«Ομιλία Νεκτάριου Σαντορινιού κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στοΥπουργείοΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ομιλία Νεκτάριου Σαντορινιού κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στοΥπουργείοΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»

Υποδεχόμενος την νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν μπορεί να μην πάει η σκέψη μου στον Νοέμβρη του 2016, τότε που πρώτη φορά πέρασα τις πύλες του, σαν Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τότε ήταν και η πρώτη φορά που συστηνόταν θεματικό Υπουργείο για όλα τα νησιά της χώρας, βάζοντας την Νησιωτικότητα στο προσκήνιο και ανάγοντας τους νησιώτες σε ισότιμους πολίτες. Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια προσπαθήσαμε να εκπροσωπήσουμε όλους τους νησιώτες, να σταθούμε αρωγοί στα καθημερινά τους προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουμε πολιτικές, που μετά από πολλά χρόνια, έδωσαν στα νησιά ευκαιρίες ανάπτυξης, όραμα και προοπτική, απεγκλωβίζοντάς τα από τον φαύλο κύκλο της εγκατάλειψης και της ερήμωσης.

Αναβαθμίσαμε την Νησιωτικότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη,  σε βασική παράμετρο για την υλοποίηση πολιτικών συνοχής. Αφήνουμε παρακαταθήκη την πρωτοβουλία της τοποθέτησης και λειτουργίας αφαλατώσεων, σε πάνω από 13 νησιά, έχοντας εξασφαλίσει για το ελληνικό δημόσιο 4,5 εκ ευρώ, υδατική αυτονομία και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα νησιά, ποιοτικό και επαρκές νερό για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.

 

Συνεργαστήκαμε με επιτυχία με άλλα Υπουργεία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στηρίξαμε τις υποδομές των νησιών, μέσα από εθνικούς πόρους, με πάνω από 101 εκ. Ιδιαίτερα για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη των ζωνών λιμένα των νησιών, οι θεσμικές μας παρεμβάσεις και οι χρηματοδοτήσεις της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, διόρθωσαν παθογένειες χρόνων και ενίσχυσαν τις δυνατότητες των μικρών λιμανιών. 

Περήφανα μπορούμε να πούμε ότι ανασυντάξαμε το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας πάντα με σύμμαχο τα άξια στελέχη της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, φτάνοντας τις χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές στα 91,5 εκ ευρώ, θεσμοθετώντας ρυθμίσεις που δίνουν ευκαιρίες για ανανέωση του στόλου με σύγχρονα και πιο πράσινα πλοία, ανοίγοντας τον δρόμο για πολυετείς συμβάσεις που θα κάνουν τα νησιά μας να αισθάνονται πιο ασφαλή στην συχνότητα των μετακινήσεων και θα δώσουν ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο.

Οι παρεμβάσεις μας στην ακτοπλοΐα έγιναν πραγματικότητα μέσα από την ειλικρινή, διαφανή και διαλεκτική σχέση που αναπτύξαμε με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου, τους οποίους, από αυτό το βήμα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς και να τους πω ότι η επαφή μας και η συνεργασία μας δεν παύει με την παράδοση των καθηκόντων μου. Η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτάσσει, κυρίως, την κοινωνική εκπροσώπηση και την διαρκή επαφή με τους αναπτυξιακούς φορείς της χώρας, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε για μια δυναμική αλλαγή της ακτοπλοΐας που θα εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο τους νησιώτες αλλά και τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας.

Μια σειρά νησιωτικών πολιτικών τέθηκαν σε ισχύ και οι ενέργειες μας ήταν έντονες και διαρκείς σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας των νησιωτών. Η θεσμική κληρονομιά, όμως, αυτής της Κυβέρνησης που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα νησιά, λέγεται Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ο πρώτος μόνιμος θεσμός για τα νησιά και τους νησιώτες, που αναγνωρίζει στην πράξη τις αρνητικές συνθήκες που βιώνουν καθώς και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα μέσα στα οποία οι νησιωτικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Σήμερα αυτό το μέτρο- σταθμός παραδίδεται στα χέρια σας, κ. Υπουργέ και, εκ πείρας μιλώντας, είναι μια μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση που αναλαμβάνετε προς τους νησιώτες. Γιατί το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν μια ανάγκη και μια απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και η όποια αμφισβήτησή του, θα βρει μπροστά της την αντίδραση χιλιάδων νησιωτών, που για πρώτη φορά βιώνουν έναν θεσμό που αναγνωρίζει τα κόστη ζωής και μετακίνησής τους.

Τέλος, φέροντας την εμπειρία αυτών των χρόνων, οφείλω να σας πω ότι αυτό το Υπουργείο έχει πολυεπίπεδες αρμοδιότητες και η δράση του εκτίνεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους ευαίσθητους τομείς της ναυτικής εργασίας, της έρευνας και της διάσωσης, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των συνόρων, των κομβικών λιμενικών εγκαταστάσεων, του μεγάλου τομέα της ναυτιλίας και φυσικά της Νησιωτικότητας.

Για όλα αυτά τα θέματα, κ. Υπουργέ, θα βρείτε συμμάχους σας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που με πείρα, γνώση, κατάρτιση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στέκονται άοκνα δίπλα σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, συμπαραστάτες σε κάθε δύσκολη απόφαση που θα κληθείτε να πάρετε.

Αν μπορώ να σας δώσω μια συμβουλή, αυτή θα ήταν να μην περιχαρακωθείτε μόνο στον 5ο όροφο του Υπουργείου, επισκεφθείτε τα Λιμεναρχεία και τα σκάφη, ακούστε και μιλήστε με τα στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή και που προσφέρουν με ευθύνη τις υπηρεσίες τους στον πολίτη και στην χώρα. Η δική μου συνεχής επαφή με αυτούς τους ανθρώπους του πεδίου, με έκανε πιο πλήρως ενημερωμένο αλλά και πιο περήφανο για το επίπεδο και την ποιότητα του Σώματος.

Λίγο πριν κλείσω θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τον Διονύση Τεμπονέρα με τον οποίο καταφέραμε να ενισχύσουμε το ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών και να τονώσουμε την συνδεσιμότητα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών. Τον Χρήστο Λαμπρίδη με τον οποίο ήμασταν μαζί σε όλες τις δύσκολες στιγμές των νησιών και με αμεσότητα στηρίξαμε τα λιμάνια μας. Και φυσικά τον Γιώργο Κασσάρα, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συνοδοιπόρο και φίλο στον δύσκολο αγώνα υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και πολλών άλλων νησιωτικών πολιτικών. 

Με ιδιαίτερη χαρά για τον καιρό που μοιραστήκαμε κοινές αρμοδιότητες, αποχαιρετώ, προσωρινά, τον Υπουργό Φώτη Κουβέλη και τον ευχαριστώ για όλη τη συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία, επίσης, θέλω να πω και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, που για περίπου τέσσερα χρόνια με ευθύνη και πείσμα στέκεται δίπλα στο Σώμα και τις ανάγκες του.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν και κάθε μια ξεχωριστά από τα στελέχη του Υπουργείου και το πολιτικό προσωπικό για όλα τα χρόνια και τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε, για τις καλημέρες και τις σκέψεις που ανταλλάξαμε, για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, για όλα αυτά που προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε, για τον ωραίο και καλό αγώνα που δώσαμε.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή μέρα είναι μια ακόμη μέρα στην ιστορία των Ελεύθερων και Δημοκρατικών διαδικασιών που ο λαός μας έχει κατοχυρώσει.Η θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης, στην οποία μας όρισαν οι Έλληνες Πολίτες έχει ευθύνες και απαιτεί σκληρή δουλειά. Με το νου μας στην κοινωνία, με το βλέμμα μας στην υπεράσπιση των κατακτήσεων του λαού μας και για το καλό της χώρας, εμείς θα είμαστε οι εγγυητές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής Συνοχής».

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...