«Με την παρουσία του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος ΑΕΙ στη Χάλκη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

-ΘΕΜΑ: «Με την παρουσία του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος ΑΕΙ στη Χάλκη»

-Με την παρουσία του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης κου Νίκου Παπαθανάση, και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών φορέων, κατοίκων και πολιτών της Χάλκης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Χάλκης με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής», το Σάββατο, 27 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου της Χάλκης.

Ο Δήμαρχος Χάλκης, κ. Άγγελος Φραγκάκης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, τόνισε ότι η χάραξη και η υλοποίηση στρατηγικών με ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβάλλουν τη βιωσιμότητα του πολιτιστικού αποθέματος και συνδέονται με την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών στρατηγικών. Το νησί της Χάλκης με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του και επιθυμεί να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Γιαννικουρής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, σημείωσε πως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου μετέχει σε ένα πρότυπο ερευνητικό έργο, το ΑΕΙ, με το συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων έρευνας για τον αειφόρο σχεδιασμό της ανάπτυξης απομονωμένων περιοχών της Ελλάδας. Τόνισε πως μέσω των προτάσεων του ΑΕΙ, τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου – η Σύμη, η Χάλκη, το Καστελόριζο και η Ηρωϊκή Ν. Κάσος - γίνονται ξανά φάροι καινοτομίας και προόδου, ανοιχτά εργαστήρια εφαρμογών ολοκληρωμένου σχεδιασμού και νησιωτικών πολιτικών, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία.

Επεσήμανε ότι το νησί της Χάλκης, το πρώτο GR-ECO ISLAND, αποτελεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και καινοτομίας. Υπογράμμισε δε τη στήριξη του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Πρόγραμμα ΑΕΙ.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος ΑΕΙ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, κα Αντωνία Μοροπούλου, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση και την ικανοποίησή της για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την επόμενη μέρα της Χάλκης, 40 χρόνια μετά από την καθιέρωσή της από την UNESCO, με πρόταση του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, ως Νησιού Ειρήνης και Φιλίας των Νέων και διεθνούς πρότυπου αειφόρου νησιωτικής ανάπτυξης, αλλά και μετά την πρόσφατη ανακήρυξη της Χάλκης από τον Πρωθυπουργό ως CR-ECO ISLAND και την εγκαινίαση του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Υπογράμμισε ότι εγγύηση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι τόσο η σχέση εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της Χάλκης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αναπτύχθηκε διαχρονικά και ενωτικά υπερβαίνοντας διαφορετικές πολιτικές απόψεις και καταβολές, όσο και η εμβληματική παρουσία στο νησί εκ μέρους της Κυβέρνησης του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης κου Ν. Παπαθανάση.

Παρουσιάζοντας το συλλογικό πόνημα όλων των φορέων του ΑΕΙ (ΕΜΠ, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ΙΤΕ, ΙΤΕΠ, Consortis, Telesto), υπογράμμισε ότι: «Αν στην πρώτη φάση του σχεδιασμού του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς υλοποιήθηκαν τουριστικές ανωδομές με την αποκατάσταση και τουριστική επανάχρηση σπιτιών, ερειπωμένων κτιρίων του ιστορικού οικισμού - μετά από συμβάσεις επικαρπίας της Ανώνυμης Διαδημοτικής Εταιρείας Κατασκευών και Τουρισμού Δωδεκανήσου – ΑΔΕΚΤ ΑΕ με τους ιδιοκτήτες – καθώς και βασικές υποδομές στο νησί - ύδρευση, α’ φάση αποχέτευσης, οδικό δίκτυο, υποδομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και εκπαίδευσης -, σήμερα απαιτείται η ολοκλήρωση του επιχειρήματος σε όλο το εύρος του νησιού και του νησιωτικού συμπλέγματος της Χάλκης, που θα δώσει το χρονικό βάθος μεγαλύτερης διάρκειας τουριστικής περιόδου, ώστε να συγκρατήσει τους νέους και τον πληθυσμό της στη Χάλκη.

Έμφαση δίνουμε στο πρότυπο πρόγραμμα αποκατάστασης και επανάχρησης του Μεσαιωνικού χωριού με την εγκατάσταση διεθνούς δικτύου εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων για την «Ανάπτυξη με έμφαση την πράσινη μετάβαση, τις ΑΠΕ με διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος», αλλά και στις ενιαίες φυσιολατρικές και πολιτιστικές διαδρομές, καθώς και στις θαλάσσιες, σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα με παράλληλη αξιοποίηση της αγροτικής κληρονομιάς της Χάλκης με προστασία και ανάδειξη των αρχαίων συστημάτων από ξερολιθιές, αλώνια και κύφες, με αγροτουριστικές και αγροδιατροφικές παραγωγικές δραστηριότητες όσον αφορά στα αρωματικά φυτά, το μέλι, την κτηνοτροφία, το τυρί και τις ιχθυοκαλλιέργειες σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο μοναδικό βυθό της Χάλκης και των νησιών της.

Οι παρεμβάσεις με τις ΑΠΕ στο πλαίσιο του GR-ECO ISLAND με πρωτοβουλία του Δήμου και της Ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης θα πρέπει να οδηγήσουν σύντομα σε απτά αποτελέσματα μείωσης κόστους του νερού και της ενέργειας για τους κατοίκους».

Ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης κος Νίκος Παπαθανάσης, με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία του τόπου τόνισε: «Προτεραιότητα της πολιτικής μας για την ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της Χάλκης αποτελεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στηρίζουμε με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης τα επενδυτικά σχέδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στα ακριτικά μας νησιά».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις εκ μέρους των κατοίκων και των τοπικών φορέων.

 

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/rPFKXFXOEfU

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...