ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - 18 ΜΑΪΟΥ 2018 «Κτίζοντας βασιλικές στην Παναγία του Κάστρου»
Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, θεσμός που έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM) με στόχο την ανάδειξη του ρόλου τους στη σύγχρονη κοινωνία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό μέσω μίας εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Κτίζοντας βασιλικές στην Παναγία του Κάστρου». Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτή την περίσταση και έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τους αρχιτεκτονικούς τύπους ναών και την εξέλιξή τους, με επίκεντρο τον τύπο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, μέσα από τα δομικά και διακοσμητικά στοιχεία της.
Πιο συγκεκριμένα, κίονες και κιονόκρανα, πεσσίσκοι, κιονίσκοι, θωράκια και επιστύλια τέμπλου, δάπεδα με μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτή διακόσμηση που εκτίθενται στον αύλειο χώρο της Παναγίας του Κάστρου και προέρχονται από παλαιοχριστιανικούς (5ος- 6ος αι. μ.Χ.) και βυζαντινούς ναούς (11ος – 12ος αι. μ.Χ.) του νησιού της Ρόδου, παύουν να αποτελούν απλά εκθέματα αλλά μετατρέπονται σε κλειδιά για την επικοινωνία με το παρελθόν του τόπου. Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία εμπλουτίζεται με ένα παιχνίδι στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, με τίτλο «Η τύχη του πρωτομάστορα». Στο πρωτότυπο αυτό παιχνίδι που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, τα παιδιά καλούνται ως πετράδες μιας άλλης εποχής, υπό την καθοδήγηση του πρωτομάστορά τους, να «κτίσουν» μία παλαιοχριστιανική βασιλική, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα αρχιτεκτονικά μέλη βασιζόμενα σε ένα συνδυασμό τύχης και σωστών υπολογισμών.
Μέσα από τη δράση αυτή και προσπαθώντας να είμαστε κοντά στο πνεύμα της φετινής θεματικής του θεσμού «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», θα θέλαμε οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν ένα σημαντικό μνημείο του τόπου μας όπου έχει αποτυπωθεί διαχρονικά η ιστορία της Ρόδου και το οποίο, μετά από τις αναστηλωτικές εργασίες που το κράτησαν για αρκετό καιρό κλειστό, ξανάνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στο εσωτερικό του και διακοσμημένων αρχιτεκτονικών μελών στην αυλή.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, διαρκεί μία περίπου ώρα και απευθύνεται σε μαθητές της E΄ και της Στ΄ Δημοτικού.
Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη