«Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-«Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ»

- Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημέρα Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ρ για την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού για το έτος 2020 και του Προγραμματισμού Δράσης για το 2021.

- Το Διοικητικό Απολογισμό εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Παναγιώτης Εγγλέζος, τον Οικονομικό Απολογισμό ο Ταμίας, Ελευθέριος Καρανικόλας και τον Προγραμματισμό Δράσης του 2021, ο Γενικός Γραμματέας, Αθανάσιος Σταμούλης.

 

     Τα μέλη τοποθετήθηκαν επί των εισηγήσεων. Οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τη Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ.

 

     Ο Απολογισμός δεν αποτυπώνει μόνο τις δράσεις του Ε.Κ.Ρ και των Σωματείων της δύναμης αυτού αλλά πολύ περισσότερο, αποτυπώνει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας στο θεσμό του Ε.Κ.Ρ.

 

     Ο αγώνας του Ε.Κ.Ρ συνεχίζεται ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του!!    

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

          

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

  ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                  ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΡΟΔΟΥ

 

 

 

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισηγητής: Εγγλέζος Παναγιώτης

                                                                                 Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ.

ΕΤΟΥΣ 2020

Εισηγητής : Εγγλέζος Παναγιώτης, Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Συνάδελφοι,

     Εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχω την τιμή να σας υποβάλω την ετήσια Έκθεση Απολογισμού για το έτος 2020. Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ ανταποκρίθηκε σε μέγιστο βαθμό, στο έργο και τους στόχους που έβαλε από την αρχή. Μέλημά μας ήταν να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων παρόλο που λειτουργήσαμε κάτω από τις ιδιαίτερα δυσάρεστες συνθήκες.

     Στην σκληρή πραγματικότητα που βιώσαμε την χρονιά που μας πέρασε, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το Ε.Κ.Ρ έδωσε σκληρές μάχες και αντέδρασε με όλες του τις δυνάμεις. Το Ε.Κ.Ρ έβαλε τη δική του σφραγίδα με απεργιακούς αγώνες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις και δράσεις. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και βρέθηκε δίπλα σε όλα τα Σωματεία - Μέλη του. Ως Διοίκηση, ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες και με μία κοινωνία εξαθλιωμένη αλλά και μια Κυβέρνηση που είναι απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και προσπάθησε και προσπαθεί μέσα από νόμους και αντεργατικές νομοθετήσεις να συρρικνώσει τις κατακτήσεις χρόνων. Παλέψαμε και δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες σε εργασιακούς χώρους και σε πλατείες. Μέσα από την Γραμματεία Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων του Ε.Κ.Ρ, βοηθήσαμε πάνω από χίλιους (1000) συναδέλφους με την παροχή τροφίμων όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εορτών αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια του έτους. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε  κεντρικό επίπεδο. Επισκεφτήκαμε κάθε θεσμικό πρόσωπο, κυβερνητικό και μη, που θα μπορούσε να δώσει λύση. Το Εργατικό Κέντρο δέχθηκε όλους τους φορείς και  εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να δουν και να ακούσουν από κοντά τα προβλήματα των εργαζομένων.

     Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν τεραστία. Παρόλα αυτά καταφέραμε και οργανώσαμε χώρους εργασίας όπως τις σχολικές καθαρίστριες, τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, στα σουπερ μάρκετ, στα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά καταστήματα ˙ και σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, τη Γ.Σ.Ε.Ε και αλλά εργατικά κέντρα καταφέραμε και δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα πρωτοπορώντας πανελλαδικά για τις πρωτοβουλίες αυτές.

     Σε αυτήν την συγκύρια, παλέψαμε με πολλούς τρόπους. Υπογράψαμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ετοιμάσαμε νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν σύντομα. Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε νέα σωματεία. Το Ε.Κ.Ρ έδωσε τεχνική στήριξη και βοήθεια σε χιλιάδες εργαζόμενους. Θέσαμε όλο το προσωπικό και όλα τα μέλη της Διοίκησης στη διάθεση των εργαζόμενων ώστε να μπορέσουν να ενταθούν στα νέα μετρά και στις όποιες παροχές εξήγγειλε η Κυβέρνηση μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε και για την χρονιά που μας έρχεται. Να παλεύουμε!! Να παλεύουμε και να διεκδικούμε το καλύτερο για τους εργαζομένους και για τα μέλη των Σωματείων της δύναμης μας!!

     Πριν περάσω στην αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού δράσης του Ε.Κ.Ρ, υπόσχομαι  εκ μέρους της Διοίκησής του, στους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχή μας ότι, όσο πιο πολύ θα πιέζουν κάποιοι εντός και εκτός συνόρων για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και όσο πιο πολύ θα ρημάζουν την ελληνική κοινωνία, εμείς θα γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί!! Θα γινόμαστε μια γροθιά!! Θα γινόμαστε ένα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει με τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας!!

 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

  • 13 Φεβρουαρίου 2020. Υπογραφή για την λειτουργία των καταστημάτων.  Η απόφαση αυτή διασφαλίζει διαχρονικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είμαστε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα στην οποία διαιρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων.

 

  • 21 Φεβρουαρίου 2020. Επίσκεψη στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Μανέττα Βας, για το θέμα των 57 απολυμένων εργαζομένων αλλά και για τη μείωση των τελών στις ευπαθείς ομάδες και σε εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση.
  • 24-25-26 Φεβρουαρίου 2020. Συμμετοχή του Ε.Κ.Ρ στο 37ο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. Για πρώτη φορά σε εκλογές της Γ.Σ.Ε.Ε εκλέγονται τρία μέλη της Διοίκησης στα όργανα αυτής. Στην Εξελεγκτική Επιτροπή ο Πρόεδρος  του Ε.Κ.Ρ, ο πρώην Αντιπρόεδρος και νυν Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Σταμούλης και το στέλεχος Μιχάλης Παλαιολόγου, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας, στο Γενικό Συμβούλιο.
  • 12 Μαρτίου 2020. 1)Επιστολή στον Εμπορικό Σύλλογο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο για προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας λόγω κορωνοϊού (με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας)  και διευκόλυνσης απουσίας από την εργασία τους.

                                            2)Κοινή Επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στον    Υπουργό Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση σχετική με τις ανησυχίες των  πρώτων για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό (αφού το ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο αυτό είναι μεγάλο) και να παρθούν μέτρα για τους εποχιακά απασχολούμενους. 

  • 18 Μαρτίου 2020. Κοινή Επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στον Υπουργό Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση και κοινοποίηση αυτής στους βουλευτές Ν. Δωδεκανήσου σχετική με τα επιδόματα ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • 20 Μαρτίου 2020. Κοινή Επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στους Υπουργό Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, Υπουργό Ανάπτυξης-Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη και Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη,  και κοινοποίηση αυτής στους βουλευτές των νομών Δωδεκανήσου και Κρήτης για άμεση μέριμνα για πλήρη κάλυψη των εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές.
  • 22 Μαρτίου 2020. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ-ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΟΔΟΥ.
  • 26 Μαρτίου 2020. Κοινό Δελτίο Τύπου των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης "Όχι στην εξαθλίωση των εργαζομένων!! Ναι στην επιβίωση των εργαζομένων και των υγειών-σωστών επιχειρήσεων!!"
  • 28 Μαρτίου 2020. Δελτίο Τύπου για τη στήριξη του Ε.Κ.Ρ στο δίκαιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών αφού οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν ανήκουν σε κάποιο ΚΑΔ και δεν μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας και στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
  • 30 Μαρτίου 2020. Κοινή Επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στον Υπουργό Τουρισμό, κ. Θεοχάρη, και κοινοποίηση στον Υφυπουργό, κ. Κόνσολα, σχετικά με τα προγράμματα μετεκπαίδευσης.
  • 3 Απριλίου 2020. Κοινή Επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στους Υπουργό Εργασίας-Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, Υπουργό Ανάπτυξης-Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη και Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη,  και κοινοποίηση αυτής στους βουλευτές των νομών Δωδεκανήσου και Κρήτης για άμεση μέριμνα και ένταξη σε προγράμματα στήριξης σε ανέργους και σε εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.     
  • 10 Απριλίου 2020. Τηλεδιάσκεψη με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δουλουμπέκη Θεόδωρο.

 

  • 13 Απριλίου 2020. Τηλεδιάσκεψη με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Υψηλάντη Βασίλειο. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Σταμούλης Αθ. και εκπρόσωποι του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, οι κ. Κολιάδης Αλ. και Ξυλουράς Νικ.

 

  • 14 Απριλίου 2020.  Τηλεδιάσκεψη με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιατρίδη Μίκα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Σταμούλης Αθ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, κ. Κολιάδης Αλ και άλλα μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ (συν. Τριπολίτης, Φραντζολάκης, Χαροκόπος).

 

  • 15 Απριλίου 2020. Τηλεδιάσκεψη των Τομεαρχών Εργασίας κ. Αχτσίογλου Έφης και Οικονομίας, κ. Παππά Νίκου με τη συμμετοχή βουλευτών των Νομών Δωδεκανήσου και Κρήτης καθώς επίσης των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο και την ανάγκη να παραταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα στήριξης για τους εποχικά απασχολούμενους και την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 

  • 16 Απριλίου 2020. 1) Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα Μάνο, και παρέμβαση του Υπουργού κ. Θεοχάρη Χάρη για θέματα που αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, σε γραφεία ενοικιάσεων αυτοκίνητων (rent a car) και γενικά για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους. 

2) Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, κ. Χότζογλου Γεωργ και του βουλευτή και Γραμματέα ΚΟ ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Κεγκέρογλου Βασ, με την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γεννηματά Φώφη αναφορικά με τα προβλήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, χιλιάδων επιχειρήσεων που απασχολούνται εποχιακά και οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

 

  • 27 Απριλίου 2020 . Τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σαντορινιό Νεκτάριο.

 

  • 28 Απριλίου 2020. Δελτίο Τύπου για συμμετοχή του Ε.Κ.Ρ στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε την 1η Μαΐου 2020 στα πλαίσια εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Κάλεσμα των σωματείων-μελών και όλων των εργαζομένων στην απεργία. Επίσκεψη μελών της πλειοψηφίας στο Γεν. Νοσοκομείο Ρόδου για να τιμήσει τον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων απέναντι στην πανδημία.

 

  • 6 Μαΐου 2020. Συνεδρίαση της Διοίκησης με θέσεις του Ε.Κ.Ρ

  1. Επίδομα ανεργίας στο ύψος του μισθού που θα λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, εάν δούλευε κανονικά και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη
  2. Εξασφάλιση του δικαιώματος επαναπρόσληψης για την επόμενη σεζόν
  3. Να μην υπάρξει για το 2020 ποσοστό μετακινούμενων μαθητών από άλλες χώρες ώστε  να εξασφαλισθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η απασχόληση του ντόπιου εργατικού δυναμικού. Επίσης

  • Για όσους εργαζόμενους καταφέρουν να εργασθούν φέτος να μην υπάρχει όριο ή βάση για την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας
  • Κατάργηση απολύσεων
  • Πάγωμα δανείων και πλειστηριασμών
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πλήττονται αυτή την περίοδο. 

 

  • 8 Μαΐου 2020. Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού και επιτακτική ανάγκη κήρυξης υποχρεωτικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ του  Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Μάρτιο 2020, και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό, με υπογραφή το Δεκέμβριο 2019.

  

  • 12 Μαΐου 2020. Συμμετοχή σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με πάνω από σαράντα (40) φορείς που εκπροσωπούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, ιδιώτες επαγγελματίες με τους Τομεάρχες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Τουρισμού κ. Νοτοπούλου Αικ., Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σαντορινιό Νεκτ., την πρώην διευθύντρια του Ο.Α.Ε.Δ-καθηγήτρια Οικονομικών Παντείου και υπεύθυνη για θέματα ανεργίας του Τομέα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κ. Καραμεσίνη και τους πρώην βουλευτές κ. Γάκη Δημ. και Καματερό Ηλ., με αντικείμενο συζήτησης τον Τουρισμό στα Δωδεκάνησα.

 

  • 14 Μαΐου 2020. Δελτίο Τύπου για συμμετοχή και στήριξη του Ε.Κ.Ρ στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου στις 22 Μαΐου 2020.

 

  • 18 Μαΐου 2020. Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για τα θέματα των εργαζομένων της περιοχής μας, κ. Χατζημάρκο Γεώργιο. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Ευστρατίου, η Πρόεδρος Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς κ. Γιασιράνη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Αγγελοπούλου-Μανωλάκη. 

 

 

  • 19 Μαΐου 2020. Συμμετοχή Προέδρου Ε.Κ.Ρ σε τηλεδιάσκεψη του Γραμματέα του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Νικητιάδη Γ,  με εκπροσώπους του κλάδου του τουρισμού. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν οι αναπληρωτές γραμματείς, κ. Λόη Ο. και Πουσσαίος Γ., Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Ε.Τ, κ. Χότζογλου Γεωργ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός» κ. Κρυστάλλης Γεωργ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδ/λων Ρόδου, κ. Σταμούλης Αθ και ο Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Ρόδου, ο κ. Κολιάδης Αλ, όπου συζητήθηκαν θέματα εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού.

 

  • 22 Μαΐου 2020. Συμμετοχή του Ε.Κ.Ρ στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Δημαρχείου που διοργανώθηκε από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν πολλά σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ρ (ΖΕΥΣ, ΡΟΔΑ, Ξεναγοί, Καζίνο, Σκυρόδεμα, Euromedica, Ταξί, Κολοσσός, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι «Η Ένωση», Οικοδόμοι)

 

  • 25 Μαΐου 2020. Επιστολή Ε.Κ.Ρ στους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών ( κ. Βρούτση και Σταϊκούρα) και κοινοποίηση αυτής στον Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού (κ. Θεοχάρη και Κόνσολα), στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου (κ. Χατζημάρκο), στο Δήμαρχο Ροδίων (κ. Καμπουράκη) και στις Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ όπου κατατίθενται τα βασικά αιτήματα της Διοίκησης για τη στήριξη των εποχιακά απασχολούμενων και χρίζουν άμεσης παρέμβασης πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου και σχετικό με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 20/05/2020.

 

  • 26 Μαΐου 2020. Κοινό Δελτίο Τύπου Εργατικών Κέντρων Ρόδου-Κρήτης και Π.Ο.Ε.Ε.Τ για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, Κρήτη και στην Πάτρα καθώς επίσης και για τις προσπάθειες συνδικαλιστικών του ΠΑΜΕ που αν και δεν ανήκουν στον κλάδο των Ξεν/λων χάλασαν τη μαζική συγκέντρωση στα Χανιά.

 

  • 29 Μαΐου 2020. 1)Συνάντηση πλειοψηφίας της Διοίκησης με αντιπροσωπεία ΚΙΝ.ΑΝ. αποτελούμενη από την Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φτακλάκη Ελευθ, το Γραμματέα της ΝΕ Ν. Δωδ/σου, κ. Τρίπη Νικ, και τα μέλη Κουφού Αντ, Βασιλαρά Νικ. και Καρνάβα Βας με αντικείμενο συζήτησης την κατάθεση των αιτημάτων του Ε.Κ.Ρ για την αντιμετώπιση της κρίσης αφού χιλιάδες εργαζόμενοι κοντεύουν να μείνουν χωρίς δουλεία και ενημέρωση της Διοίκησης πρωτοβουλίες της Προέδρου ΚΙΝ.ΑΛ για να στηριχθούν τα αιτήματα του Ε.Κ.Ρ και της Π.Ο.Ε.Ε.Τ.                                  

2)Στήριξη των ενεργειών του Σωματείου «ΖΕΥΣ» με επιστολές προς την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τον Πρόεδρο Δ.Ε.Η Α.Ε, κ. Στάσση, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η Α.Ε, κ. Παναγιωτάκη, στο Γενικό Διευθυντή Παραγωγής, κ. Μετικάνη, Γενικό Διευθυντή Δ.Ε.Η, κ. Καραγιάννη, στο Διευθυντή ΔΕΠΑΝ, κ. Σημαντηράκη, στο Διευθυντή ΑΗΣ Ρόδου, κ. Μπαρδακά, και κοινοποίηση αυτών στους Βουλευτές του νομού καθώς και στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο και στο Δήμαρχο Ροδίων, κ. Καμπουράκη, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΘΗΣ Νότιας Ρόδου και τον ΑΗΣ Σορωνής με απόλυτο κριτήριο την εντοπιότητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια και στην εργασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις του Σωματείου.

 

  • 4 Ιουνίου 2020. Πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και συνέντευξη Προέδρου με τον Τσίπρα και άλλους φορείς του κλάδου του τουρισμού.

 

  • 8 Ιουνίου 2020. Συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου για τα θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της περιοχής μας

 

  • 9 Ιουνίου 2020. Στα πλαίσια συμμετοχής του Ε.Κ.Ρ. στο συλλαλητήριο που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε «ΖΕΥΣ», Χαροκόπος Μιχαήλ, είχαν συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Δ.Ε.Η με το Γεν. Δ/ντη Παραγωγής Δ.Ε.Η, κ. Καραγιάννη Φώτ. και με το Δ/ντη ΔΕΠΑΝ, κ. Σημαντηράκη Γεώργ. για θέματα που αφορούν τα εργοστάσια της Δ.Ε.Η στην περιοχή μας. 

 

  • 10 Ιουνίου 2020. 1)Συμμετοχή του Ε.Κ.Ρ στο συλλαλητήριο στην Αθήνα που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού στο Υπουργείο Εργασίας.

                                         2) Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ, κ. Κοντοπάνο Εμμ,  

            όπου ενημερώθηκε για τα θέματα των εποχιακά απασχολούμενων στην περιοχή μας.

  • 12 Ιουνίου 2020. Συνάντηση μελών της Διοίκησης με αντιπροσώπους από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων (Πρόεδρο κ. Μιχαλάκη Χρήστο, Γεν. Γραμματέα, κ. Χατζηλιαμή Αναστάσιο και Ταμία κ. Κάππα Γιολάντα) με θέματα συζήτησης τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους στην περιοχή και τη συνέχιση της συνεργασίας τους.

 

  • 14 Ιουνίου 2020. Συνάντηση Προέδρου Ε.Κ.Ρ με Πρόεδρο ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Γεννηματά στα πλαίσια επίσκεψής της στη Ρόδο. Συζητήθηκαν προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας και γνωστοποιηθήκαν προτάσεις και πρωτοβουλίες του ΚΙΝ.ΑΛ για να θωρακιστούν οι πληττόμενοι κλάδοι. 

 

  • 15 Ιουνίου 2020. Επιστολή Προέδρου Ε.Κ.Ρ στο Γραμματέα ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Χριστοδουλάκη, για προώθηση των αιτημάτων της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ σχετικά με τους εποχιακά απασχολούμενους στα αρμόδια υπουργεία. 

 

  • 17 Ιουνίου 2020. Συνάντηση Προέδρου και Γεν. Γραμματέα Ε.Κ.Ρ με εκπροσώπους φορέων μετά από πρόσκληση του Προέδρου Εστιατόρων, κ. Κλούβα για τα προβλήματα εν όψει της τουριστικής περιόδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της τραγικής κατάστασης .

 

  • 25 Ιουνίου 2020. 1)Επιστολή του Ε.Κ.Ρ στους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού (κ. Βρούτση και Θεοχάρη), στους βουλευτές Δωδεκανήσου και στις Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ για τη στήριξη του κλάδου των επαγγελματιών μουσικών και προώθηση των αιτημάτων τους στα αρμόδια υπουργεία.

2)Δελτίο Τύπου για στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, άνεργων οικοδόμων, των εποχιακά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των εποχιακά απασχολούμενων σε 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις, οδηγών ταξί, εργαζομένων στο αεροδρόμιο, εργαζομένων στην εστίαση και

3)Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο χώρο του

Ε.Κ.Ρ και ενημέρωση σχετικά για τις εξελίξεις στα εργασιακά και τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με αυτά. Στη συγκέντρωση αυτή συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα.

 

  • 29 Ιουνίου 2020. 1)Συμμετοχή του Ε.Κ.Ρ στην κινητοποίηση της Ο.Σ.Ε.ΤΥ.Π έξω από το Καζίνο.

2)Συνεργασία του Ε.Κ.Ρ με το Τοπικό Παράρτημα Ρόδου Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στο έργο «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» του προγράμματος Active Citizens Fund.

 

  • 30 Ιουνίου 2020. Επίσκεψη Προέδρου Ε.Κ.Ρ, Προέδρου και Μέλους της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (κ. Σταμούλη Αθ. και Ανθούλα Χρ.) στην Επιθεώρηση Εργασίας για i)την πλήρη εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά τους εποχιακά απασχολούμενους με την έναρξη της τουριστικής περιόδου ii)την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εργαζόμενους. 

 

  • 2 Ιουλίου 2020. Συμμετοχή αντιπροσωπείας Ε.Κ.Ρ στην κινητοποίηση των Ξεναγών στην Πλατεία του Αρχαιοελληνικού Μουσείου. Παράλληλα με ενέργειες την Διοίκησης, για πρώτη φορά, ο κλάδος των ξεναγών εντάχθηκε στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

 

  • 3 Ιουλίου 2020. Συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου

Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου στην Περιφέρεια για τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου του Τουρισμού.

 

  • 7 Ιουλίου 2020. 1)Στα πλαίσια σειράς επαφών ο Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ και αντιπροσωπεία της Διοίκησης συναντήθηκαν με το Γεν. Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε, κ. Βούρτση στην Αθήνα. Στη συνάντηση αυτή παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ο συν. Μανωλικάκης εκπροσωπώντας τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχιακά απασχολούμενοι στον κλάδο του Τουρισμού.

2)Επιστολή στους Υπουργούς Εργασία και Τουρισμού (κ. Βρούτση και Θεοχάρη), στο Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ (κ. Πρωτοψάλτη Σπ) και κοινοποίηση αυτής στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, τις Νομαρχιακές Επιτροπές (ΚΙΝ.ΑΛ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ), στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και στο Δήμαρχο Ροδίων σχετική με την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχιακά απασχολούμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

 

  • 8 Ιουλίου 2020. Στα πλαίσια σειράς επαφών ο Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ και αντιπροσωπεία της Διοίκησης συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Τουρισμού,  Κόνσολα Μάνο, στο Υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό. Επίσης συζητήθηκαν 1)το θέμα σχετικά με τις περισσότερες από 80 ημέρες επιδότησης ανεργίας, οι οποίες απορρίπτουν τους εποχιακά απασχολούμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης από την παράταση του επιδόματος ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. 2)τους εποχιακά απασχολούμενους στα εποχικά καταλύματα και στα τουριστικά λεωφορεία που δεν γίνονται δεκτοί από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και 3) τους εργαζόμενους στα προγράμματα επιμόρφωσης του Υπουργείου Τουρισμού.

 

  • 10 Ιουλίου 2020. Συνάντηση Προέδρου και μελών της Διοίκησης με τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και πρώην Υπουργού Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου Έφη, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, κ. Κολιάδης Αλ, ο πρόεδρος του Σωματείου Αμειβομένων Οδηγών Ταξί, κ. Κοντός Παν, και ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός» όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Δωδεκάνησα που ασχολούνται είτε έμμεσα είτε άμεσα με τον Τουρισμό.

 

  • 13 Ιουλίου 2020. Επιστολή Ε.Κ.Ρ στους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Τουρισμού (κ. Βρούτση, Σταϊκούρα και Θεοχάρη) και κοινοποίηση αυτής στον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα, για γνωστοποίηση της επιστολής που έστειλε η Γ.Σ.Ε.Ε με Αρ. Πρωτ.326/07.07.2020, προς τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Στρατινάκη Άννα, με θέμα την αποζημίωση των εποχικών εργαζομένων.    

 

  • 20 Ιουλίου 2020. Επίσκεψη Προέδρου και μελών της Διοίκησης (συν. Τριπολίτη και Καρανικόλα) στον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ, κ. Μανέττα Βας, με σκοπό να ενημερωθούν για τις διευκολύνσεις της επιχείρησης και να συζητηθεί η δυνατότητα έκπτωσης στους λογαριασμούς προς τις κατηγορίες των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

 

  • 22 Ιουλίου 2020. Συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αλλά και να τα προβλήματα που ακόμα είναι άλυτα. Στη συνάντηση ήταν παρόντες η Πρόεδρος αυτής κ. Χαραλαμποπούλου Ευτ., ο Αντιπρόεδρος κ. Κουνάκης Εμμ. , ο  Ταμίας κ. Γλεντής Κων/νος και η Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων και Ισότητας Φύλων κ. Διακίδη-Κώστα Αικ.

 

  • 23 Ιουλίου 2020. Συνάντηση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΡΟΔΑ» για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και για στήριξη του Ε.Κ.Ρ στο αίτημά τους για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Ρόδου. 

 

  • 31 Ιουλίου 2020 . Οργάνωση διημερίδας με την παρουσία των προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης. Έγινε επίσκεψη στο Δήμο και την Περιφέρεια και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. Έγινε συζήτηση εφ όλης της ύλης με την παρουσία και δημοσιογράφων.
  • 5 Αυγούστου 2020. 1)Συνάντηση με το Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στεργίου Γεώρ, παρουσία του βουλευτή κ. Υψηλάντη όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής μας.

2)Συνάντηση με Τομεάρχη Ν. Αιγαίου του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Καρακατσάνη Δημ.

3)Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ-ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ(4η τοπική μετά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Ξεναγών)

 

  • 7 Αυγούστου 2020. Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην Περιφέρεια. Κατατέθηκαν λεπτομερέστατα τα αιτήματα της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ και υπήρχε δέσμευση για την επίλυση τους από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Παρόντες ακόμη ήταν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Τουρισμού, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο Δήμαρχος Ρόδου και άλλου φορείς του νησιού. Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ εκπροσώπησε και τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Κρήτης.

 

  • 25 Αυγούστου 2020. Δελτίο Τύπου για ανασύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου.

 

  • 28 Αυγούστου 2020. 1)Επίσκεψη Γραμματέα Τύπου Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Καραγεωργόπουλου Δημ και εκδήλωση παρουσίασης νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου για τις σχολικές καθαρίστριες.

                                          2)Δελτίο Τύπου ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ                

 

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020. Τηλεδιάσκεψη με φορείς του τουρισμού και με τον Επιστημονικό Σύμβουλο Ποιότητας Τουριστικής Εκπαίδευσης με θέματα την αναβάθμιση της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ και των τουριστικών σχολών.

 

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020. Τηλεδιάσκεψη με Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα, για αναβάθμιση της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ

 

  • 15 Σεπτεμβρίου 2020. Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης σχετική με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ που αποδείχθηκαν «Άνθρακας ο θησαυρός»

 

  • 18 Σεπτεμβρίου 2020. Επιστολή Ε.Κ.Ρ προς το Σ.ΕΠ.Ε για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

 

  • 30 Σεπτεμβρίου 2020. Επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης (κ. Κεραμέως Νίκη και Γεωργιάδη Αδ.) σχετική με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων εσπερινών επαγγελματικών λυκείων.

 

  • 2 Οκτωβρίου 2020. Σε συνεργασία με το ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε, και στα πλαίσια δράσεων αυτού, διοργάνωση ημερίδας για ενημέρωση των συνδικαλιστικών στελεχών σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις λόγω κορωνοϊού, την τηλεργασία και το «ΕΡΓΑΝΗ».

 

 

  • 7 Οκτωβρίου 2020. 1)Συνάντηση Προέδρου Ε.Κ.Ρ και Προέδρου της Γραμματείας Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Γιασιράνη Χαρ, σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών παροχής βοηθημάτων στους δικαιούχους.

 

  • 14 Οκτωβρίου 2020. Επιστολή προς Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ, κ. Πρωτοψάλτη Σπ, και κοινοποίηση αυτής στους βουλευτές Δωδεκανήσου και στις Νομαρχιακές Επιτροπές (ΖΥ.ΡΙ.ΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ) για αναδιοργάνωση και Ενίσχυση του Τοπικού Παραρτήματος της Υπηρεσίας ΚΠΑ2 Αρχαγγέλου.  

 

  • 17 Οκτωβρίου 2020. Συνάντηση με τις καθαρίστριες στα σχολικά κτίρια και δημιουργία Σωματείου ώστε να υπερασπιστεί οργανωμένα και αποτελεσματικά  τα δικαιώματά τους.

 

  • 22 Οκτωβρίου 2020. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, κ. Λόγγο, για τη δημιουργία σεμιναρίων με σκοπό την κατάρτιση των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα

 

  • 27 Οκτωβρίου 2020. Συνάντηση μελών της Διοίκησης με Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα, με θέματα συζήτησης α)λειτουργία σχολών μετεκπαίδευσης και αναβάθμισής τους, β)δημιουργία Εθνικής Σχολής Ξεναγών, γ)αναβάθμιση Α.Σ.Τ.Ε.Ρ, δ)άμεση στήριξη των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα και ειδικά σε αυτούς που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ε)ένταξη αμειβομένων οδηγών ταξί στα εποχιακά επαγγέλματα και στ)ανάγκη υπογραφής Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 

 

  • 30 Οκτωβρίου 2020. Συνάντηση με Βουλευτή Δωδεκανήσου  του ΖΥ.ΡΙ.ΖΑ, κ. Σαντορινιό Νεκτ.

 

  • 5 Νοεμβρίου 2020. Επιστολή προς Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε, κ. Παναγόπουλο Ιωαν,  για την ένταξη των εποχιακά απασχολούμενων (εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, τουριστικά καταστήματα, αεροδρόμια, τουριστικά super market και σε rent a car) στα μέτρα στήριξης και να λάβουν επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό.

 

  • 10 Νοεμβρίου 2020. Επιστολή προς τον Υφυπουργό Τουρισμό, κ. Κόνσολα, για την ένταξη των εποχιακά απασχολούμενων (εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, τουριστικά καταστήματα, αεροδρόμια, τουριστικά super market και σε rent a car) στα μέτρα στήριξης και να λάβουν επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό

 

  • 11 Νοεμβρίου 2020. Εκ νέου επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας όπου τους κοινοποιείται για δεύτερη φορά η επιστολή της Γ.Σ.Ε.Ε. με Αρ. Πρωτ.326/07.07.2020 προς τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Στρατινάκη Άννα, με θέμα την αποζημίωση των εποχικών εργαζομένων.  

 

  • 16 Νοεμβρίου 2020: Επιστολή στο Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδ/σου, κ. Ευστρατίου, σχετική με την οριοθέτηση της περιοχής στο δήμο Ρόδου όπου μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους. 

 

  • 17 Νοεμβρίου 2020. Κατάθεση στεφάνου στο Βωμό της Πατρίδος για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

  • 24 Νοεμβρίου 2020. Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού (κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Θεοχάρη) και κοινοποίηση αυτής στον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα, όπου τους κοινοποιείται για τρίτη φορά η επιστολή της Γ.Σ.Ε.Ε. με Αρ. Πρωτ.326/07.07.2020 προς τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Στρατινάκη Άννα, με θέμα την αποζημίωση των εποχικών εργαζομένων.  

 

  • 26 Νοεμβρίου 2020. Επιστολή στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος και γνωστοποίηση του διορισμού Πενταμελούς Επιτροπής Διοίκησης Τοπικού Παραρτήματος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

           Η νέα Διοίκηση του εκλέχθηκε είναι: Πρόεδρος: Μπούκλας Ηλίας,

                                                                      Αντιπρόεδρος: Φραντζολάκης Γεώργιος

                                                                       Γεν. Γραμματέας: Χατζηχριστοδούλου Βασίλειος

                                                                       Ταμίας: Γιαννακάκης Γεώργιος

                                                                       Μέλος: Γκόγκου Αικατερίνη

  • 9 Δεκεμβρίου 2020. Νέα τηλεδιάσκεψη με το ΚΙΝ. ΑΛ για τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

 

  • 17 Δεκεμβρίου 2020. Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού (Σταϊκούρα, Βρούτση και Θεοχάρη) και κοινοποίηση αυτής στον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Κόνσολα, Διοικητή Ο.Α.Ε.Δ, κ. Πρωτοψάλτη, στους Τοπικούς βουλευτές νομών Δωδεκάνησου και Κρήτης και στις Νομαρχιακές Επιτροπές ΚΙΝ.ΑΛ, ΖΥ.ΡΙ.ΖΑ και Ν.Δ για αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης καθώς και των εργαζομένων που δεν μπορούν ναν χαρακτηριστούν ως εποχικοί παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

  • 18 Δεκεμβρίου 2020. Συνάντηση Προέδρου με Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Καμπούρη Ιωαν, με θέμα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300€ από το Δήμο Ρόδου ζητώντας αύξηση του ποσού και απλούστευση των διαδικασιών.

 

  • 21 Δεκεμβρίου 2020. Επιστολή-Πρόταση για Τροπολογία-Προσθήκη προς τον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών (κ. Βρούτση και Σταϊκούρα) με θέμα τη στήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα. Ανάγκη άμεσης προώθησης νομοθετικής ρύθμισης για την άρση της άνισης μεταχείρισης των εργαζομένων σε εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, τελωνειακών σταθμών κτλ.

 

  • 23 Δεκεμβρίου 2020. Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως σχετικά με τις θέσεις τους για την αποδέσμευση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας των ιδιωτικών σχολείων.      

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

     Κλείνοντας την εισήγηση μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, παρά τα προβλήματα, θα παραμείνει στις επάλξεις των διεκδικήσεων, δίχως εξαρτήσεις από κομματικούς μηχανισμούς, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, με ενότητα και σεβασμό στη διαφορετική άποψη! Όσοι επεξεργάζονται και υλοποιούν πολιτικές διχασμού και διάσπασης των εργαζομένων, απλά «πριονίζουν» το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται! Δημιουργούν απωθητικές καταστάσεις στους εργαζόμενους για τα συνδικάτα, τους απογοητεύουν και τους οδηγούν στο δρόμο της αποχής και της ατομικότητας! Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο των συνδικαλιστικών στελεχών! Πρέπει όλοι να σηκωθούμε από τον καναπέ! Η λογική ότι κάποιος άλλος θα λύσει το δικό μας πρόβλημα είναι λάθος! Δεν μπορεί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από μακριά και να κάνουμε εύκολη και ανέξοδη κριτική, γιατί κάποιοι άλλοι δεν φρόντισαν να λύσουν τα προβλήματα μας! Είναι επιτακτική ανάγκη, να ξεπεράσουμε το συλλογικό φόβο, που σκόπιμα καλλιεργούν οι εργοδότες! Μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε! Ο αγώνας μας συνεχίζεται!! Παίρνουμε δύναμη από όλους αυτούς, που πριν από μας έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα!!

     Συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μένει μόνος του και χωρίς εισόδημα!!

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!!

 

Σας ευχαριστώ

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΡΟΔΟΥ

 

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            Εισηγητής: Σταμούλης Αθανάσιος

                                                                 Γεν. Γραμματέας Ε.Κ.Ρ

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ ΕΤΟΥΣ 2021

Εισηγητής : Σταμούλης Αθανάσιος, Γεν. Γραμματέας Ε.Κ.Ρ

 

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

     Από την πρώτη μέρα σκοπός και στόχος μας ήταν και είναι, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!! 

     Στην προσπάθειά μας αυτή θα επιμείνουμε και θα εντείνουμε τις δράσεις ώστε να οργανωθούν οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις όπου υπάρχουν εργαζόμενοι για να μπορούν όλοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να τα διαφυλάττουν. 

     Δημιουργούσαμε και θα δημιουργούμε Σωματεία όπου δεν υπάρχουν, επιχειρησιακά αλλά και κλαδικά, διότι δίχως τα Σωματεία μας είμαστε έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών και των αντιπροσώπων τους. 

     Παράλληλα, με τη συσπείρωση των συναδέλφων στα Σωματεία, θέτουμε ως στόχους την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας για να μπορέσουμε πια να ξεφύγουμε από την ομηρεία των υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν τους κατώτατους βασικούς μισθούς και να μπούμε ξανά σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ κοινωνικών εταίρων. 

     Έχουμε φέρει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε ένα υψηλό επίπεδο αναγνώρισης από την τοπική κοινωνία και αυτό γιατί η παρουσία μας δίπλα στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους είναι καθημερινή, στα γραφεία του Ε.Κ.Ρ, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα δικαστήρια, στους χώρους εργασίας αλλά και όπου χρειάζεται στηρίζουμε και μένουμε αλληλέγγυοι σε κάθε ανάγκη των συναδέλφων μας. 

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 

 

     Οι υπογραφές Κλαδικών Συμβάσεων, που επιτύχαμε πρώτοι σε πανελλαδικό επίπεδο, σε μεγάλους κλάδους, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ξεναγοί, οι αμειβόμενοι οδηγοί ταξί και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, δίνουν το έναυσμα για νέες υπόγραφες συμβάσεων σε εργαζομένους σε τουριστικά καταστήματα, εργαζομένους στο αεροδρόμιο, στις καθαρίστριες και γενικά σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Για εμάς αυτό αποτελεί τον κύριο στόχο και σκοπό και επιτακτική ανάγκη για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων εμπράκτως και όχι με φιλοσοφικά κείμενα. 

     Θέτουμε επίσης ως στόχο την Ενότητά μας και την απαγκίστρωση, αλλά και τον απογαλακτισμό μας από κόμματα και κομματικές αντιλήψεις που λειτουργούν ως τροχοπέδη για το εργασιακό μας μέλλον. Όλοι είμαστε εργαζόμενοι!! Όλοι έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις!! Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!! Η ένωσή μας κάτω από την ομπρέλα του Ε.Κ.Ρ. είναι μονόδρομος για να μπορούμε πάντα να δίνουμε βροντερό παρών δίχως διχαστικές και διασπαστικές κινήσεις οργανωμένες από κόμματα!! Τί και αν έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις? Στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, η αντίληψη είναι μία:  

 

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ 

 

Απαιτούμε : 

 

  • Πλήρη και σταθερή εργασία.  
  • Απαγόρευση των απολύσεων. 
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.  
  • Εξόφληση των οφειλόμενων αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων και προστασία των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. 
  • Όχι στη διάλυση της Υγείας στην περιοχή. 

 

  • Συστηματική και ουσιαστική διενέργεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, και τον ΟΑΕΔ. Αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των αντεργατικών εργοδοτικών συμπεριφορών, που καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων, με την απειλή της μείωσης του μισθού και της απόλυσης. 

     
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των οικοδόμων. Αυστηρή πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Λήψη άμεσων μέτρων για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για να καταπολεμηθεί η ανεργία των οικοδόμων. 
  • Καλύτερη οργάνωση της τοπικής υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε και σύσταση Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και κανονική καταβολή των μισθών τους. 
  • Να χαρακτηριστούν ως εποχικά τα επαγγέλματα των Οδηγών Ταξί και των εργαζομένων στα αεροδρόμια.
  • Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους αμειβόμενους Οδηγούς Ταξί Ρόδου, οι οποίοι έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις.
  • Να μην προχωρήσει η ψήφιση του νέου συνδικαλιστικού νόμου.  
  • Την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.
  •  Τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, καθώς και το νέο ΕΚΑΣ. 
  • Την άρση των αδικιών για τους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας. 
  • Την κατάργηση της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις επικουρικές συντάξεις. 
  • Την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία.

 

     Με βάσει την εμπειρία και τις κατακτήσεις που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, με τις παρατάσεις των ανεργιών, την καταβολή των επιδομάτων στους συναδέλφους μας, περιμένουμε τις εξελίξεις με τους εμβολιασμούς και την έναρξη της φετινής σεζόν, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ώστε κανείς εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς εισόδημα και να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι στο επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

     Διεκδικούμε - Απαιτήσουμε από όλους τους εργοδότες να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων από τον κορωνοϊό με δωρεάν τεστ στους εργαζομένους στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού και ό,τι άλλο χρειαστεί για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.    

 

Έξω τα κόμματα από το Εργατικό Κέντρο!! Θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο το εκλογικό αποτέλεσμα της εκάστοτε κυβερνητικής εκλογής!! Οι στόχοι μας  είναι η προστασία των δικαιωμάτων μας και να μην αποφασίζει κανείς για εμάς δίχως εμάς. 

 

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου Ήταν, Είναι και Θα Παραμείνει Εδώ!!!

 

 

Σας ευχαριστώ  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...