«Θετικές και σημαντικές εξελίξεις για τα νησιά μας αναδείχθηκαν από την ειδική θεματική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής»

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

- 30 Ιουνίου2022

- ΘΕΜΑ:  «Θετικές και σημαντικές εξελίξεις για τα νησιά μας αναδείχθηκαν  από την ειδική θεματική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής»

-Θετικά αποτελέσματα είχε η πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα, Προέδρου της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, να αναδειχθούν τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών σε ό, τι έχει σχέση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις λιμενικές υποδομές στα μικρά νησιά.

Ο κ. Κόνσολας σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και συναντήσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέλαβε και την πρωτοβουλία για μια ειδική θεματική συνεδρίαση της Επιτροπής, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν και μίλησαν δήμαρχοι νησιωτικών δήμων της χώρας μας, εκπρόσωποι φορέων και του επιμελητηριακού θεσμού.

Στο πλαίσιο της πολύωρης συζήτησης αναδείχθηκαν θετικές και σημαντικές ειδήσεις για τα νησιά μας, όπως:

1ον: Η αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καρπάθου και Κάσου με πλοίο Β κατηγορίας. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πλοίο ηλικίας μέχρι 20 χρόνων, με ταχύτητα 19 κόμβων που μειώνει για πρώτη φορά την απόσταση από τον Πειραιά στην Κάρπαθο σε 13 ώρες αντί των 20 ωρών που ήταν μέχρι σήμερα.

2ον: Το Ειδικό Πρόγραμμα ύψους 538 εκ. ευρώ, μέχρι το 2025, για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής και της γαλάζιας οικονομίας και τη μετεξέλιξη του μεταφορικού ισοδύναμου σε πραγματικό νησιωτικό ισοδύναμο.

3ον: Η δέσμευση ποσού 133 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση και για τα τρία επόμενα χρόνια για τη χρηματοδότηση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές.

4ον: Η διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 200 εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση έργων σε 33 λιμάνια μικρών νησιωτικών δήμων.

5ον: Η συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη των μικρών νησιωτικών επιχειρήσεων.

6ον: Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας GReco Islands για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μικρών νησιών με χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα συγκροτήσουν την αρμόδια επιτροπή, η οποία θα θεσπίσει τα κριτήρια επιλογής για τα νησιά.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...