Σ. ΚΑΡΙΚΗΣ: «Να σταθούμε με τόλμη απέναντι στην μεγάλη ευκαιρία καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ -Σ. ΚΑΡΙΚΗΣ: «Να σταθούμε με τόλμη απέναντι στην μεγάλη ευκαιρία καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις»

Το 2017 θα είναι και χρονιά σημαντικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της. Είναι απαραίτητο, στο νέο τοπίο που θα συνδιαμορφώσουμε μέσω διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα και να ξεπεραστούν παθογένειες ετών, που ταλαιπωρούν τους πολίτες αλλά και τους αιρετούς. Στο πλαίσιο αυτό, στον διάλογο που διεξοδικά πρέπει να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες η παράταξή μας θα είναι δυναμικά ενεργή και θα πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα μια σειρά από ζητήματα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι απαραίτητο ήδη να είχαν ανοίξει όλα τα σημαντικά θέματα και να γίνουν ρήξεις, που θα αλλάξουν την Αυτοδιοίκηση όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, προς όφελος των πολιτών. Θα πρέπει με τόλμη να σταθούμε απέναντι σε αυτή την μεγάλη ευκαιρία καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις. Η παράταξή μας, πιστή στις θέσεις της δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από αυτές.

Γι΄αυτό, προτείνουμε ανοικτά και ξεκάθαρα:

-Θέσπιση και άμεση μεταβίβαση πόρων στους Δήμους με σκοπό την οικονομική αυτοτέλειά τους. -Θέσπιση πόρων και εκχώρηση δικαιωμάτων διοίκησης στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ώστε να ξεφύγουν από τον διοικητικό , τεχνικό και οικονομικό μαρασμό τους. -Υποχρεωτικό πλάνο δράσεων και έργων για κάθε κοινότητα για όλη τη δημοτική θητεία γνωστοποιούμενο στους πολίτες. -Εκλογή των δημάρχων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο -Θέσπιση ανώτατου ορίου μέχρι δύο θητειών για τους Δημάρχους. -Θέσπιση ανώτατου ορίου μέχρι τεσσάρων θητειών για τους δημοτικούς συμβούλους. -Συμμετοχή των φορέων στην διαμόρφωση προτάσεων για τα σοβαρά θέματα του Δήμου . -Εκλογή Συμπαραστάτη Του Δημότη με δημοκρατικές διαδικασίες και με ουσιαστικές αρμοδιότητες χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία -Πρόβλεψη ίδρυση ειδικής Αντιδημαρχίας για τον δημότη -Πρόβλεψη σύστασης γραφείων εργασίας στον κάθε Δήμο. -Πρόβλεψη σύστασης γραφείων εθελοντισμού στον κάθε Δήμο. -Πρόβλεψη σύστασης γραφείου Δημάρχου με θέσπιση προθεσμιών για διεκπεραιώσεις των θεμάτων που τίθενται από τους δημότες αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

Οι τομές αυτές, είναι απαραίτητες ώστε η ανανέωση να είναι συνεχής, να υπάρχει κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και να έρθει ο δήμαρχος πιο κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του. Η σταδιακή αύξηση των πόρων και η καλύτερη αξιοποίησή τους, παράλληλα με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι το κλειδί για την στήριξη της Αυτοδιοίκησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούμε, όλες οι πλευρές. Το μείζον θέμα του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με όλες τις προωθούμενες αλλαγές, από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει καθαρά για θέσπιση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών έχει υποστηρίξει ότι «είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση». Ήρθε η ώρα για τομές στην Αυτοδιοίκηση. Οι καιροί απαιτούν τόλμη, αποφασιστικότητα και καινοτόμες ιδέες που θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή. Όσοι υπηρετούμε και πιστεύουμε στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, δεν θα πρέπει να σταθούμε μικροί απέναντι στην μεγάλη αυτή ευκαιρία.

Για τη Δημοτική Παράταξη ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ

Στράτος Καρίκης

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δ.Σ. Ρόδου

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Στην Κάρπαθο βρίσκεται απο το πρωί ο αναπληρωτής ΥπουργόςΥγείας Πάυλος Πολάκης μαζί με τον...
Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργος...
«Αγαπημένη Συνεργάτιδα, που μετουσίωσε την επιστημονική της κατάρτιση και αγάπη για τον συμπολίτη...