«Ανοικτή Πόρτα : Το Ροδίτικο Μαρασιώτικο Σπίτι»

ΥΠΑΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

-ΡΟΔΟΣ 21.09.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Ανοικτή Πόρτα : Το Ροδίτικο Μαρασιώτικο Σπίτι»

 

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, με τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».  

Το πρωί του Σάββατου 24 και της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, θα είναι ανοικτή στο κοινό η ιστορική - διατηρητέα οικία του Ελληνικού Δημοσίου στο Μαράσι του Αγίου Γεωργίου Άνω – οδός Αργύρη Θεοχάρη 26.

Στον εσωτερικό χώρο θα υπάρχει εποπτικό υλικό για τα Μαράσια και το κτήριο και συνεχής προβολή του βίντεο «ΜΑΡΑΣΙΑ. Οι ελληνικές ροδίτικες γειτονιές».

Η ιστορική οικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα με την Απόφαση Γενικού Διοικητή Δωδεκανήσου τον Ιούνιο του 1949. Βρίσκεται στην οδό Αργύρη Θεοχάρη 26, που αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τα ΝΑ Μαράσια, γνωστό ως «σοκάκα». Το συγκρότημα, που περιλαμβάνει την πλατυμέτωπη οικία («μακρυνάρι») με όλα τα βοηθητικά κτίσματα (φούρνο, στέρνα κλπ) και την τυπική οργάνωση του ευρύχωρου υπαίθριου χώρου της σε αυλή και «κηπούλι», δεν έχει δεχτεί επεμβάσεις και αλλοιώσεις και διατηρεί στο μέγιστο βαθμό τα αυθεντικά τυπολογικά, μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία του τυπικού ροδίτικου σπιτιού.

Το άνοιγμά του στο κοινό για πρώτη φορά σηματοδοτεί την έναρξη της αποκατάστασης του ιστορικού αυτού κτηρίου, ως τυπικό δείγμα πρώιμου μαρασιώτικου σπιτιού. Η νέα χρήση του ως πολιτιστικό / εκπαιδευτικό κέντρο για τις μαρασιώτικες γειτονιές έχει στόχο την ένταξή του στη ζωή των πολιτών.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Με μια αναισθησιολόγο λειτουργεί ουσιαστικά και πάλι το νοσοκομείο Ρόδου, παρά τις υποσχέσεις για...
Όταν η θεά Τύχη σε φέρνει να συναντάς την Πανσέληνο του Αυγούστου αποχαιρετώντας μας   από τον...
Ζητήσαμε μια δήλωση του τέως δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά για την πολύκροτη δίκη για τις...
Ομόφωνα το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Κω αποφάσισε οτι είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες που...