«Ν. Σαντορινιός από την Κω: Οι νησιώτες πρέπει να δώσουμε μάχες για να πείσουμε ότι χρειάζονται ξεχωριστές πολιτικές για τα νησιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός από την Κω: Οι νησιώτες πρέπει να δώσουμε μάχες για να πείσουμε ότι χρειάζονται ξεχωριστές πολιτικές για τα νησιά»

Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στο νησί της Κω και στο πλαίσιο της επικοινωνίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Μένουμε Όρθιοι, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει την ανάγκη για στελέχωση που έχουν οι δομές υγείας των νησιών και δηλώνει αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Κω για την ίδρυση νέου Νοσοκομείου. Παράλληλα, σχολιάζει την οικονομική ασφυξία που οι νησιωτικές κοινωνίες βιώνουν και καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ένα εργαλείο που, ιδίως αυτές τις δύσκολες μέρες, μπορεί να ενισχύσει επιπλέον τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=3qCFZXvXeOg&feature=youtu.be

Επιχειρήσεις και Εργαζόμενοι στην Κω σε ασφυξία

Έχοντας την ευκαιρία, συνοδευόμενος από το τοπικό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και τον τ. βουλευτή Ηλία Καματερό, να μιλήσει δια ζώσης με καταστηματάρχες, εκπρόσωπους του τουρισμού και της εστίασης, πολίτες του νησιού και θεσμικούς φορείς, ο Νεκτάριος Σαντορινιός διαπίστωσε  την τραγική οικονομική ασφυξία που και το νησί της Κω αντιμετωπίζει.

«Τα νησιά, δεδομένου ότι οι οικονομίες τους στηρίζονται σχεδόν απόλυτα στον τουρισμό, είναι αυτά, που λόγω της πανδημίας, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις των νησιών, γρήγορα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν λουκέτα και σωρεία απολύσεων. Αντίθετα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις, αυξάνουν το δανειακό βάρος των μικρομεσαίων και τους θέτουν «τραπεζικά» κριτήρια για την είσοδό τους, με αποτέλεσμα η πλειονότητα αυτών, να μένει εκτός. Από την άλλη, με τα μέτρα που πήρε, μειώνει το μισθό των εργαζομένων, δίνει μόνο για 1,5 μήνα βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και ουσιαστικά βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προγράμματός Μένουμε Όρθιοι, προτείνει να δοθούν, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, 2000€ ως μη επιστρεπτέα επιδότηση, όχι δανεισμό δηλαδή, και επιπλέον 2000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί, ένα μέτρο με συνολικό κόστος 3δις. Ταυτόχρονα ζητάμε να υπάρξει επιπλέον επιδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις του Τουρισμού, Μεταφορών και Εστίασης στο 100% ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και στο 40% του μισθολογικού κόστους που αντιμετωπίζουν και με ορίζοντα μέχρι το Σεπτέμβρη, ώστε να καταφέρουν να βγάλουν τη σεζόν. Ενώ, πρέπει να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενναία πακέτα χρηματοδοτήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.  Τέλος, επιμένουμε στη προεκλογική μας δέσμευση μας για μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου».

Τώρα είναι η ώρα, αυτό το μαξιλάρι των 37δις που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, να χρησιμοποιηθεί για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους. Δεν θα επιτρέψουμε να δαπανηθούν ξανά, κονδύλια σε κολλητούς και φίλους. Θέλουμε απαντήσεις για το που πήγανε, μέσα στην πανδημία, τα λεφτά του ελληνικού λαού, την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά είναι σε απόγνωση.

Για την υγεία των νησιών. Στήριξη στο αίτημα της Κω για νέο Νοσοκομείο

«Τα νησιά δεν ενισχύθηκαν σε προσωπικό, υλικά και υποδομές, ούτε με αφορμή την πανδημία. Η διαχείριση των κρουσμάτων επιλέχθηκε να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και, μη λαμβάνοντας υπόψη την Νησιωτικότητα, δεν ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς πουθενά στα Δωδεκάνησα. Ενώ λοιπόν η Κυβέρνηση παραμέλησε την υγειονομική θωράκιση των νησιών, έρχεται ο Υπουργός Τουρισμού και κάνει μια ιεράρχηση επικινδυνότητας των νησιών, που τα συκοφαντεί και τα καταδικάζει σε μαρασμό».

«Ειδικά η Κως παραμένει εκτός υγειονομικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης, παρά τα συνεχή αιτήματα του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των διεκδικήσεων και ζητάμε την ενίσχυση με προσωπικό των δομών υγείας του νησιού, τη λειτουργία των ΜΑΦ και ΜΕΘ και φυσικά την ίδρυση νέου Νοσοκομείου, μια πρωτοβουλία που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται επί ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταφορικό Ισοδύναμο και Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού

«Πιστεύοντας στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επέκτασή του, τουλάχιστον για φέτος, σε όλους τους έλληνες πολίτες, 2 εισιτήρια αλέ ρετουρ. Μια πρόταση που και ο ίδιος ο Δήμαρχος Κω πιστεύει και στηρίζει». «Παράλληλα έχουμε ανακοινώσει την πρότασή μας για ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ύψους 700εκ, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που εξήγγειλε μόνο 30εκ για την τόνωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, μια σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή που δεν ξέρω ποιος προσδοκά να εξυπηρετήσει».

Η ύφεση της ΝΔ

«Το 2020 είναι σίγουρό ότι θα κλείσει με μεγάλη ύφεση, κυρίως λόγου του κορονοϊού. Παρακολουθώντας όμως τα δημοσιονομικά, κανείς, και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ΝΔ πήρε μια χώρα με ανάπτυξη 2,8%, έκλεισε το 2019 με 1%- με βασικούς οικονομικούς δείκτες όπως οι εξαγωγές και η βιομηχανία μειωμένους κατά πολύ- και έφτασε το πρώτο δίμηνο του 2020 να καταγράφει 2δις υστέρηση στους στόχους. Και όλα αυτά, όταν για να πάρει την διακυβέρνηση ευαγγελιζόταν ανάπτυξη 4%». Εκτός λοιπόν από την πανδημία, σοβαρές ευθύνες για την ύφεση που θα βρούμε μπροστά μας έχει και η ίδια η Κυβέρνηση».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...