«Ν. Σαντορινιός: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Πυρηνελαιουργείο Ρόδου, ώστε να μη χαθεί η ελαιοκομική χρονιά για τους νησιώτες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Πυρηνελαιουργείο Ρόδου, ώστε να μη χαθεί η ελαιοκομική χρονιά για τους νησιώτες»

Ερώτηση κατέθεσε, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου Ρόδου, σημειώνοντας ότι μη αντιμετώπισή τους και η ενδεχόμενη ανακοπή της επεξεργασίας του ελαιολάδου στη Δωδεκάνησο, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα και τα νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, θα σημάνει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού και θα προκαλέσει βαθιά φτωχοποίηση μεγάλων παραγωγικών κομματιών της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα και παθογένειες, διοικητικά κολλήματα και κυρίως έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, έχουν φέρει τη λειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνελαιουργείου στο Ν. Αγαίου, σε τέλμα, και σε απόγνωση τα περίπου 12 ελαιοτριβεία της Ρόδου, που συνδέονται άρρηκτα με αυτό. Αν και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου έχει καταβάλει συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες για την δημιουργία ενός φορέα, με τη συμμετοχή ιδιωτών και ελαιοτριβέων, που θα δώσει ώθηση στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του πυρηνελαιουργείου, έτσι ώστε να μπορεί η μονάδα να ανταποκριθεί στην νέα νομοθεσία, εντούτοις δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτός ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο και προσπαθώντας να μην χαθεί η ελαιοκομική περίοδος για τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση προς το Υπουργείο σχετικά με την εξεύρεση λύσης για τη λειτουργία του Πυρηνελουργείου. Όπως τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το Υπουργείο οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με το Πυρηνελουργείο, αφού αποτελεί κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων των νησιών, η παράταση του καθεστώτος λειτουργίας του, έτσι ώστε να μην υποστεί παραπάνω ζημία ο πρωτογενής τομέας των νησιών και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα, μέσα σε συνθήκες κρίσης, το ιδιαίτερα ποιοτικό και διεθνώς προβεβλημένο προϊόν της Δωδεκανήσου, το λάδι.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού υπογραμμίζει ότι ο πρωτογενής τομέας των νησιών, εξαιτίας της, άνευ προηγούμενου, μείωσης του τζίρου στην εστίαση και στον τουρισμό, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, χαρακτηρίζει ως αδήριτη την ανάγκη στήριξης των παραγωγών των νησιών, από μέρους της Πολιτείας, δεδομένου ότι οι αγροτική και μεταποιητική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη των χειμαζόμενων νησιωτικών οικονομιών, σε μια περίοδο που ο τριτογενής τομέας διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει, σχολιάζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δωδεκανήσου, με ποιους τρόπους προτίθεται να στηρίξει τους παραγωγούς ελαιολάδου των νησιών της Δωδεκανήσου, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το καθεστώς λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου της Ρόδου και τι πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει ώστε να αποτρέψει τη διακοπή της ελαιοκομικής περιόδου για τους παραγωγούς των νησιών. Τέλος, απαντήσεις ζητούνται, μέσω της Ερώτησης για το αν το Υπουργείο μελετά την αξιοποίηση των προτάσεων που έχει λάβει από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σχετικά με τρόπους συνέχισης της λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου Ρόδου, ωσότου και ευοδωθούν οι προσπάθειες της ΕΑΣΔ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...