«Η παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ είναι κομβική για τη λειτουργία των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου και όχι μόνο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- «Η παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ είναι κομβική για τη λειτουργία των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου και όχι μόνο»

 

Αναφορά κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Γραμματέα της ΚΟ κ. Όλγα Γεροβασίλη με θέμα την  την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα εξαιτίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα οι 23 βουλευτές  καταθέτουν προς τους Υπουργούς  Εσωτερικών,  Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Ανοιχτή Επιστολή του Σωματείου του Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στην οποία τίθεται το ζήτημα της παράτασης ή ανανέωσης των συμβάσεων 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην επιστολή, οι ανωτέρω πτυχιούχοι με την εμπειρία που διαθέτουν, ως εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας τη διάδοσης του κορονοϊού. Εκ του λόγου αυτού είναι αναγκαία η παράταση ή η ανανέωση των συμβάσεων τους, ώστε το πολύτιμο αυτό επιστημονικό προσωπικό να επιστρέψει στις εργασίες του για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει σήμερα η χώρα μας. Ταυτόχρονα ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας& Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, δια της επικεφαλής του Θεανούς Φωτίου, ανακοίνωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων στήριξης των ηλικιωμένων, των άπορων, των ανάπηρων, των παιδιών και όσων είναι στα ιδρύματα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου η επαναπρόσληψη των 5.500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, είναι κομβική και για τη λειτουργία των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου ( 1.Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού – Πρώην Ορφανοτροφείο Θηλέων Ρόδου, 2.Χαραλάμπειο Γηροκομείο, 3. Παράρτημα ΑΜΕΑ Ανηλίκων – Άγιος Ανδρέας, 4.Παράρτημα ΑΜΕΑ Ενηλίκων – Κολύμπια), στα οποία επί 12 μήνες υπηρετούσαν 48 άτομα. Είναι όμως επίσης κομβική και για άλλες υπηρεσίες και δομές του Νοτίου Αιγαίου (ΟΑΕΔ, Δήμοι, Νοσοκομεία κλπ) που υπηρετούσαν υπάλληλοι του προγράμματος.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να αλλάξει η κατάσταση εντός των Ιδρυμάτων προς το καλύτερο, να κοινωνικοποιηθούν οι περιθαλπόμενοι και να δημιουργηθούν δεσμοί ουσίας και αναφοράς που τόσο ανάγκη έχουν, να συντελεστεί ουσιαστικά και πρακτικά το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών των ιδρυμάτων και του μόνιμου προσωπικού, να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις προς την Κοινότητα και εν τέλει να αλλάξουν δραστικά την δημόσια εικόνα όλων των δομών, από χώρους απομόνωσης και εγκλεισμού, σε κέντρα στήριξης συμπολιτών μας.

Για το λόγο αυτό, καλούμε την κυβέρνηση, παρά την αρχική άρνησή της, να προχωρήσει στην 24μηνη – τουλάχιστον – επαναπρόσληψή  τους και την σημερινή διοίκηση των ιδρυμάτων να πάρει θέση επί του θέματος.

Για την ενημέρωσή σας και προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων, σας καταθέτουμε προς δημοσίευση και την ανοικτή επιστολή των 5500 πτυχιούχων του ΟΑΕΔ και το δελτίο τύπου της Θεανούς Φωτίου.

 

Το Γραφείο Τύπου.


ΑΝΟΙΧΤΗΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Από το σωματείο του Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα
1) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών, κο Θεοδωρικάκο Παναγιώτη

2) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, κο Κικίλια Βασίλειο

3) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εργασίας, κο Βρούτση Ιωάννη

4) Προς τον αξιότιμο Υπουργό Ανάπτυξης, κο Γεωργιάδη Άδωνι

5) Προς τον αξιότιμο Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., κο Πρωτοψάλτη Σπύρο

 

Με το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας βιώνει την επείγουσα και έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισης του κοροναϊού, είναι εμφανές ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να στελεχωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπινο, έμπειρο και ικανό δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Εμείς, οι πτυχιούχοι του προγράμματος των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ., είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης, για να ενώσουμε μαζί της τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε και από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης. Για παράδειγμα, φορείς, που ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ανάγκες και επιβάλλεται να στελεχωθούν άμεσα με ανθρώπινο δυναμικό. Τι καλύτερο από τα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των πτυχιούχων των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να συνδράμουν άμεσα σε αυτή τη μάχη, δεδομένου παράλληλα ότι έχουν και την εμπειρία πλέον, για να το πράξουν αυτό με επιτυχία;; Αυτή η λύση θα διευκόλυνε και τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας, κο Κικίλια, ο οποίος, για παράδειγμα, μόλις χθες ζητούσε απεγνωσμένα από ιατρούς και νοσηλευτές να αιτηθούν, για να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, σε άλλους Δημόσιους Φορείς που ανήκουν, για παράδειγμα, στο Υπουργείο Εργασίας, υφίστανται αυξημένες ανάγκες αυτή την περίοδο, ειδικά ως προς την έκδοση των συντάξεων των γηραιότερων συμπολιτών μας.Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με μελέτες των ειδικών, είναι η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στον κοροναϊό, επομένως η άμεση έκδοση και καταβολή σε αυτούς των συντάξεών τους, θα αποτελεί μία έγκαιρη και εύστοχη κίνηση της κυβέρνησης, η οποία θα έχει ως επακόλουθο και την αύξηση της κοινωνικής αποδοχή της.Είναι βέβαιο ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα στηριχθούν αυτή την περίοδο σε έτι περισσότερο στη σύνταξή τους, για να προμηθεύονται τα κατάλληλα μέσα επιβίωσης αλλά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.Με δεδομένο ότι σήμερα βιώνουμε μία εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη και βιώνουμε μία ανθρωπιστική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας, πολλοί μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ενδεχόμενα θα λείπουν και από τα καθήκοντά τους, λόγω των αδειών που παρέχει δικαίως η κυβέρνηση διαμέσου της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι, δια της ανανέωσης των συμβάσεων μας, είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης, ώστε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.Όλοι παραδέχονται ότι πλέον και την εμπειρία διαθέτουμε και τη διάθεση να προσφέρουμε έχουμε στους συμπολίτες μας. Για αυτό το λόγο, ζητούμε την παράταση ή την ανανέωση, έστω και για μερικούς μήνες ακόμη των συμβάσεων των 5.500 πτυχιούχων του Ο.Α.Ε.Δ. και να επιστρέψουμε και πάλι στις εργασίες μας, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει σήμερα η χώρα μας.


Κομοτηνή, 13-03-2020

Εκ της Διοίκησης

Μετά Τιμής

 

 

 

 

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ – Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας

18-03-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συγκροτημένες προτάσεις του καταπολεμά το φόβο δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στο λαό για τη ζωή του και την οικονομική του επιβίωση.

 

Σε παρέμβασή της στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN (https://www.youtube.com/watch?v=6LfbsxFVvK4&feature=youtu.be), η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι στη σημερινή υγειονομική κρίση πρέπει να καταπολεμήσουμε τον φόβο, δημιουργώντας στον κόσμο αίσθημα ασφάλειας ως προς ζωή του και την οικονομική του επιβίωση. Γι’ αυτό χρειάζονται σημαντικές δαπάνες από το κράτος.

Είμαστε περήφανοι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατάφερε, μαζί με τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει το «μαξιλαράκι» των 37 δις. Αυτά  είναι που θα μας χρησιμεύσουν τώρα για να  ξεπεράσουμε ό,τι μας συμβαίνει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόμαστε ολιστικές λύσεις σαν να είχαμε εμείς την ευθύνη. Ειδικότερα για την πρόνοια, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τους αναπήρους, τα παιδιά, για όσους είναι στα ιδρύματα.

Προτείνουμε:

  • Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για τρείς μήνες.
  • Αύξηση κατά 50% των επιδομάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), και των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων για 3 μήνες για τη στήριξη των πιο ευάλωτων
  • Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Στήριξης ηλικιωμένων με κορμό την Γραμμή Ζωής – Silver Alert για 100.000 ηλικιωμένους. (το κόστος δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ)
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα ιδρύματα ώστε να μη μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες όπως έγινε στη  Ισπανία. Η πρόσφατη ΠΝΠ δεν αντιμετωπίζει τις κατεπείγουσες και εκρηκτικές ανάγκες τους. Απαιτείται άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 800 άτομα τα οποία είναι διαθέσιμα και έχουν προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία ως εξής:

α. Παράταση συμβάσεων του υπηρετούντος μέχρι 31/12/2020 επικουρικού προσωπικού (340 άτομα)

β. Επαναπρόσληψη του προσωπικού κοινωνικής εργασίας (220 άτομα) και των νέων επιστημόνων (300 άτομα) με δαπάνες του ΟΑΕΔ και

γ.  Άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στα ιδρύματα με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019 και κοινωνικών λειτουργών–ψυχολόγων–παιδαγωγών και επιμελητών, για  την διαχείριση προβλημάτων ωφελούμενων και εργαζόμενων, την επικοινωνία και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Ακόμη:

  • Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτων που αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.
  • Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.
  • Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.
  • Τα 185.000 σχολικά γεύματα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα)

Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν είμαστε μόνοι. Με κοινωνική αλληλεγγύη, φροντίζουμε όλους όσους μπορούμε. Το δημόσιο συμφέρον στηρίζεται στον καθένα από μας. Θα τα καταφέρουμε.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...