«Ν. Σαντορινιός: Ανάγκη άμεσης στήριξης των εποχικών επιχειρήσεων – Τηλεδιάσκεψη με καταστηματάρχες και επαγγελματίες Κολυμπίων Ρόδου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Ανάγκη άμεσης στήριξης των εποχικών επιχειρήσεων – Τηλεδιάσκεψη με καταστηματάρχες και επαγγελματίες Κολυμπίων Ρόδου»

- Με το Σωματείο Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων Ρόδου είχε τηλεδιάσκεψη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους. Η διαδικτυακή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της Αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, βασισμένη και η οποία και αποτυπώνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του Σωματείου, ήταν ο Πρόεδρος κ. Παύλος Χαρτερός και οι κ.κ. Χρύσανθος Λαουδίκος, Κωνσταντίνος Βασιλάκης και Γιάννης Καντιδενός.

Όπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση, οι επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικά των νησιών, εδώ και για ένα χρόνο βιώνουν πάγωμα των εσόδων τους, συσσώρευση χρεών και δραματική μείωση της ρευστότητάς τους. Τα όποια μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, αφού, όπως ειπώθηκε, η πλειοψηφία των εποχικών επιχειρήσεων παραμένουν βαθιά πληττόμενες. «Ζούμε σε συνθήκες ασφυξίας και τεράστιας οικονομικής ζημίας, αφού με 7 μήνες εργασίας, με τη βία, πρέπει να καλύψουμε τον όγκο υποχρεώσεων 24 μηνών», τονίζουν οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες των Κολυμπίων.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές εμπορικές και εποχικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, όπως τα Κολύμπια, έχουν διαφορετικούς ΚΑΔ από εκείνους που μπορούν να ενταχθούν έστω και σε αποσπασματικά μέτρα στήριξης. Ενώ, με δεδομένο ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως η φετινή σεζόν θα είναι θετική, ζητούνται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου, έτσι ώστε να προστατευθεί η βιωσιμότητά τους και ο Ελληνικός Τουρισμός, εν γένει. Παράλληλα, διεκδικούν παράταση της επιδότησης ενοικίου έως και τον μήνα Μάιο, όπου θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, επιχορήγηση στήριξης παγίων δαπανών με κρατικές εγγυήσεις, κούρεμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει στο διάστημα της πανδημίας, και παροχή επιπλέον επιχορήγησης στον τομέα του τουρισμού. Τέλος, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον των εποχικά εργαζομένων και ζητούν άμεσα μέτρα που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι του Σωματείου ευχαρίστησαν τον Νεκτάριο Σαντορινιό για τη σειρά των παρεμβάσεων και του κοινοβουλευτικού του έργου, το οποίο συνδέεται με την αναγνώριση της εποχικότητας σε επιχειρήσεις και εργασιακές θέσεις.

Τέλος, με τη σειρά του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου ο τουρισμός απασχολεί το 90% του εποχικού εργατικού δυναμικού, θα έπρεπε ήδη η Κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο μέτρων ενίσχυσης που να συμβάλλουν στην αντοχή της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, κατέληξε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί ακόμα να αντιληφθεί ότι η εργασιακή και επιχειρηματική εποχικότητα είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας και ότι, αντί να θέτει εμπόδια, θα πρέπει να παράσχει στιβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία στους ανθρώπους της. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το πρόσφατο «Σχέδιο Ανάκαμψης» από το οποίο απουσιάζει η υποστήριξη και η μέριμνα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους αυτής.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...