«Ν. Σαντορινιός: Κατάθεση Ερώτησης για την άμεση ανάγκη στήριξης των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων τους»  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Κατάθεση Ερώτησης για την άμεση ανάγκη στήριξης των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων τους»  

- Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατέθεσε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με την άμεση ανάγκη στήριξης των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων σε αυτά. Η Ερώτηση συνυπογράφεται από την Τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και από άλλους 31 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μετά και την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε μεταξύ του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Δωδεκανήσου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός πήρε την πρωτοβουλία της κατάθεσης ερώτησης στην οποία επισημαίνονται τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου και προτείνονται άμεσες ενέργειες στήριξής του.

Στην Ερώτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημειώνει ότι τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα στήριξης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συνεχόμενες απώλειες εσόδων των 4.000 ιδιοκτητών πρακτορείων της χώρας, που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα σε αναστολή λειτουργίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρή, για την επιβίωσή τους, έλλειψη ρευστότητας. Καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι λειτουργίας, παρά μόνο αυτός της φυσικής παρουσίας του πελάτη στο κατάστημα, οι υποχρεώσεις και τα ανελαστικά πάγια έξοδα συνεχίζουν να διογκώνονται, ενώ οι 25.000 εργαζόμενοι στα πρακτορεία έχουν οδηγηθεί σε εργασιακή ανασφάλεια. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πολυδιαφημιζόμενες επιχειρήσεις διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες στη διάρκεια της καραντίνας έχουν αυξήσει τα πελατολόγια τους, με αποτέλεσμα την άμεση οικονομική ζημία των φυσικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη μνεία στην Ερώτηση γίνεται για τα πρακτορεία των νησιών, των οποίων η κατάσταση είναι ακόμη πιο ζοφερή, αφού η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει πλέον τις τοπικές κοινωνίες και η ισχνή περσινή τουριστική περίοδος, έχουν προκαλέσει σημαντικό αδιέξοδο στις επιχειρήσεις και σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των οφειλών τους, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμη, ζητά να μεριμνήσουν για την ουσιαστική στήριξη, μέσω επιδοτήσεων μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των συγκεκριμένων επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους, καθώς και την ένταξη των πρακτορείων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και σε προγράμματα στήριξης εργαζομένων και επιδότησης προσλήψεων. Επίσης, υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για ένταξη των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στον κλάδο του λιανεμπορίου, έτσι ώστε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να επανεκκινήσει η λειτουργία τους, με το άνοιγμα της αγοράς.         

Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, στην πλειοψηφία τους είναι ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα στήριξης με στόχο την επιβίωση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, την ομαλή τους επαναλειτουργία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.           

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...