Βάσει των στοιχείων για τις αεροδιακομιδές από το Νοσοκομείο της Ρόδου τα οποία ζήτησε και έλαβε από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.
Στην Ερώτησή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός παρατηρεί τον αριθμό-ρεκόρ των αεροδιακομιδών του 2018, παρά την αρχική μείωσή τους αμέσως μετά τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Ρόδου το 2014. Σχολιάζει ότι αυτό υποδηλώνει μια πιθανή δυσλειτουργία του Νοσοκομείου και ρωτά πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνων της Κρήτης, δεδομένου ότι η Δωδεκάνησος είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.
Ολόκληρη η Ερώτηση είναι η εξής:
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ.: 6055/26.02.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: «Οι αεροδιακομιδές από το Νοσοκομείο Ρόδου σε αριθμό-ρεκόρ»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, οι αεροδιακομιδές στη Ρόδο το 2018 έφθασαν στο υψηλότερο αριθμό, ρεκόρ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τους 170 ασθενείς. Λαμβανομένου υπόψη ότι τον χειμώνα λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων, ακόμη και οι αεροδιακομιδές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, οι άρρωστοι δεν έχουν κατά κανόνα καλή τύχη. Αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο.
Το 2014 με την λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου ένας αριθμός αεροδιακομιδών για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές στην προεμφραγματική και εμφραγματική περίοδο απετράπη. Για αυτό τα χρόνια 2015 - 2017 είχαν χαμηλότερο αριθμό αεροδιακομιδών.
Όμως η έκρηξη που παρατηρήθηκε το 2018 δείχνει πρόβλημα πιθανόν γενικότερης δυσλειτουργίας ορισμένων τμημάτων του νοσοκομείου.
Η Δωδεκάνησος, η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Χώρας, παρότι έχει ένα κτιριακά πολύ καλό νοσοκομείο, δεν έχει την φροντίδα που θα έπρεπε να έχει ως περιοχή. Είναι ίσως η μοναδική περιοχή που απέχει τόσο πολύ από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να έχει εκτός από την κτιριακή υποδομή και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενός μεγάλου νοσοκομείου.
Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αεροδιακομιδών, το θέμα του ακτινοθεραπευτικού τμήματος επί 4 χρόνια παραμένει στάσιμο και έτσι οι καρκινοπαθείς Δωδεκανήσιοι συνωθούνται στα μεγάλα νοσοκομεία της Χώρας, εκλιπαρώντας για μια θέση θεραπείας.
Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε στη Βουλή σε Ερώτησή μου ότι οι ασθενείς μπορούν να πηγαίνουν στην Κρήτη. Όμως αυτό δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Η ψυχική ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση του πληθυσμού είναι προφανής.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συγκεκριμένα προτείνει το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις της λειτουργίας του νοσοκομείου τουλάχιστον σε επίπεδο ανάλογο των νοσοκομείων της Κρήτης.
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός