ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
-Ρόδος, 23 Ιανουαρίου 2019
-Θέμα: «Γ. Στασινός και Αντ. Γιαννικουρής στην κοινή συνεδρίαση ΠΝΑΙ και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τους Δασικούς Χαρτές».
-Στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινός και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΠΤ Δωδεκανήσου κ. Αντ. Γιαννικουρής, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου, την Δευτέρα στις 21 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ» του ΕΒΕΑ στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συντονισμός δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γ. Στασινός κατά την τοποθέτησή του, ανέδειξε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφέροντας τα εξής:
- Υφίσταται ιδιοκτησιακό πρόβλημα το οποίο ανεδείχθη μετά την πρόσφατη ανάρτηση των Δασικών χαρτών.
- Οφείλεται στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, που ουσιαστικά επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και προς τις χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις.
- Αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών σε σχέση με το Δημόσιο και απαιτείται πολύχρονη δικαστική και δαπανηρή διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί οι τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις προς το 1885.
- Αφορά στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου, κ. Αντ. Γιαννικουρής κατά την τοποθέτησή του, αναλύσε διεξοδικά το προβληματικό τοπίο με τους Δασικούς Χάρτες στην Δωδεκάνησο και παρουσίασε τις προτάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τη ΔΕ του ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, για την οριστική διευθέτηση των Δασικών Χαρτών, υπογραμμίζοντας: ..«Οι Δασικοί Χάρτες είναι πράγματι ένα σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός τόπου, που πρέπει όμως να διέπονται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης, ώστε να μην λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ίδια την ανάπτυξη για την οποία όλοι εργαζόμαστε και ειδικότερα εμείς ως μηχανικοί αλλά και ως χώρα χρειαζόμαστε».
Το ΤΕΕ Π.Τ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ήδη από τον Μαϊο του 2017 (επί προεδρίας Ι. Γλυνού), είχε διοργανώσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Δίοικησης Αιγαίου και το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου, εσπερίδα για τους Δασικούς Χάρτες εντοπίζοντας εγκαίρως τις αστοχίες αλλά ταυτόχρονα εκφράζοντας έναν έντονο προβληματισμό για το νεό νομοθετικό πλαίσιο που εγείρει πλήθος θεσμικών αλλά και τεχνικών ζητημάτων. Έγκριτοι ομιλητές είχαν αναλύσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο αναδεικνύοντας το προβληματικό τοπίο με τους Δασικούς Χάρτες, εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας των ενστάσεων για τη Ν. Σύμη και τη Ν. Πάτμό.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, για την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται από το ΥΠΕΝ, ώστε να λυθούν τα αναφερόμενα προβλήματα. Στην κοινή συνεδρίαση συμμετείχε και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου κα. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.