«Ν. Σαντορινιός σε συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Πιο καταστροφική πολιτική απάθεια προς τους εργαζόμενους, η χώρα μας δεν έχει βιώσει

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός σε συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Πιο καταστροφική πολιτική απάθεια προς τους εργαζόμενους, η χώρα μας δεν έχει βιώσει»

Μεσούσης της πιο δύσκολης κρίσης που οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση αντιμετωπίζουν, ο Νεκτάριος Σαντορινιός προχώρησε σε μια ακόμη συνάντηση με τα μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, συζητώντας τα προβλήματα του εργαζόμενου κόσμου και την παντελή έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ανατροπή της κατάστασης. 

Στην συνάντηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη (3/02/2021) συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Υπεύθυνος Τύπου και Πρόεδρος του Σωματείου Καζίνο Ρόδου κ. Γιώργος Φρατζολάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ, κ. Μιχάλης  Χαροκόπος και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, κ. Νίκος Τριπολίτης.

Η εικόνα που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου ήταν για άλλη μια φορά αποκαρδιωτική, εξαιτίας της δύσκολής συγκυρίας στην οποία πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι του νησιού έχουν περιέλθει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγουν τα βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσής τους, μιας και οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 80 ενσήμων, αφού η τουριστική περίοδος ήταν εξαιρετικά μικρή και πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν κάνει να εργαστούν. Έστω και αν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είχε θεσπίσει την δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων και σήμερα οι εποχικά εργαζόμενοι δεν θα μείνουν εκτός των Δημοσίων υπηρεσιών Υγείας, εντούτοις η Κυβέρνηση οφείλει να ανανεώσει τα βιβλιάρια τους, αποδεικνύοντας ότι αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι προσπαθεί για την ανατροπή της κοινωνικής φτωχοποίησης.

Ιδιαίτερη αναφορά ακόμη έγινε και στην ανάγκη παράτασης του επιδόματος ανεργίας των εποχικών, τουλάχιστον για δυο μήνες, μιας και κανείς γνωρίζει αν και πότε θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, μετά από μια καταστροφική χρονιά, καλούνται να βγάλουν το υπόλοιπο τους έτους, με μόνο εισόδημα το επίδομα ανεργίας, σχολιάζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η μη ανανέωση αυτού αφήνει στην ένδεια και στην απελπισία ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας των νησιών, συμπλήρωσε.

Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα ίδρυσης στη Ρόδο, παραρτήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια και υγιεινή, ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει αρκετές πρωτοβουλίες και είχε προχωρήσει σημαντικά, προσπάθειες που όμως σταμάτησαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ. Τέλος, σχολιάστηκε με έμφαση η ανάγκη στήριξης του κλάδου των ξεναγών και των τουριστικών πρακτόρων, με την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στο έλεος της κρίσης της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά του και χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες του Κοινοβουλευτικού ελέγχου αναδεικνύει και προτάσσει συνεχώς τα αιτήματα των κλάδων που θίγονται. «Η Κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενικό ενδιαφέρον για τους εποχικά εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους του τουρισμού. Ακόμη και όσα μέτρα ανακοίνωσε, αφήνουν εκτός την πλειοψηφία των εποχικών εργαζομένων, είναι ελλιπή και δεν επαρκούν σε τίποτα». Πιο καταστροφική πολιτική απάθεια, η χώρα μας δεν έχει βιώσει, σχολίασε.

Τέλος, σε σχέση με την ανάρμοστη και προσβλητική τοποθέτηση γνωστού συνδικαλιστικού στελέχους της Ρόδου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο περιθώριο της συζήτησης,  εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου για την άμεση αντίδραση στο περιστατικό, και διεμήνυσε, για μια ακόμη φορά, την βαθιά του πεποίθηση ότι το ΕΚΡ εργάζεται για την προστασία των εργαζομένων και για την απομόνωση κάθε είδους συμπεριφορών που προσβάλλουν το εργατικό κίνημα.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...