«Ν. Σαντορινιός: Οι πολιτικές της Κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην απαξίωση τη Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο Ρόδου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Οι πολιτικές της Κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην απαξίωση τη Δημόσια Υγεία και το Νοσοκομείο Ρόδου»

Χθες, από το βήμα του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Διοίκησης για τη συμμετοχή σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την υποστελέχωση του ΓΝΡ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός προασπίστηκε την Δημόσια Υγεία και έθεσε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις πολιτικές υποβάθμισης και απαξίωσης του ΕΣΥ που ακολουθεί, έχοντας απώτερο σκοπό, όπως τόνισε, την στήριξη των ιδιωτικών Δομών. https://www.youtube.com/watch?v=AkuUsrcNrZM

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αρχικά ευχαρίστησε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου που ανοίγει τη συζήτηση για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΓΝΡ και που δίνει το βήμα να τοποθετηθούν όλοιεκφράζοντας τις απόψεις τους. Είναι τώρα η ώρα, υπογράμμισε, που όλοι μας πρέπει να μιλήσουμε καθαρά για το ποια Υγεία υπερασπιζόμαστε, γιατί οι πολιτικές για την Υγεία διαφέρουν, καθώς είναι άλλο να υπερασπίζεσαι το Δημόσιο ΕΣΥ και είναι άλλο να υπερασπίζεσαι την ιδιωτική Υγεία.

Το ΓΝΡ έχει αφεθεί στην τύχη του

Όπως επισήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στη Ρόδο εδώ και μια βδομάδα, επισήμως, το Νοσοκομείο δεν έχει Διοικητή, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του. Παράλληλα αντιμετωπίζει αυξανόμενο πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που γιγαντώθηκε την περίοδο της πανδημίας, και φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μιλούν για πρωτόγνωρες συνθήκες διάλυσης τις οποίες δεν έχουν ξαναβιώσει. Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Ρόδου καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερες ανάγκες γιατί οι υπόλοιπες δομές Υγείας των νησιών αποψιλώνονται επίσης, αφού, για παράδειγμα, στην Κω δεν υπάρχει Παθολόγος, στην Κάλυμνο δεν υπάρχει Καρδιολόγος, κα. Συνεχώς αποχωρούν γιατροί και λοιπό προσωπικό, την ώρα που δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις, ενώ λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, το ΓΝΡ δεν μπορεί να προσλάβει ούτε επικουρικούς γιατρούς.Η Κυβέρνηση καταδίκασε το Νοσοκομείο με περικοπές στον κεντρικό του προϋπολογισμό που έφτασαν τα μείον 600εκ το 2021, μέσα στην πανδημία δηλαδή, και τα μείον 240εκ το 2022. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και ενώ οι ανάγκες σε προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου δεν καλύπτονται και εξακολουθεί να παραμένει υποστελεχωμένο, αποφασίστηκε πρόσφατα να στέλνονται ασθενείς για τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την πραγματική κυβερνητική ατζέντα για την Υγεία.

Ιδιωτικοποίηση και εμβαλωματικές λύσεις, οι πολιτικές της ΝΔ για την Δημόσια Υγεία

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως η Υγεία συνολικά έχει πληγεί σημαντικά από τα Μνημόνια και από την πανδημία. Και ενώ θα περίμενε η Κυβέρνηση να έχει πάρει το μάθημά της για το τι σημαίνει Δημόσια Υγεία, αυτή εξακολουθεί και εμμένει σε πολιτικές ιδιωτικοποίησης και σε γιατρούς με μπλοκάκι που θα έρχονται να καλύπτουν adhoc τις ανάγκες των δομών Υγείας των νησιών.

Παράλληλα η ΝΔ δεν έχει θεσπίσει κανένα κίνητρο για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά. Ακόμη η νησιωτική Υγεία βασίζεται στις πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε θεσπίσει τα επιπλέον 400ευρώ από το Κράτος για τα άγονα ιατρεία, τη δυνατότητα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να μπορούν να συμβάλουν οικονομικά για τη στελέχωση των Δομών Υγείας τους και το κίνητρο, μετά την 5ετή παραμονή τους σε νησί, να λαμβάνουν θέση σε κεντρικό Νοσοκομείο της επιλογής τους. Είναι αρκετά; Προφανώς όχι, τόνισε εμφατικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η Δημόσια Υγεία των νησιών χρειάζεται επιπλέον στήριξη και γενναία μέτρα: αυξημένοι μισθοί, έως και μιάμιση φορά για τις ακριτικές περιοχές, ως κίνητρο για την κάλυψη των μόνιμων θέσεων, διοικητικά κίνητρα, κίνητρα στέγασης, πλάνο μετεκπαιδεύσεων, κα.   

Η απάντηση στις πολιτικές απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας που ακολουθεί η ΝΔ, είναι στήριξη του ΕΣΥ και επαρκείς υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες. Οι νησιώτες, τόνισε, χρειάζονται ασφάλεια, που μόνο η ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας μπορεί να τους προσφέρει. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η ζωή των νησιωτών και πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη. Μια μάχη που να βάζει σε προτεραιότητα την άμεση παροχή κινήτρων στους γιατρούς, τις μόνιμες προσλήψεις, την πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού και για να σταματήσουν να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές κλινικές. 

Μια οφειλόμενη απάντηση σχετικά με την επικοινωνιακή προπαγάνδα της Κυβέρνησης για το ευαίσθητο θέμα της υποχρεωτικής μαστογραφίας

Οφείλω να τονίσω, συμπλήρωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ότι αυτό που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σχετικά με τις μαστογραφίες και το παρουσίασε λες και ήταν καινοτόμο, είναι ότι αυτόματα, οι γυναίκες άνω των 50 ετών, θα λαμβάνουν υπενθυμιστικόsms για να προβούν σε μαστογραφία. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ήταν αυτή που νομοθέτησε την ετήσια δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες, άνω των 40 ετών. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πως όλες οι γυναίκες, όπου και αν κατοικούν, θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ώστε να εξετασθούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δυστυχώς σε αυτό η ΝΔ δεν έχει καμία απάντηση. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...