«Ν. Σαντορινιός: «Σοβαρά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Η ΝΔ έχει βάλει στον πάγο την Δημόσια Υγεία στα νησιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: «Σοβαρά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Η ΝΔ έχει βάλει στον πάγο την Δημόσια Υγεία στα νησιά»

Στον απόηχο των προβλημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός πραγματοποίησε την Παρασκευή (10/09) επίσκεψη στο Νοσοκομείο συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Καραγιάννη Δ. , ενώ συμμετείχε και σε συναντήσεις με εκπροσώπους των Ιατρών και με τον Διοικητή του ΓΝΡ, κ. Ρουμάνη. Ειδικότερα, εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού, στην σχετική συνάντηση έλαβαν μέρος η κα. Γαλανού Π., Πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών, ο κ. Καραταπάνης, Σ., Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθυντής της Ά Παθολογικής Κλινικής καθώς και ο κ. Σοκορέλος, Μ., Ιατρός Ορθοπεδικός.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τους εκπροσώπους των γιατρών αλλά και τον κ. Διοικητή να ενημερώνουν τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Εκτενώς συζητήθηκε η σοβαρή υποστελέχωση σε ειδικευμένο προσωπικό που έχει επηρεάσει, εδώ και αρκετούς μήνες, την ομαλή λειτουργία του ΓΝΡ. Ακόμη, το γνωστό πλέον σε όλη την τοπική κοινωνία, πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, τα χειρουργεία που τελούν σε αναστολή ανέρχονται μέχρι στιγμής περί τα 1.110, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους της Ρόδου και κατ’ επέκταση όλης της Δωδεκανήσου, ενώ έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιο άμεσα τα προβλήματα υγείας τους.

Περαιτέρω, άλυτο παραμένει ακόμη και το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΡ, μιας και η έλλειψη Εντατικολόγων Ιατρών έχει οδηγήσει στην λειτουργία μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ, με κίνδυνο ο αριθμός να μειωθεί ακόμη περισσότερο, το προσεχές διάστημα αν δεν προσληφθούν εξειδικευμένοι γιατροί. Σημαντικά προβλήματα, επίσης, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αντιμετωπίζουν, ακόμη, και άλλες κλινικές όπως η Γυναικολογική, η Ψυχιατρική και η Ακτινολογική.

 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, τέλος, στο ζήτημα που έχει προκύψει με την λειτουργία της Μονάδας παραγωγής οξυγόνου του Νοσοκομείου. Η ΜΠΟ εμφάνισε σοβαρά προβλήματα και σταμάτησε να λειτουργεί λόγω αυξημένης ζήτησης, σε μια περίοδο όπου το Νοσοκομείο είχε σοβαρά περιστατικά και ανάγκες να αντιμετωπίσει, αφού πέρα από τη νοσηλεία ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο, στις κλινικές COVID νοσηλεύονταν περί τους 47 ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια. Σύμφωνα με την Διοίκηση και τους γιατρούς η κατάσταση φαίνεται πως ομαλοποιείται επί του παρόντος, αλλά ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως είναι κομβικής σημασίας να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, και να εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία της, έτσι ώστε να υπάρξει εγγύηση στο μέλλον ότι κάθε ασθενής που χρειασθεί παροχή οξυγόνου στη Ρόδου θα καλυφθεί αμέσως. Στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη, τονίστηκε από όλους η ανάγκη ύπαρξης εφεδρικού συστήματος παροχής οξυγόνου στο Νοσοκομείο έτσι ώστε σε περιόδους αυξημένης ζήτησης η κάλυψη να είναι επαρκής.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η τοπική κοινωνία του νησιού νοσεί βαριά λόγω της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου του νησιού. Σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες νοσηλείας και περίθαλψης τείνουν να είναι  αυξητικές, το ΓΝΡ λειτουργεί στα όριά του. Για άλλη μια φορά η Δημόσια Υγεία στέκεται όρθια χάρη στις προσπάθειες και την αυτοθυσία που επιδεικνύει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η επίσημη Πολιτεία αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο και με το μέτρο των αναστολών εργασίας, αφήνοντας τα νησιά με ελλιπή περίθαλψη, κλείνοντας για ακόμα μια φορά το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα».

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...