Άποψη

Να σκέφτεσαι τους άλλους... Του Πέτρου Σπανού

Να σκέφτεσαι τους άλλους...
-Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.
Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Share

Μάθε με να ψαρεύω - Του Θάνου Ζέλκα

ΜΑΘΕ ΜΕ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ-“Αν δώσεις ένα ψάρι σ' έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ' όλη του τη ζωή. Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά.

Share

Η νέα γενιά, στο βαγόνι του οδηγού για την ανάπτυξη…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σε πρόσφατη ομιλία ενός νέου επιστήμονα διαπιστώθηκε το πάθος της νέας γενιάς να κάνει πράγματα. Να αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμη αστείρευτες δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία. Είναι ελπιδοφόρο, είναι αναζωογονητικό.

Share

Η περί του ψεκασμού θεωρία - Του Θάνου Ζέλκα

Η ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΘΕΩΡΙΑ-Εδώ και αρκετό καιρό πλανάται ένα ερώτημα πάνω από τη χώρα μας που δεν είναι άλλο από το: “Μήπως τελικά μας ψεκάζουν;”.

Share

"Ενός λεπτού σιγή" - Της Πίτσας Χατζή

Οταν ο θάνατος στην άσφαλτο καταντά να μην είναι πια είδηση ,αλλά σημείο αναφοράς της καθημερινής μας ζωής !
Οταν Είδηση είναι η..... τήρηση" ενος λεπτού σιγής" απο τους βουλευτές στα έδρανα της βουλής...
.......... .............
Είδηση η κατάρα ?

" Ενός λεπτού σιγή "........

Share

Πίσω απο το Εθνικό μας Φαντασιακό - Του Ηλία Καραβόλια

Πόσο εύκολο είναι να προσπερνάς,στον συλλογισμό σου για τα δρώμενα, την οικονομική πραγματικότητα, τις νόρμες και τους περιορισμούς που ad hoc ενσωματώνονται ακόμα και σε περήφανα εθνικά ανδραγαθήματα, όπως αυτό της οικονομικής απομόνωσης.

Share

Bιβλία αυτή την εποχή ; Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Η πυκνή επικαιρότητα, ο αγώνας επιβίωσης, η ταχύτητα των δικτύων, δεν επιτρέπουν να σκεφτούμε- αυτή την εποχή κυρίως- μήπως πρέπει να ξεσκονίσουμε κάποια βιβλία. Και θα ρωτήσει κάποιος γιατί να διαβάζουμε βιβλία αφού ζούμε στην εποχή του internet, των μηχανών αναζήτησης , της ''έτοιμης'' τροφής για σκέψη.

Share

O άρχοντας των σφραγίδων - Του Θάνου Ζέλκα

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ-Η ευχή που δίδεται στα αγόρια που πηγαίνουν να υπηρετήσουν το στρατιωτικό τους είθισται να είναι “καλός πολίτης”. Δεν είναι ευχή που αφορά τη στρατιωτική θητεία, αλλά ευχή που αφορά τη μετά στρατό εποχή.

Share

Το παρατεταμένο timing και οι άκαμπτες θεωρίες - Του Ηλία Καραβόλια

Οι πάντες υποθέτω ότι συμφωνούμε στο αυτονόητο : η ημιμάθεια είναι χειρότερη και της αμάθειας αλλά και της όποιας δογματικής ιδεολογίας. Ειδικά στην Οικονομία και ειδικότερα στην δική μας, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Share

Το ΤΕΕ, ως συλλογικό αναπτυξιακό όργανο (ανοικτή επιστολή στους εκλεγμένους συνάδελφους) - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας
-Το ΤΕΕ, ως συλλογικό αναπτυξιακό όργανο
(ανοικτή επιστολή στους εκλεγμένους συνάδελφους)

Share

Καλως ορίσατε στην Μεγάλη Εικονική Αυτοκρατορία * - Του Ηλία Καραβόλια

Όσοι έχουνε δημοσιεύσει πολιτικές ή οικονομικές απόψεις στο διαδίκτυο ή σε έντυπα και όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο στην τηλεόραση, σίγουρα θα έχουν νιώσει μια κάποια 'συμμετοχή' στα δρώμενα.

Share

Υποκείμενο και Αγορές σε καιρό Κρίσης - Του Ηλία Καραβόλια

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ερωτήματα : Τι είδους ‘υποκείμενο’ είναι οι Αγορές ; Πόσο σχετίζονται με το άθροισμα των ατομικών συμπεριφορών στα υποκείμενα που δρούν( agents) εντός τους; Ποιές δυνάμεις διαμορφώνουν -εντός του χρηματοπιστωτικού κυκλώματος ροών κεφαλαίου και εργασίας- το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υποκειμενικότητα ταυτόχρονα; Γιατί

Share

Ιδεολογία εναντίον Πραγματικότητας στην Ελλάδα της Μεγάλης Ύφεσης - Του Ηλία Καραβόλια

''Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν κόμμα για χάρη των αρχών τους, άλλοι αλλάζουν αρχές για χάρη του κόμματος τους'', έλεγε ο Ουίνστων Τσώρτσιλ.Η σοφή φράση του σπουδαίου αυτού πολιτικού, είναι βάση ερμηνείας για την σύγχρονη πραγματικότητα.

Share

Οι "αντισυμβατικοί" - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ “ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ”-Τα σημάδια ολοένα και πυκνώνουν. Ο κόσμος μας χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή. Μια αλλαγή που θα ανακουφίσει τους πολλούς και θα τους ξαναδώσει ένα όνειρο, μια ελπίδα να πορευθούν προς το μέλλον.

Share

Το τίναγμα της γάτας και γιατί η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσει άμεσα - Του Ηλία Καραβόλια

Οι κενές περιεχομένου υποσχέσεις της κυβέρνησης πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη ( δέσμευση των δανειστών για το χρέος, χαμηλά πλεονάσματα μετά το 2018, απεξάρτηση από το ΔΝΤ) είχαν φυσικά το ακριβώς ανάποδο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν. Και εξηγώ τα προφανή πλέον δεδομένα :

Share

Ο Ελληνισμός ως αξία - του Θάνου Ζέλκα

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΑΞΙΑ-Κάποιος που έχει μεγαλώσει μέσα σ’ ένα ελεύθερο περιβάλλον από τη γέννησή του, δεν έχει μέσα στα βιώματά του εικόνες υποδούλωσης γι’ αυτό και δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος του αγαθού που του έχει προσφερθεί.

Share

Ο από μηχανής Θεός - Του Θάνου Ζέλκα

Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ-O πολιτισμός, στην ευρεία του έννοια, συνάδει κατά κάποιο τρόπο με την οικονομική ευμάρεια, με ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Είναι δηλαδή το επόμενο στάδιο μετά την εκπλήρωση των βασικών αναγκών που έχει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία.

Share

Νοσταλγώντας τα μεγάλα - Του Θάνου Ζέλκα

ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ-Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, που αναζητά νέες διεξόδους διαμέσου της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των ουραγών. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη του Bloomberg, η Ελλάδα είναι μόλις 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40ή στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη.

Share

Εχθρός προ των πυλών - Του Θάνου Ζέλκα

ΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ-Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ανακοινώνουν μια σειρά νέων φόρων (με την τρέχουσα σε μεγάλο οίστρο) στους πολίτες, πέρα από την αγανάκτηση που τους κυριεύει, εύλογα τους δημιουργείται η απορία που τελειώνει όλο αυτό.

Share

Οι θησαυροί της ελληνικής γης - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ-Την ώρα που η ύφεση φαίνεται να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα σπλάχνα της οικονομίας μας, οδηγώντας σε απόγνωση επιχειρήσεις και μαγαζιά, η “ευλογημένη” γη αυτής της χώρας φαίνεται πως μπορεί να δώσει την ανάσα που χρειάζεται η κοινωνία. Τα αγαθά της ελληνικής γης κάθε άλλο παρά κρίση νιώθουν.

Share

Χωρίς οξυγόνο - Του Θάνου Ζέλκα

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ-Αν το απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία μιας μηχανής εσωτερικής καύσης είναι το καύσιμο, το απαραίτητο συστατικό για την πρόοδο μιας χώρας είναι η δημιουργικότητα των κατοίκων της.

Share

Ο,τι δε σε σκοτώνει - Του Θάνου Ζέλκα

Ο,ΤΙ ΔΕ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ-Αν αναλογιστεί κάποιος την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις υποδομές της τα τελευταία χρόνια, θα περίμενε η παρουσία μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες να κινείται σε μέτρια επίπεδα. Αυτό έσπευσαν να “προφητεύσουν” και διάφοροι οικονομικοί αναλυτές πριν τους αγώνες.

Share

Η Μάνα της μετριότητας - Του Θάνου Ζέλκα

Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ-Eίναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα μικρό κράτος, όπως το δικό μας, να έχει υπερσύγχρονες υποδομές για όλα τα αθλήματα, τις τέχνες και τις επιστήμες. Θα ήταν μάλλον παράλογη μια τέτοια απαίτηση από μέρους μας.

Share

Δεκατρία πράγματα που οι ισχυροί άνθρωποι δεν κάνουν για να είναι επιτυχημένοι και αισιόδοξοι

Τζίνα Θανοπούλου-Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Share

Pages

Subscribe to RSS - Άποψη