«Επιχείρηση σκούπα» για την καθαριότητα της Καλύμνου από την νέα Δημοτική Αρχή

Μια επιχείρηση «αστραπή» στην καθαριότητα, ξεκίνησε η νέα Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γαλουζή, ενώ δεν έχει ακόμη συμπληρώσει μια εβδομάδα στην ηγεσία του Δήμου Καλυμνίων.
Ο Αντ/χος σε θέματα καθημερινότητας, Μικές Ρήγας, συνεπικουρούμενος από τον υπεύθυνο καθαριότητας Γιώργο Τρικοίλη, που αναμένεται να αναλάβει την ΔΕΥΑΚ, ξεκίνησαν ήδη μια επιχείρηση καθαριότητας σ’ όλο το νησί.

Τόσο η υπηρεσία καθαριότητας όσο και εκείνη του πρασίνου, έχουν «στρωθεί» στην δουλειά για τα καλά και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή.

Σε πρώτη φάση η επιχείρηση περιλαμβάνει την περισυλλογή των σάκων απορριμμάτων από διάφορα σημεία του νησιού, που τα είχαν στην κυριολεξία κατακλύσει ενώ ταυτόχρονα γίνεται και προσπάθεια να μαζευτούν τα κλαδιά και οι θάμνοι από τους δρόμους και να κλαδευτούν οι πικροδάφνες.

Ο όγκος των απορριμμάτων και των διαφόρων υλικών ήταν ομολογουμένως τεράστιος, αφού σε μερικά σημεία του νησιού, μικρής έκτασης, όπως η περιοχή του Γηπέδου, του κεντρικού δρόμου του Βαθύ και του Δημοτικού Πάρκινγκ για παράδειγμα, όπου χρειάστηκαν 6 ή 7 φορτηγά, για την μεταφορά τους, από το κάθε ένα σημείο.

Συνολικά φορτώθηκαν σκουπίδια και διάφορα άλλα υλικά, που μέχρι στιγμής υπολογίζονται σε 22 μικρά και 6 μεγάλα φορτηγά, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση «σκούπα» στον τομέα της καθαριότητας.

Παράλληλα η νέα Δημοτική Αρχή, έχει ήδη προγραμματίσει την περισυλλογή και απομάκρυνση των οχημάτων που βρίσκονται στο δημοτικό πάρκινγκ και σε άλλες περιοχές και είναι εγκαταλελειμμένα.

Προγραμματίζονται επίσης ενημερώσεις των δημοτών για τους κανόνες, τα ωράρια και τα όποια σχετικά με την καθαριότητα ενώ στην πορεία θα υπάρξουν και κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τους παραπάνω κανόνες.

Όπως δήλωσαν τα στελέχη της ΔΑ πρόκειται για μια επιχείρηση «SOS» για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας του νησιού που είναι τεράστια, ιδιαίτερα στον τομέα που πάσχει τα τελευταία χρόνια, την καθαριότητα.

Βέβαια το έργο θα είναι μεγάλο και δύσκολο, αφού η εν λόγω Υπηρεσία «υποφέρει» από την έλλειψη προσωπικού,  ενώ ο στόλος των οχημάτων της, είναι στην πλειοψηφία του παροπλισμένος, λόγω βλαβών.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το νησί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την καθαριότητα, αφού οι σωροί των σκουπιδιών και διαφόρων άλλων υλικών, δημιουργούσαν μιαν εικόνα ντροπής και απογοήτευσης. Ήδη σε κάποια σημεία του νησιού έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες από ιδιώτες (Πάνορμος) ώστε να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, με εθελοντική δράση αλλά και με δικά τους έξοδα.



Βαστάει χρόνια αυτή η κατάσταση

Δεν είναι βέβαια ένα πρόβλημα που αφορά το νησί το τελευταίο διάστημα, αλλά η υπόθεση της καθαριότητας είναι ένα πρόβλημα που έχει βάθος χρόνου. Η Δημαρχία του Δ. Διακομιχάλη παρέλαβε μια Υπηρεσία Καθαριότητας σε τραγική κατάσταση από πλευράς προσωπικού και οχημάτων και γενικότερα υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο προκάτοχός του Γ. Ρούσσος, είχε στραφεί σε μορφές καθαριότητας «μεικτού τύπου», συνδυασμού δηλαδή δημοτικών υπηρεσιών και ιδιωτών εργολάβων, που ενώ δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, είχε τραγικές συνέπειες για την υπηρεσία από την μια, αφού έμεινε με προσωπικό που δεν επαρκούσε στο ελάχιστο για τις ανάγκες  του νησιού και από την άλλη «φέσωσε» και αρκετές χιλιάδες ευρώ τον Δήμο, με τις διάφορες εργολαβίες. Η απελθούσα ΔΑ του Δ. Διακομιχάλη, δεν είχε βέβαια την πολυτέλεια να συνάψει εργολαβίες για την καθαριότητα, λόγω οικονομικής στενότητας, όμως δεν ακολούθησε μια αποτελεσματική πολιτική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία του νησιού, που παρουσίαζαν μιαν οικτρή εικόνα λόγω έλλειψης καθαριότητας.

Γενικά οι τελευταίες πολιτικές από τις προηγούμενες Δημαρχίες, απέτυχαν παταγωδώς στον τομέα της καθαριότητας και καλείται σήμερα η Δ.Α. του Γ. Γαλουζή να «κάνει την διαφορά» και να εκπονήσει σχέδιο μακράς πνοής (έχουν μπροστά τους πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας), ώστε να ξεπεραστεί αυτός «ο Γολγοθάς» που βιώνει η Κάλυμνος και έχει καταντήσει ο μόνιμος «βραχνάς» της καθημερινότητας.

Είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας Δημαρχίας που πρέπει να κερδίσει, ώστε να ανταποκριθεί τόσο στις εξαγγελίες της, όσο και στις προσδοκίες των Καλυμνίων.
Η πρώτη προσπάθεια δείχνει να έχει σημαντικά αποτελέσματα, όμως αυτό που χρειάζεται το νησί είναι μια στρατηγική στον τομέα της καθημερινότητας γενικά, ώστε να παρουσιάζει μια καλή εικόνα και να γίνεται καθημερινά η ζωή του δημότη όλο και ευελπιστούμε η πρώτη αυτή δράση να έχει συνέχεια, γιατί και στο παρελθόν είδαμε διάφορες ενθουσιώδεις ενέργειες κατά την  αρχή αλλά στη συνέχεια  ... είχαμε πάλι "πνιγεί" στα σκουπίδια!



«Παλμός της Καλύμνου»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...