«Ν. Σαντορινιός: Υποστελεχωμένες οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ν. Δωδεκανήσου. Άμεση ανάγκη για ενίσχυση με προσωπικό. Κατάθεση Ερώτησης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Υποστελεχωμένες οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ν. Δωδεκανήσου. Άμεση ανάγκη για ενίσχυση με προσωπικό. Κατάθεση Ερώτησης»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα την σοβαρή υποστελέχωση που παρατηρείται στις αστυνομικές υπηρεσίες της Νότιας Δωδεκανήσου, κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Την πρωτοβουλία αυτή, την οποία στηρίζουν με τις συνυπογραφές τους οι αρμόδιοι Τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός, ακολουθεί και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας να κατατεθούν στην Βουλή ο αριθμός των περιπολιών που λαμβάνουν χώρα, όπως και ο αριθμός των αστυνομικών που τις στελεχώνουν.

Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η Νησιωτικότητα, η πολυνησία, το μεταναστευτικό, ο τουρισμός, η λειτουργία των αεροδρομίων και Πυλών Εισόδου, είναι παράγοντες που αυξάνουν τις ανάγκες για παρουσία αστυνομικών στα νησιά και απαιτούν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των κατά τόπους υπηρεσιών. Η Δωδεκάνησος αποτελεί μια ακριτική περιοχή και οι ανάγκες διαφέρουν από αυτές των αντίστοιχων υπηρεσιών στην ηπειρωτική χώρα. Η υπάρχουσα στελέχωση των ΑΤ, εμφανώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής, αφού οι 450 περίπου αστυνομικοί που υπηρετούν αυτή την στιγμή στην Νότια Δωδεκάνησο, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα πόστα, τις ημερήσιες υπηρεσίες και τις περιπολίες που χρειάζονται να λαμβάνουν χώρα καθημερινά. Και ενώ πραγματοποιούνται κάποιες αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού για τους θερινούς μήνες, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση, αφού μέχρι να εξοικειωθούν με τις ανάγκες της περιοχής, ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα της απόσπασής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αποτελεί το νησί της Καρπάθου όπου πρόσφατα ιδρύθηκε Αστυνομική Υποδιεύθυνση στην οποία θα έπρεπε να υπηρετούν περίπου 80 ένστολοι, όμως η δύναμη του νησιού αποτελείται μόλις από 25 άτομα. Επιπλέον, ύστερα διαμαρτυρίες πολιτών διαπιστώθηκε ότι στο νησί της Ρόδου το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να στελεχώσει κλιμάκια περιπολιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκτεταμένο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν όταν ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και οι αρμόδιοι Τομεάρχες ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με ποιον τρόπο σκοπεύει να προβεί στην ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στα νησιά της Δωδεκανήσου και αν θα προχωρήσει σε αύξηση της οργανικής δύναμης στην περιοχή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αντανακλούν τις ειδικές συνθήκες της Νησιωτικότητας.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τέλος, σχολιάζει πως η επαρκής αστυνόμευση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που λόγω των χαρακτηριστικών τους, χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και πολιτικών ενίσχυσης των κατά τόπους Υπηρεσιών. Τα νησιά της Νότιας Δωδεκανήσου πρέπει και οφείλουν να αισθανθούν ασφαλή, ενώ παράλληλα πρέπει οι αστυνομικοί που εργάζονται στα νησιωτικά τμήματα να ενισχυθούν ώστε να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...