Κρεμαστινός προς Δωδεκανήσιους: Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε και πάλι - Θα τα λέμε από την κεντρική πολιτική σκηνή

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός χαιρετώντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τους ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία που είχε μαζί τους. Σε ερώτησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στα Δωδεκάνησα απάντησε:

«Στα Δωδεκάνησα είχαμε μία αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στις οποίες μάλιστα δεν είχε λάβει μέρος το ΚΙΔΗΣO.

Είχαμε αύξηση 2,5 μονάδων, από 8% στο 10,4% σήμερα. Όμως, ο εκλογικός νόμος εξέλεξε βουλευτές στις τριεδρικές περιφέρειες και μάλιστα με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Θα μπορούσε βέβαια, το ποσοστό αυτό του 10,4% να ήταν μεγαλύτερο. Όμως, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας με εκστρατεία προσωπικών επισκέψεων στα νησιά εστόχευσαν σε αυτήν την έδρα την οποία τελικώς κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά ήμουν μόνος επισκεπτόμενος τα 14 νησιά της Δωδεκανήσου. Έτσι, καίτοι πήραμε το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της κρίσης των τελευταίων ετών στα Δωδεκάνησα, το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα.

Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου Δωδεκανήσιους που για άλλη μια φορά με τίμησαν με την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, με μεγάλη διαφορά ψήφων. Θα τα λέμε τώρα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Σας ευχαριστώ.»

 

Επίσης, ο κ. Αντιπρόεδρος παραχώρησε  την ακόλουθη συνέντευξη που του ζήτησε ο τηλεοπτικός σταθμός Αιγαίο TV, στη δημοσιογράφο Ειρήνη Χαλκίτη, αναλύοντας περαιτέρω τα όσα είχε δηλώσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, που πάντα τόσο ενδιαφέρον έχει, δίνοντας σας τα συγχαρητήριά μου πραγματικά για τον αγώνα σας, για το ήθος σας, για την προεκλογική σας στάση και τη δική σας, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής ανεξάρτητα αν δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι το Κίνημα Αλλαγής πήγε καλά στα Δωδεκάνησα δεδομένου ότι από τις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε 2 μονάδες παραπάνω, δηλαδή ήταν 8% και πήγε 10,5% περίπου. Αυτό τι σημαίνει: σημαίνει ότι δεν πήγε άσχημα. Το δεύτερο είναι ότι εγώ δεν έχω κανένα παράπονο με τον κόσμο που ετίμησε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, διότι περίπου το 65% - 70% των σταυρών με ετίμησε, οπότε δεν έχω κανένα παράπονο. Τώρα το ερώτημα είναι γιατί να μην εκλεγώ βουλευτής; Γιατί τις προηγούμενες φορές εκλέχτηκα με μικρότερο ποσοστό στο σύνολο. Την πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 4,7%, τη δεύτερη είχε πάρει 6%, ενώ τώρα και στη Δωδεκάνησο και στην Επικράτεια πήρε 8%. Όμως τώρα λειτούργησε ο εκλογικός νόμος, ο οποίος έδωσε έδρες στο Κίνημα Αλλαγής στα ποσοστά που ήταν χαμηλότερα, δηλαδή σε Κέρκυρα ακόμα και Αθήνα. Η Αθήνα έβγαλε βουλευτή με 5,9% νομίζω και 10,5% η Δωδεκάνησος δεν έδωσε βουλευτή. Σε αυτό δεν φταίει ο κόσμος, ούτε και εγώ φυσικά γιατί αυξήθηκαν οι αριθμοί. Είναι καθαρά θέμα εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί τα μικρότερα κόμματα και τα λιγότερα αν θέλετε ποσοστά στο ίδιο κόμμα με τις τριεδρικές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε, θα ήθελα να μου πείτε αν το περιμένατε αυτό το αποτέλεσμα γενικότερα ή αν είχατε άλλους στόχους ως Κίνημα Αλλαγής και να σχολιάζαμε επίσης το ότι είναι πολύ δυσάρεστο, εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι χάνονται οι ισορροπίες όταν μετά από 40-45 χρόνια δεν έχει πια βουλευτή το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής στα Δωδεκάνησα.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Είναι αρνητικό διότι το ΠΑΣΟΚ όπως είπατε χάνει μετά από 40 χρόνια την έδρα, χάνει την Αντιπροεδρία της Βουλής ως Δωδεκάνησος και κατά συνέπεια είναι δύο αρνητικά στοιχεία, τα οποία όμως θα έπρεπε για να έχουμε την έδρα εκτός του εκλογικού νόμου θα έπρεπε να πάρουμε το εκλογικό μέτρο 15%, που το Κίνημα Αλλαγής δεν έπιασε. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό, ο κόσμος ψήφισε μικρότερα κόμματα Βελόπουλο, Τζήμερο, Χρυσή Αυγή στα Δωδεκάνησα και αυτό ήταν αρνητικό για το συνολικό αποτέλεσμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κρεμαστινέ, βλέπουμε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάμεις και φαίνεται να διεκδικεί έναν χώρο τον οποίο μέχρι τώρα είχε το Κίνημα Αλλαγής. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για να συνεχίσει να υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Το Κίνημα Αλλαγής ή ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμματα δεν ξέρω αν και με ποια μορφή θα υπάρχουν, εκείνο όμως που ξέρω - και έρχομαι σε αντιπαράθεση με πολύ κόσμο που δεν το καταλαβαίνει - είναι ότι όταν το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το 8% που πήρε το  Κίνημα Αλλαγής κάνει 40%, θα ήταν κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αυτό ξέρω εγώ. Λοιπόν οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός πρέπει να πάνε στην άκρη, αυτή είναι η διαφορά. Αυτή τη στιγμή τα ποσοστά αυτά θα ήταν υπέρτερα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό βγαίνει και μαθηματικά. Όταν μου λένε για ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής εγώ τους απαντώ ότι η δημοκρατική παράταξη είναι ενιαία, θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή κυβέρνηση της χώρας και δυστυχώς δεν είναι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως είστε υπέρ της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας με το ΚΙΝΑΛ.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Και εδώ υπάρχει παρεξήγηση και θα σας το εξηγήσω. Εάν γίνονται κυβερνήσεις με κόμματα μη όμορα ιδεολογικά, δηλαδή διαφορετικής φιλοσοφίας και ιδεολογίας προσέξτε τι έχουμε δει ότι γίνεται: το ΠΑΣΟΚ έγινε η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πήγε στη συγκυβέρνηση με 12% και βγήκε με 4,7% στο τέλος, στις επόμενες εκλογές. Ο Καμμένος, οι ΑΝΕΛ μπήκαν θριαμβευτικά στην κυβέρνηση και στο τέλος βγήκαν διαλυμένοι σαν κόμμα και η χώρα δεν κέρδισε από αυτές τις συζεύξεις, συνυπάρξεις, συμφωνίες. Άρα λοιπόν τα κόμματα που είναι όμορα πρέπει να συνυπάρχουν. Το αν υπάρχουν φιλοδοξίες που είναι θεμιτές, ανθρώπινες και όλα αυτά υπάρχουν και αυτά πρέπει να κατασταλούν. Εγώ λοιπόν επειδή μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αισθάνομαι ότι είμαι πολιτικάντης ή πολιτικός όπως ο κόσμος το νοεί και το ξέρετε αυτό μπορώ να μιλάω ελεύθερα και να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και βεβαίως όσοι κατά κάποιον τρόπο ενοχλούνται πρέπει να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν το 32+8 σήμερα δεν θα ήταν κυβέρνηση για τη χώρα. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω, είναι κοινή λογική.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν τριβές μέσα στο Κίνημα Αλλαγής και πιστεύετε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας κύριε Κρεμαστινέ;

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Όχι, πάντα υπάρχουν τριβές σε όλα τα κόμματα και φιλοδοξίες αν θέλετε και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής και σε κάθε κόμμα που χάνει τις εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, πρέπει να ανασυνταχθούν και να αφήσουν κατά μέρος τις προσωπικές φιλοδοξίες και να σεβαστούν τον κόσμο που, όπως είπαμε αθροίζεται στο 40.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι άλλο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Τα ποσοστά αυξήθηκαν στα Δωδεκάνησα στο 10%, εσείς είχατε μάλιστα το 70% των προτιμήσεων των Δωδεκανησίων, ακούσαμε όμως να δηλώνετε πριν από λίγο καιρό ότι δεν θα είστε ξανά υποψήφιος και μάλιστα είχατε πει «την απόφαση μου», το διαβάζω ακριβώς για να μην κάνω λάθος, «την είχα ανακοινώσει εδώ και καιρό καθώς ορισμένοι κομματικοί παράγοντες δεν με σεβάστηκαν και με εξύβριζαν μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης». Βέβαια τώρα είναι η επόμενη μέρα, αυτό ειπώθηκε αν δεν κάνω λάθος πριν τις εκλογές, θέλω να το σχολιάσουμε αυτό κύριε Αντιπρόεδρε.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Διότι όταν εγώ κλήθηκα να έρθω στη Δωδεκάνησο από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ήρθα για να βοηθήσω όσο μπορούσα. Και από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009 κλήθηκα πάλι με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήρθα για να πάρω κανενός τη θέση, ούτε για να κόψω κανενός τις φιλοδοξίες, ούτε να δίνω το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να κάνει κριτική στο άτομο μου. Και επειδή δεν έχω στόχο τη διαιώνιση αυτού που λέγεται πολιτικαντισμός είπα ότι έκλεισε ένας κύκλος, εάν με ενδιαφέρει η πολιτική, θα με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και όποιος θέλει να μου κάνει προτάσεις, θα τις δω. Δεν έχω όμως καμία διάθεση να διαγκωνίζομαι με οποιονδήποτε άνθρωπο σκέπτεται διαφορετικά από εμένα. Μιλώ για τη μειοψηφία των κομματικών, αυτή δηλαδή που εκφράστηκε στις εκλογές και η οποία με έχει ενοχλήσει. Δεν έχω κανένα λόγο. Ο δεύτερος όμως - και ουσιαστικότερος λόγος είναι αυτός και όχι ο πρώτος- ήταν ότι είχα πει στον κόσμο ότι θέλω να ολοκληρώσω μία πολιτική αναβάθμισης της υγείας στα Δωδεκάνησα με συγκεκριμένα μέτρα. Ζήτησα λοιπόν από τον κόσμο μία πλειοψηφία τέτοια η οποία να ξεπερνάει τον εκλογικό νόμο, αντί δηλαδή να είμαστε στο 10,5%, να είμαστε στο 15%. Αυτό δεν επετεύχθη και, κατά συνέπεια, δεν μπορώ προσωπικά να πηγαίνω στον υπουργό και να του λέω εζήτησα από τον κόσμο αυτό, αλλά ο κόσμος απάντησε όχι, αλλά εγώ θέλω να γίνει το ακτινοθεραπευτικό, το αιμοδυναμικό να αναβαθμιστεί για να γίνουν καρδιαγγειακές επεμβάσεις στη Ρόδο. Θα μου πει «μα το έθεσες και ο κόσμος έμεινε αδιάφορος». Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν ζητήσουν τη βοήθεια μου δεν θα τη δώσω, είναι άλλο θέμα αυτό και άλλο να έχω την έγκριση του δωδεκανησιακού λαού όπως εγώ την είχα ζητήσει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς όμως κύριε Κρεμαστινέ πολλές φορές ο λαός έχει αποδείξει μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις ότι ψηφίζει όχι με γνώμονα το κοινό καλό, διότι εσείς θέλατε να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο και είχατε και συγκεκριμένη στόχευση, ξέρατε από την αρχή τους λόγους που ασχοληθήκατε με την πολιτική και που στοχεύατε. Λοιπόν πολλές φορές ψηφίζουν με βάση το προσωπικό συμφέρον ή με άλλου είδους κριτήρια. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι εσείς θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για το στόχο σας.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: ότι τώρα πρέπει να μου ζητούν με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω, ενώ τότε είχα υποχρέωση να συνεισφέρω. Υπάρχει μία βασική διαφορά. Δεν μπορώ να κινητοποιούμαι μόνος μου, πρέπει να μου ζητούν κάποιοι να κάνω κάτι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα είμαι αρνητικός. Αλλά εάν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα είχα εγώ υποχρέωση να κάνω αυτά τα πράγματα. Είναι τελείως διαφορετικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση: με τη νέα κυβέρνηση, 2-3 μέρες είναι βέβαια που ξεκίνησε, θέλουμε να μας πείτε τις πρώτες σας εντυπώσεις.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Οι πρώτες εντυπώσεις δεν μπορεί να είναι αντικειμενικές, εννοώ δηλαδή αν βγει κάποιος και κατηγορεί την κυβέρνηση, ούτε μπορεί να την επαινεί για τους δύο βασικούς λόγιους ότι πρέπει να δεις την εφαρμογή των μέτρων αυτών ποια κοινωνική επίπτωση έχουν και ποια επιτυχία έχουν. Εγώ θέλω να είμαι πραγματικά αντικειμενικός για αυτό λέω ότι ακούω τις εξαγγελίες από κάθε κυβέρνηση, και από τη συγκεκριμένη, και βεβαίως για να εκφραστώ θα περιμένω να δω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εξαγγελιών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή την κουβέντα και μια και είναι η τελευταία και θέλαμε να την κλείσουμε μαζί σας, να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι, καλή δύναμη και να είστε βέβαιος ότι πάντα σας συντροφεύουν θετικές σκέψεις από τα Δωδεκάνησα όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, θα τα λέμε και θα τα λέμε ίσως περισσότερο επιστημονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, γιατί όχι.»

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...