«Ν. Σαντορινιός: Άμεση νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και δυνατό υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας»

Αθήνα, 03/08/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Θέμα: «Ν. Σαντορινιός:  Άμεση νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και δυνατό  υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας»

 -Παρατίθενται σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Μαριλένα Γεραντώνη και Γιάννη Χρηστάκο. https://www.youtube.com/watch?v=-q1uxxb1pso

  • Για τις 3 νέες γυναικοκτονίες μέσα σε ένα 48ωρο που ανέβασαν σε 13 τα θύματα μέσα στο 2022

«Μπορεί το κάθε κόμμα να αντιλαμβάνεται με διαφορετικούς κοινωνικοπολιτικούς όρους τα εγκλήματα με γυναίκες ως θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Κανείς όμως δε μπορεί να κρύβεται πλέον. Να το λέμε με το όνομά του. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό έγκλημα που γίνεται λόγω φύλου και με όρους σεξισμού, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για γυναικοκτονίες οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Ο όρος «γυναικτονία» πρέπει επιτέλους να συμπεριληφθεί στο Ποινικό μας Δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έφερε ως τροπολογία δύο φορές με την Κυβέρνηση ΝΔ να αρνείται να την ψηφίσει και σκοπεύουμε να την επανακαταθέσουμε άμεσα».

«Επιπλέον, θα πρέπει να ενταθούν οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις που θα συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών και στην εδραίωση μιας κοινωνίας χωρίς πατριαρχικά στερεότυπα. Χρειάζονται περισσότερες  δομές προστασίας γυναικών που δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά από τους συντρόφους τους, με προστασία των τέκνων αλλά και της εργασίας των γυναικών που αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο κατοικίας και/ή να φιλοξενούνται σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών. Χρειάζεται να λειτουργήσουν ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, παντού και ιδιαίτερα στην επαρχία, για την διερεύνηση των καταγγελιών και την ουσιαστική στήριξη των γυναικών. Η γυναίκα από τη Ζάκυνθο, για παράδειγμα, είχε προβεί σε μηνύσεις εναντίον του συζύγου ενώ την ημέρα του εγκλήματος το θύμα είχε κάνει νέα καταγγελία».

  • Όχι μόνο ενσωμάτωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ενέργειας αλλά αύξησαν τους λογαριασμούς κατά 15-20%

«Η Κυβέρνηση επικαλείται ότι έχει δώσει «επιδόματα» για την ενέργεια στον ελληνικό λαό, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να ποτίζει τα «κλεφτόδεντρα» της αισχροκέρδειας των παραγωγών ενέργειας μέσω επιδοτήσεων. Αυτό άλλωστε φαίνεται όταν αυτή τη στιγμή ο ενεργειακός πληθωρισμός της χώρας μας βρίσκεται στο 61% με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να φτάνει περίπου στο 39%. Αυτή η διαφορά έχει όνομα. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Είναι αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Ήθελαν να …κρύψουν την ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά τελικά, με τις ανακοινώσεις των κυμαινόμενων τιμών στα τιμολόγια των παρόχων -έστω και με καθυστέρηση-, βλέπουμε ότι όχι μόνο έχει ενσωματωθεί το κόστος αυτό αλλά έχουμε και νέα αύξηση της τάξης του 15 με 20% σε σύγκριση με αυτό που θα πλήρωνε ο πολίτης με τη ρήτρα αναπροσαρμογής ξέχωρη».

«Είναι πλέον φανερό ότι η κυβερνητική ανεπάρκεια δεν υφίσταται λόγω ανικανότητας αλλά λόγω στοχευμένης εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Φωτογραφικό υλικό

tilemaxos

tilemaxos

kalopitas

kalopitas

Προτάσεις Verena

Σε συνέντευξη του προς το Verena.gr ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαίος Καλοπήτας που κατέρχεται...
Σε ενα κατάμεστο ΡΟΔΟΝ έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και...
ΜΝΜ προς πολλούς αποδέκτες (απλές σκέψεις) ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΥΜΕΝΗΣ...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...