«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την παράδοση του τζόγου των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την παράδοση του τζόγου των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους»

- Παρατίθενται σημεία από την χθεσινή ολομέτωπη επίθεση του βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού, σε ομιλία του στη Βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lC3Y3i-lPbA

 

  • Τι μας αποκρύπτει η Κυβέρνηση της ΝΔ για το νέο ασφαλιστικό

 

«Το παλιό πολιτικό σύστημα διαχρονικά έπαιξε τζογάροντας τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ιστορία πάει πολύ πίσω. Με τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950, το πρώτο άρθρο υποχρέωνε τα ασφαλιστικά ταμεία να βάλουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ το τέταρτο άρθρο έδινε το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να δίνει ανεξέλεγκτα αυτά τα κεφάλαια σε ιδιώτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εργοστασιάρχες και λοιπούς ‘κολαούζους’ των κυβερνητικών κομμάτων. Όλα αυτά τα δάνεια έχουν μία ονομασία: θαλασσοδάνεια. Τα αποθεματικά των ταμείων δεν επεστράφησαν ποτέ. Αργότερα, τη δεκαετία του 2000, ποιος θα ξεχάσει τον τζόγο που παίχτηκε με τα δομημένα ομόλογα και ο οποίος κόστισε περίπου 1,8 δις. στα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ξεχνάτε όλα αυτά; Ξεχνάτε την «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», την ιδιωτική συνταξιοδότηση που έδινε εγγυημένη απόδοση 7,5%; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;»

 

«Και τώρα ήρθε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να τζογάρει ως κράτος. Συνεχίζει την παράδοση του τζόγου των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, παραδίδοντάς τα στους κολλητούς της.

 

  1. Αποκρύπτουν ότι 18 από τις 30 χώρες που εφάρμοσαν αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα τύπου Πινοσέτ, τελικά επέστρεψαν στο αναδιανεμητικό σύστημα διότι κατέρρευσαν τα συστήματα και υπήρξε τεράστια αύξηση του δημοσιονομικού χρέους.

 

  1. Αποκρύπτουν ότι σε έρευνες που έχουν γίνει, οι νέοι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη αφού μόλις το 20% δηλώνει πρόθεση να ακολουθήσει το συγκεκριμένο σύστημα ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν υποχρεωτικά.

 

  1. Αποκρύπτουν ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα πληρώσουν δύο φορές το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης, διότι μέχρι το 2030 η επιβάρυνση θα είναι περίπου 1 δις. και, από το 2040 και μετά, θα είναι 2,7 δις και άνω. Εκτός από το να τζογάρουν, απαλλάσσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις αστικές και ποινικές ευθύνες.

 

  1. Αποκρύπτουν ότι θα κόψουν και το κοινωνικό μέρισμα. Το έχουν πει αυτό άραγε, στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Έχουν πει ότι 900 εκατομμύρια θα δίνονται στα golden boys και στο ΤΕΚΑ για να κάνουν πράξη τη νεοφιλελεύθερη εμμονή τους;

 

  1. Στέλνουν για πάντα στις καλένδες τη 13η σύνταξη. Και αυτά τα 900 εκατομμύρια θα λείψουν και από την αγορά, αφού πήγαιναν κατευθείαν εκεί».

 

 

 

  • Τα ασύστολα ψεύδη της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

 

«Πριν από ένα χρόνο, μας έλεγε ο κ. Βρούτσης ότι έλυσε το πρόβλημα και ότι υπάρχει πλέον βιωσιμότητα στο σύστημα. Σήμερα μας λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στο σύστημα και μας φέρνει και αυτός μελέτες. Ποιος τελικά μας λέει ψέματα;»

 

«Επίσης, λένε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις για τους νέους και ότι αν τελικά δεν πετύχει το τζογάρισμα, να μην ανησυχούν διότι θα πληρώσει το κράτος. Ναι, το κράτος θα πληρώσει. Όμως, αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχει αυξηθεί κατά οκτώ χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Εκτός αν εννοούν ότι θα βγουν όλοι συνταξιούχοι στα 74 έτη! Γιατί λοιπόν δε μας λένε ότι θα αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης; Διότι για τα 40 χρόνια το non paper τους λέει άλλα. Η πραγματικότητα είναι ότι με το ισχύον θα παίρνει 221 ευρώ ένας συνταξιούχος και με το νέο σύστημα θα παίρνει 154 ευρώ».

 

«Λένε ότι θα επιστραφούν οι επενδύσεις, 1 δις περίπου. Φέρνουν διάφορες μελέτες, οι οποίες όμως έχουν ως προϋπόθεση ότι για 50 χρόνια δεν θα υπάρχει ύφεση και ότι όλα τα λεφτά θα επενδυθούν μέσω των funds στη χώρα. Μα, η πρακτική είναι ότι περίπου το 80% πηγαίνει στο εξωτερικό και επενδύεται. Άρα, πώς θα γίνει αυτό το 1 δισεκατομμύριο; Μάλλον θα γίνει μαγικά! Άλλωστε μας έχουν συνηθίσει στη δημιουργική λογιστική!».

 

«Ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό σύστημα. Το ευρωπαϊκό σύστημα λέει όμως ότι στον πρώτο πυλώνα είναι και η κύρια και η επικουρική σύνταξη. Στον δεύτερο πυλώνα που είναι το κεφαλαιοποιητικό, υπάρχουν επαγγελματικά ταμεία τα οποία είναι εθελοντικά και έχουν μια άλλη κουλτούρα. Η μόνη χώρα που έχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι η Δανία. Ας μην συγκρίνουμε, όμως, τη Δανία με την Ελλάδα και το κοινωνικό σύστημα που έχει γιατί μάλλον θα χάσουμε».

 

  • Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί με νεοφιλελελεύθερη εμμονή και εις βάρος των φορολογούμενων


«Για μία ακόμα φορά νομοθετεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με εμμονή στις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις της. Νομοθετεί αυξάνοντας τα βάρη στους φορολογούμενους για τις επόμενες δεκαετίες κατά 78 δις. Τορπιλίζει το ασφαλιστικό σύστημα επιβάλλοντας χρεοκοπημένες πολιτικές. Δημιουργεί ένα σύστημα που θα έχει επιπλέον κόστος και δεσμεύσεις και νομοθετεί μακριά από τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων.

 

«Για μία ακόμα φορά ισχυρίζονται ότι θέλιυν να προστατεύσουν τους νέους, αυτούς τους νέους για τους οποίους έφεραν τον νέο εργασιακό νόμο με κατάργηση του οκταώρου, ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των θέσεων εργασίας κατά 40 χιλιάδες.

 

Μόνο μέλημά τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που τους έφεραν στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνά καταστρέφουν  τη χώρα. Κανένας ανασχηματισμός δε θα τους σώσει. Αν θέλουν να κάνουν ένα καλό στη χώρα, ας αποσύρουν αυτό το νομοσχέδιο και  ας φύγουν, για να σταματήσει η καταστροφή».

 

 

  • Ο ανασχηματισμός ανέδειξε την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη

 

«Δεν είχα σκοπό σήμερα να αναφερθώ στον ανασχηματισμό, αλλά οι προκλητικές δηλώσεις του ανεκδιήγητου  κ. Υπουργού Ανάπτυξης για τον Ναύαρχο Αποστολάκη καθώς και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, με αναγκάζουν να σας θυμίσω το εξής: Ο Ναύαρχος Αποστολάκης ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν μπήκε το Barbaros τον Οκτώβριο του 2018 στα χωρικά μας ύδατα, το ανέκρουσε πρύμναν σε μισή μέρα. Εσείς αφήσατε το Oruc-Reis να κάνει «κρουαζιέρα» επί σαράντα μέρες στο Αιγαίο! Επιτέλους, να σεβόμαστε σε αυτόν τον τόπο!»

 

«Αυτός ο ανασχηματισμός ανέδειξε και κάτι άλλο. Καθαιρέσατε από το Υπουργείο Υγείας –εκτός από τον κ. Κικίλια-, τον κ. Κοντοζαμάνη, υπεύθυνο για τη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία. Παραδεχθήκατε δηλαδή την αποτυχία σας στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενάμιση χρόνο μετά την έκρηξη της πανδημίας και παρά τα αιτήματα και τις προτάσεις μας όλο αυτό τον καιρό. Και  άραγε, οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς «πλήρωσαν» μόνο τις φωτιές ή τις επιθέσεις στις πλατείες ή τη στοχοποίηση των νέων ή το γεγονός ότι δεν έγιναν επαρκείς έλεγχοι, ιδίως στα νησιά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με τραγικές συνέπειες σήμερα»;

,

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...