«Ηρωες σαν τον Μιχάλη εμπνέουν, μας δίνουν δύναμη»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

-Εδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση του αγαπημένου του νησιού· σκοτώθηκε από τους Γερμανούς. Προδόθηκε δύο φορές -και τις δύο από Ελληνες. Οι Κασιώτες λένε ότι θα γινόταν κάτι σπουδαίο αν ζούσε.

«Η ζωή των νησιωτών  εκείνης της εποχής έχει χαθεί. Ηταν  μία ένδοξη περίοδος  για τα νησιά μας,  παρά τις αντίξοες συνθήκες» Σ.Π. «Η ζωή των νησιωτών εκείνης της εποχής έχει χαθεί. Ηταν μία ένδοξη περίοδος για τα νησιά μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες» Σ.Π. Η έρευνα στα μυστικά αρχεία των Ιταλών στη Ρόδο, στα στρατιωτικά αρχεία των Γερμανών και δεκάδες συνεντεύξεις σε όλη την Ελλάδα φωτίζει ιστορικές μαρτυρίες για τη ζωή του Μιχάλη Κουτλάκη, του ήρωα του νησιού, μέσα από το βιβλίο «Κρυμμένο στο Αιγαίο», της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου, εκδόσεις Πατάκη. «Ακόμα και στην τωρινή κρίση που περνά η χώρα μας, ήρωες σαν τον Μιχάλη μάς εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη να πολεμάμε για να σωθεί η χώρα μας και να λάβει τη θέση που της αξίζει».

- Ενα συναρπαστικό ρεπορτάζ που έγινε βιβλίο;

«Πολλά ρεπορτάζ μαζί, θα έλεγα καλύτερα. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μιχάλης Κουτλάκης, προσφέρει αυτό που κατά μία έννοια ψάχνουν οι δημοσιογράφοι, τη μικρή προσωπική ιστορία μέσα από την οποία μπορείς να πεις μία μεγαλύτερη. Μέσα από την πραγματική, μυθιστορηματική ζωή του Κουτλάκη μπόρεσα να μελετήσω και να γράψω τη σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου, σχετικά άγνωστη στη χώρα μας, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας».

- Μια μυθιστορηματική βιογραφία;

«Ο Μιχάλης Κουτλάκης ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο που γεννήθηκε το 1922 και χάθηκε 20 χρόνια μετά. Η οικογένειά του για πάνω από μισό αιώνα δεν ήξερε τι είχε απογίνει. Ηταν ένας δυναμικός νέος που ζούσε για έναν μόνο σκοπό: να δει τα αγαπημένα του Δωδεκάνησα ελεύθερα από τους Ιταλούς. Ολα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι αληθινά, ακόμα και τα ονόματα στις βάρκες είναι αληθινά. Κάποιες μάλιστα περιγραφές παρουσιάζονται πρώτη φορά, όπως το τι συνέβη όταν ο εξόριστος Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε στην Κάσο το 1935, όταν φυγαδεύθηκε στην Ιταλία λίγο πριν πεθάνει».

- Είστε από την Κάσο;

«Δυστυχώς δεν είμαι από την Κάσο, δεν είμαι καν Δωδεκανήσια, παρ' όλο που έτσι αισθάνομαι πια. Γνώρισα το νησί πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια όταν το επισκέφθηκα με αφορμή το γάμο αγαπημένων φίλων. Από τα πρώτα λεπτά που πάτησα το πόδι μου στο νησί όμως το ερωτεύθηκα. Στην πορεία γνώρισα την οικογένεια Κουτλάκη, που μου εμπιστεύθηκε αυτή την προσωπική και συγκλονιστική ιστορία».

- Πώς συγκεντρώσατε το υλικό για το βιβλίο;

«Η έρευνα κράτησε πάνω από δύο χρόνια, βασίστηκε σε πολλές μαρτυρίες και συνεντεύξεις, αλλά το βιβλίο μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα όταν ανακάλυψα στη Ρόδο, στα μυστικά αρχεία της Ιταλοκρατίας, τα οποία δεν είχαν ανοιχτεί για πάνω από μισό αιώνα, τα στοιχεία για την οικογένεια Κουτλάκη».

- Είχατε βοήθεια;

«Το βιβλίο δεν θα μπορούσε να είχε γραφτεί χωρίς τη βοήθεια της Σοφίας Μαστοράκου, της ανιψιάς του ήρωα. Εκείνη μου πρωτοείπε την ιστορία του θείου της και όλη η έρευνα και οι συνεντεύξεις μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν χάρη σε εκείνην. Η ιστορία του Μιχάλη Κουτλάκη είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο νησί, περιέχει και μία προδοσία -και αν δεν είχα τη Σοφία δίπλα μου, με την ευαισθησία και την αγάπη της για την Κάσο, δεν θα μπορούσα να κατανοήσω και να προσεγγίσω πρόσωπα και καταστάσεις. Από μία περίεργη εύνοια της τύχης ήταν εκείνη που ανακάλυψε πού ήταν θαμμένος ο θείος της και αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου κεφάλαια στο βιβλίο».

- Θα γίνει ταινία;

«Μακάρι, το βιβλίο εξάλλου είναι γραμμένο με το ανάλογο σασπένς και με συναισθηματικές κορυφώσεις. Μία ταινία θα μπορούσε να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό και να παρουσιάσει την ιστορία και τις αξίες της Ελλάδας ευρέως».

enet.gr

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...