναφορά του στη μαζική συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την Πέμπτη, σημειώνει και το άλλο κακό μαντάτο που έφτασε στην Ελλάδα: ρην ανεργία που σκαρφάλωσε στο 27,4%.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εκλαμβάνει την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ως απαραίτητη περικοπή για τον αγώνα που δίνει η χώρα με το χρέος, την ύφεση και την ανεργία, τα στοιχεία έδειξαν ότι η τελευταία ανέβηκε ακόμη υψηλότερα, σημειώνει το δίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «σταμάτησαν τα πάντα στην Ελλάδα μετά την απόφαση των συνδικάτων να προχωρήσουν σε απεργία μετά τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ, περιγράφοντας ως πραξικόπημα την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Σε άλλο δημοσίευμά του το πρακτορείο από το εσωτερικό του ραδιομεγάρου δίνει έμφαση στο κολλημένο χαρτί στην πόρτα ενός από τα στούντιο που γράφει: Την επανάσταση δεν θα τη δείξει η τηλεόραση.

«Μαύρες οθόνες στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη χώρα μας έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ιστοσελίδα αναφέρθηκε και στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.

Η 24ωρη γενική απεργία με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν ανάμεσα στα βασικά θέματα και του Al Jazeera, το οποίο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή απαράδεκτη, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσκεψη των αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...