«Ν. Σαντορινιός: Η Κάλυμνος ακόμα αναμένει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Κατάθεση Ερώτησης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κάλυμνος ακόμα αναμένει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Κατάθεση Ερώτησης»

Με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με την πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την οικονομική κάλυψη των Καλυμνίων, μετά τη θεομηνία του περασμένου Ιανουαρίου και τις βαρύτατες καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Στην Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης και η Τομεάρχης Εργασίας,  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζεται ότι κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού της Καλύμνου, βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο. Ενώ υπάρχει ο σχετικός Νόμος, καμία κυβερνητική ενέργεια δεν έχει εκκινήσει ώστε να προστατευθούν οι πληγέντες από τη συσσώρευση χρεών και από αναγκαστικές κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς. Βάσει και της επιστολής του Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 28/1/2022, πολλές περιουσίες πληγέντων βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, αφού όπως αναφέρει «έχουν προκύψει περιπτώσεις πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά αυτών».

 

Εντωμεταξύ, η οικονομική αποζημίωση ύψους 4.600 ευρώ που κάποιοι έλαβαν, ήταν πενιχρή σε σχέση με τις σημερινές ανατιμήσεις και παντελώς αναντίστοιχη με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Καλύμνιοι. Μάλιστα, οι τρεις Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίστοιχη περίπτωση, με οικονομική απόφαση χορηγήθηκε επίδομα 5.000 ευρώ για τις κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες που υπέστησαν ιδιαίτερες καταστροφές, και χορηγήθηκε έξτρα επίδομα 8.000 ευρώ στις επιχειρήσεις (όπως έγινε για το νησί της Σύμης το Νοέμβριο 2017). Παράλληλα, στις 16/5/2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ΚΥΑ με αριθμό για τη χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και οι αρμόδιοι Τομεάρχες ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει την Υ.Α. που βασίζεται στο Νόμο 4797/2021 και πότε σκοπεύουν να το πράξουν, με δεδομένο το γεγονός ότι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης απειλούν τις περιουσίες των κατοίκων της Καλύμνου και υπάρχει άμεση ανάγκη ώστε να δοθεί παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών;

2. Εκτός από τη χορήγηση επιδόματος σε όσους κατοίκους έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να αυξήσει το εν λόγω ποσό αλλά και να δώσει ειδική αποζημίωση στο νησί της Καλύμνου, όπως έγινε με την ΚΥΑ του 2017 και σύμφωνα με το νομοθετημένο προηγούμενο το Μαΐου του 2019;

 

Όπως δηλώνει σχετικά ο Νεκτάριος Σαντορινιός, «η ακριτική Κάλυμνος, όπως και πολλά νησιά μας, έχουν ήδη βιώσει πάνω από δυο χρόνια ύφεσης και οικονομικού στραγγαλισμού και η θεομηνία του περασμένου Ιανουαρίου διόγκωσε την ήδη επιβαρυμένη οικονομική ζωή του νησιού. Η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής ΥΑ από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, με τη σειρά της καθυστερεί την ευκαιρία να επανέλθει το νησί σε ρυθμούς κανονικότητας και να καταφέρουν να ορθοποδήσουν κάτοικοι και επιχειρηματίες».

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...