«Η μελωδία της καρδιάς μας…» - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα η εκκλησία του «Ευαγγελισμού» άνοιξε τις πύλες της για να δεχτεί τα «Χριστούγεννα με τη Μικτή Χορωδία» στις 22.Δεκεμβρίου.2013.
Μουσικές, γλυκές φωνές, μελωδίες, παιδική χορωδία πλούτισαν το ναό με τόνους χαράς και αισιοδοξίας.
Όταν ο μουσικός και υπεύθυνος Μιχάλης Καλαεντζής απευθυνόμενος στην Παιδική Χορωδία «Amabile» είπε ότι «οι δάσκαλοι είναι για να διδάσκουν το παρελθόν και τα παιδιά το μέλλον» ένοιωσα το ρίγος της ευθύνης προς την νεολαία. Μια νεολαία που περίμενε πολλά από εμάς και εισέπραξε τα λιγότερα.
 Όμως αυτά τα παιδιά σε πείσμα της μιζέριας και της αφροσύνης, στέκονται όρθια και δυνατά και παρουσίασαν ένα εκπληκτικό μουσικό κομμάτι που το έμαθαν μόλις σε τρείς μήνες. Η δίψα για την θέληση, η αγνότητα της διάθεσης, η δύναμης της μάθησης. Ανήκουν στην ομάδα του Επιμορφωτικού&Επικοινωνιακού Ιδρύματος Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και τους αξίζουν συγχαρητήρια και της Μητρόπολης για την ιδέα. Αυτά δείχνουν το μέλλον.
Συγχαρητήρια ανήκουν και στη Μικτή Χορωδία Δημοτικής κοινότητας Ρόδου και ιδιαίτερα στο Μουσικό Γυμνάσιο, το φυτώριο του τοπικού πολιτισμού. Το σχολείο του οποίου πολλοί μαθητές, είναι τώρα μουσικοί επαγγελματίες σε διάφορα όργανα. Είναι η εποχή που ο Πολιτισμός μπορεί να καλύψει το κοινωνικό κενό και να ανθίσει και πάλι η καλλιτεχνική ελπίδα και η αισθητική του ωραίου.
Τα (4) μέλη του Κουϊντέτο Aegean Brass Quintet πνευστών οργάνων, οι: Μ.Χ’’πέτρος, Σ.Καμπουράκης, Τ.Νάνος , Π.Ταλαδιανός και Λ.Δράκος  απέδωσαν κάτι ξεχωριστό αποδεικνύοντας την ολότητα της δημιουργικής μουσικής σε στιγμές χαράς και εορταστικής απογείωσης.
Δεν μπορώ να μην σταθώ ιδιαίτερα στο μουσικό Δ/ντη Μιχάλη Καλαεντζή, στον άνθρωπο που συνέστησε την Μικτή Χορωδία, τον παιδαγωγό, τον καλλιτέχνη. Το  πάθος του και η αγάπη του για την μουσική φαίνεται στις εκφράσεις του και αυτό μεταλαμπαδεύεται στους ακροατές με περίσσια αρμονία και πειθώ. Για μια επαρχιακή πόλη, όπως η Ρόδος είναι εξαίσιο να διαθέτει ένα τέτοιο άτομο. Η Τέχνη εξευγενίζει ορμές και αντιδράσεις και σπείρει δημιουργία και ανωτερότητα, ταπεινοφροσύνη και συμμετρία. Όλα αναγκαία για τις δύσκολες ώρες της χώρας.  
Σαν επίλογο αναγράφω το καλωσόρισμα από το ιστοτόπο της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ρόδου «Μέσα στο χάος των ετερόκλητων και, δυστυχώς πολύ συχνά, χαμηλού επιπέδου μουσικών ακουσμάτων, υπάρχει ένα είδος που επιμένει να επαναστατεί διακριτικά. Η χορωδιακή μουσική αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που, διατηρώντας τη διαχρονική της αξία, καταφέρνει να προσεγγίζει συνεχώς νέους θαυμαστές.
Θα έχετε ήδη αισθανθεί ότι η Τέχνη δεν είναι προνόμιο μονάχα των λίγων, είναι αναγκαιότητα όλων των ανθρώπων.
Όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργοί.
Αυτό που μένει είναι να βρει ο καθένας τον δικό του προσωπικό δρόμο έκφρασης.
Μέσα από τη Χορωδία θα χτίσετε τις γέφυρες, για να περάσετε στον κόσμο της μουσικής.
Η χορωδιακή μουσική πρέπει να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού γιατί μ’ αυτό τον τρόπο θα μάθει ο καθένας μας να αγαπά την τέχνη, τη μελωδία, την αρμονία των ήχων. Αυτό ασφαλώς θα έχει επίδραση στη ψυχή και τον χαρακτήρα του λαού μας, ιδιαίτερα των νέων κι αυτό γιατί στο ομαδικό τραγούδι, εκτός των άλλων, υποτάσσεται η ατομική προβολή και γεννιέται στους τραγουδιστές –χορωδούς- το αίσθημα της συνεργασίας και προ παντός της πειθαρχίας του ατόμου μέσα στο σύνολο.
Αυτό είναι η βάση μιας πολιτισμένης κοινωνίας
Χαιρετίζουμε με συμπάθεια την φιλότιμη προσπάθεια των ανθρώπων που συμμετέχουν στη χορωδία μας, οι οποίοι στη σημερινή υλιστική εποχή, βρίσκουν το χρόνο και τη δύναμη να υψωθούν κάπως ψηλότερα για να παρουσιάσουν κάτι σοβαρότερο και πολιτισμένο, με το οποίο θα εξυγιανθεί η υποβαθμισμένη λαϊκή μουσική ατμόσφαιρα στον τόπο μας».
Ευχαριστούμε για την ανάταση…που μας προσφέρεται και Καλή Χρονιά σε όλους. To «2014» να φέρει υγεία, ελπίδα και όνειρα…, τα θέλουμε.    


              

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...