1 Νοεμβρίου 2026Καιρός: φόρτωση…
Live
Νεα Δωδεκανησου Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το RHODES PRE-FORUM 2026 – Από τη Ρόδο ξεκινά μια κοινή διεκδίκηση για τον Πολιτισμό και τον ΤουρισμόΕλλαδα Η Σάμος φιλοξένησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το «FVW workshop Greece» από 13 έως 17 Οκτωβρίου 2026Νεα Δωδεκανησου Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Τελετή Έναρξηςτου 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΡόδουΝεα Δωδεκανησου Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου για την απώλεια του Γιάννη ΑναστασιάδηΑποψη Κι εμείς στην κερκίδα... του Θάνου ΖέλκαΠολιτικη Αλ. Κολιάδης στο MEGA: Δεν έχω καμία εμπλοκή, ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα - Ναι εγώ ήμουν στο άσπρο Volvo αλλά για άλλο λόγο.....Πολιτικη Εκτακτη συνεδρίαση του δ.σ Ρόδου για την υπόθεση "Χωριάτικο"Πολιτικη Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπής στη Ρόδο - Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι δράστες και ταυτοποιήθηκαν ακόμη δυο συνεργοί τους
Αποψη

Μια βόλτα (ακόμα) γύρω απο τον ηλιο - του Θάνου Ζέλκα

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ (ΑΚΟΜΑ) ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ-Οι Γιορτές είναι κατεξοχήν η περίοδος των ευχών και της ανάγκης να εξευμενιστεί ο νέος χρόνος που ακολουθεί. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε με δώρα και χαρούμενη…

Σύνταξη Verena24 Δεκεμβρίου 2019 · Ανάγνωση 3′
Facebook Viber X Email
VoxAI
Διαφήμιση

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ (ΑΚΟΜΑ) ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ-Οι Γιορτές είναι κατεξοχήν η περίοδος των ευχών και της ανάγκης να εξευμενιστεί ο νέος χρόνος που ακολουθεί. Γι’ αυτό και τον υποδεχόμαστε με δώρα και χαρούμενη διάθεση. Για να τον καλοπιάσουμε ώστε να είναι κι εκείνος από τη μεριά του επιεικής μαζί μας. Είναι κι αυτό μέρος του σεναρίου που έχουμε επινοήσει ώστε να έχουμε τέλος και αρχή στην περιοδικότητα των φυσικών φαινομένων. 

Καθότι ο νέος χρόνος δεν είναι τίποτα άλλο από μια τυχαία θέση της Γης πάνω στην ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο που έχουμε επιλέξει να είναι η αφετηρία. Μια περιστροφή που θα επαναλαμβάνεται για όσο καιρό “έχει καύσιμα” το φωτεινό και ζωοδόχο αστέρι του πλανητικού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα στον Ήλιο πρέπει να δίνουμε ευχές ώστε να συνεχίσει να είναι καλά. Διότι αν “αρρωστήσει”, τα πράγματα δεν θα είναι πολύ ευχάριστα για εμάς. Αν αναλογιστούμε ότι μια μικρή αδιαθεσία του μπορεί να καταστρέψει όλες τις τηλεπικοινωνίες μας, σκεφθείτε τι μπορεί να πάθουμε αν εμφανίσει “αρρυθμίες”. 

Διαφημιστείτε εδώΘέση 970×250 · Αρθρο · μεσα στο κειμενο (wide) · Επικοινωνία →

Προφανώς αν σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα μόνο γιορτινό δεν θα είναι το κλίμα. Όμως καθώς αυτές τις ημέρες γινόμαστε όλοι πιο ευαίσθητοι και δεκτικοί, τώρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να σκεφτούμε λίγο παραπέρα από τα στενά πλαίσια της καθημερινότητας. Μπορεί για την υγεία του Ήλιου να μη μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως σίγουρα κάτι μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του δικού μας πλανήτη. 

Κι αν αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει μεμονωμένα ένα άτομα ώστε να σωθεί ο πλανήτης, επισημαίνεται ότι όλα τα μεγάλα γεννιούνται από τα μικρά. Κάθε λίτρο πόσιμου νερού που θα διασωθεί από ένα νοικοκυριό, σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι τόνοι νερού που σε δύσκολες περιόδους μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Κάθε απόρριμμα που ανακυκλώνεται, σε μεγαλύτερη κλίμακα αποτρέπει μια οικολογική καταστροφή. Κάθε λαμπτήρας που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, σε μεγαλύτερη κλίμακα βοηθάει τον πλανήτη να “πάρει μια ανάσα”, εφόσον δεν τον πνίγουν οι ρύποι από τα εργοστάσια ενέργειας. 

Αν έχετε περισσότερες ευαισθησίες και δεν θεωρείτε την οικολογία ενασχόληση κάποιων γραφικών που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους, μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε λίγο  παραπάνω. Όπως για παράδειγμα να σταματήσετε να εκτυπώνετε άχρηστα χαρτιά, να ζητήσετε να παίρνετε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά, να αγοράσετε ενεργειακές ηλεκτρικές συσκευές.

Για τους πιο “σκληροπυρηνικούς” υπάρχουν ακόμα πιο προχωρημένες ενέργειες. Όπως για παράδειγμα να συμμετάσχετε σε ομάδες εθελοντισμού που καθαρίζουν τις παραλίες ή που φροντίζουν ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση. Μπορείτε επίσης να ζητάτε ανά τακτά διαστήματα από τους πολιτικούς μας να παρουσιάζουν τις όποιες ενέργειες κάνουν σε επίπεδο κράτους ώστε να προστατέψουν το περιβάλλον. 

Προφανώς η γραφειοκρατία, όπως το λέει άλλωστε και το όνομά της, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του οικοσυστήματος. Μπορεί τα πέντε χαρτιά που θα χρειαστεί ένας πολίτης για να διεκπεραιώσει μια δοσοληψία με το κράτος, οι οκτώ σφραγίδες και τα τρία λίτρα καυσίμου που θα δαπανήσει μεμονωμένα να μη λένε τίποτα. Σκεφθείτε τα όμως όλα αυτά όπως και παραπάνω σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Ναι. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αυτές οι μικρές ενέργειες είναι που μπορεί να εξασφαλίσουν μακροζωία στο περιβάλλον μας. Προφανώς η αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με το ανθρώπινο γένος γίνεται απόλυτα κατανοητή. Αν καταστραφεί ολοσχερώς αυτό, δεν θα χρειαστούν παρά μόλις μερικά χρόνια για να εξαφανιστούμε κι εμείς. Ας μη ξεχνάμε και κάτι άλλο. Όση ζημιά κι αν πάθει ο πλανήτης από τη δική μας αλόγιστη δραστηριότητα, μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά και χωρίς εμάς. Πιστέψτε το.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής
Dodekanisos Seaways app
Διαφήμιση
Μοιράσου το άρθρο Facebook Viber X Email
← Πίσω στην αρχική
Ενημερωση Verena · καθε πρωι

Ξύπνα με τα Δωδεκάνησα

Πολιτική, Περιφέρεια, νησιά: ό,τι έγινε χθες και ό,τι έρχεται σήμερα, σε ένα σύντομο email πριν τον πρώτο καφέ.

Χωρίς spam. Διαγραφή με ένα κλικ.