Άποψη

Άγχος, Σύγχυση και Πανικός; Αναρωτιέται ο Γλαρός Ιωάννης, Μέλος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ

Την χρονική στιγμή που (ορθώς) προβάλλεται το οπτικοακουστικό μήνυμα με τίτλο «Επιλέγω Επαγγελματικό Λύκειο-Επιλέγω ΕΠΑΛ» προκειμένου να γίνει δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κοινωνία, την ίδια στιγμή, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ενέργειες και πράξεις προκαλεί άγχος και σύγχυση στους Μαθ

Share

Επιτέλους ξυπνείστε! Γράφει ο Μιχάλης Λουλούς, Αγρότης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
-του Μιχάλη Λουλού, Αγρότη

Κι εκεί που λέγαμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εκπλήξει άλλο, ήρθε η ψήφιση των τελευταίων μέτρων για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες.

Share

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών «πόλων» της Ρόδου, πρόκληση για τη βιώσιμη κινητικότητα - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Η Ρόδος είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι πολιτισμού και τέχνης.
Η όλη δομή της πόλης εκπέμπει ένα φως που πηγάζει από τον «Θεό Ήλιο», προστάτη κατά την αρχαιότητα του νησιού.
Το ιστορικό κέντρο του νησιού παραμένει το πολιτιστικό κεφάλαιο παρά τις αλλοιώσεις που έχει δεχθεί από το νεωτεριστικό τρόπο δόμησης και χωροταξίας.

Share

Αναίμακτη γενοκτονία - Γηράσκουσα εκπαίδευση, γράφει ο Ανδρέας Μαρίνος, πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Άλλωστε, σοφά έχει ειπωθεί ότι υπάρχουν τα μικρά ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και τα στατιστικά ψέματα.

Share

Ονειρα και αγωνίες - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ-Ένα παγόβουνο είναι ορατό κατά το ένα δέκατο του όγκου του και συνήθως δε μπορεί δια γυμνού οφθαλμού να γίνει εκτίμηση των πραγματικών του διαστάσεων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη νέα γενιά.

Share

το ακτινοβόλο δεν είναι λαμπερό (η περίπτωση της νησιωτικής αρχιτεκτονικής) - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

το ακτινοβόλο δεν είναι λαμπερό
(η περίπτωση της νησιωτικής αρχιτεκτονικής)
-Ζούμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Το κάθε τι περιστρέφεται γύρω από την προβολή και τον μεγαλοϊδεατισμό. Όλα εμφανίζονται υπερμεγέθη για να εξωτερικεύσουμε με αυτό τον τρόπο την εγωπάθεια μας και την ατομικότητα μας.

Share

Να σκέφτεσαι τους άλλους... Του Πέτρου Σπανού

Να σκέφτεσαι τους άλλους...
-Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.
Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Share

Μάθε με να ψαρεύω - Του Θάνου Ζέλκα

ΜΑΘΕ ΜΕ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ-“Αν δώσεις ένα ψάρι σ' έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ' όλη του τη ζωή. Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά.

Share

Η νέα γενιά, στο βαγόνι του οδηγού για την ανάπτυξη…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σε πρόσφατη ομιλία ενός νέου επιστήμονα διαπιστώθηκε το πάθος της νέας γενιάς να κάνει πράγματα. Να αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμη αστείρευτες δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία. Είναι ελπιδοφόρο, είναι αναζωογονητικό.

Share

Η περί του ψεκασμού θεωρία - Του Θάνου Ζέλκα

Η ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΘΕΩΡΙΑ-Εδώ και αρκετό καιρό πλανάται ένα ερώτημα πάνω από τη χώρα μας που δεν είναι άλλο από το: “Μήπως τελικά μας ψεκάζουν;”.

Share

"Ενός λεπτού σιγή" - Της Πίτσας Χατζή

Οταν ο θάνατος στην άσφαλτο καταντά να μην είναι πια είδηση ,αλλά σημείο αναφοράς της καθημερινής μας ζωής !
Οταν Είδηση είναι η..... τήρηση" ενος λεπτού σιγής" απο τους βουλευτές στα έδρανα της βουλής...
.......... .............
Είδηση η κατάρα ?

" Ενός λεπτού σιγή "........

Share

Πίσω απο το Εθνικό μας Φαντασιακό - Του Ηλία Καραβόλια

Πόσο εύκολο είναι να προσπερνάς,στον συλλογισμό σου για τα δρώμενα, την οικονομική πραγματικότητα, τις νόρμες και τους περιορισμούς που ad hoc ενσωματώνονται ακόμα και σε περήφανα εθνικά ανδραγαθήματα, όπως αυτό της οικονομικής απομόνωσης.

Share

Bιβλία αυτή την εποχή ; Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Η πυκνή επικαιρότητα, ο αγώνας επιβίωσης, η ταχύτητα των δικτύων, δεν επιτρέπουν να σκεφτούμε- αυτή την εποχή κυρίως- μήπως πρέπει να ξεσκονίσουμε κάποια βιβλία. Και θα ρωτήσει κάποιος γιατί να διαβάζουμε βιβλία αφού ζούμε στην εποχή του internet, των μηχανών αναζήτησης , της ''έτοιμης'' τροφής για σκέψη.

Share

O άρχοντας των σφραγίδων - Του Θάνου Ζέλκα

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ-Η ευχή που δίδεται στα αγόρια που πηγαίνουν να υπηρετήσουν το στρατιωτικό τους είθισται να είναι “καλός πολίτης”. Δεν είναι ευχή που αφορά τη στρατιωτική θητεία, αλλά ευχή που αφορά τη μετά στρατό εποχή.

Share

Το παρατεταμένο timing και οι άκαμπτες θεωρίες - Του Ηλία Καραβόλια

Οι πάντες υποθέτω ότι συμφωνούμε στο αυτονόητο : η ημιμάθεια είναι χειρότερη και της αμάθειας αλλά και της όποιας δογματικής ιδεολογίας. Ειδικά στην Οικονομία και ειδικότερα στην δική μας, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Share

Το ΤΕΕ, ως συλλογικό αναπτυξιακό όργανο (ανοικτή επιστολή στους εκλεγμένους συνάδελφους) - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας
-Το ΤΕΕ, ως συλλογικό αναπτυξιακό όργανο
(ανοικτή επιστολή στους εκλεγμένους συνάδελφους)

Share

Καλως ορίσατε στην Μεγάλη Εικονική Αυτοκρατορία * - Του Ηλία Καραβόλια

Όσοι έχουνε δημοσιεύσει πολιτικές ή οικονομικές απόψεις στο διαδίκτυο ή σε έντυπα και όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο στην τηλεόραση, σίγουρα θα έχουν νιώσει μια κάποια 'συμμετοχή' στα δρώμενα.

Share

Υποκείμενο και Αγορές σε καιρό Κρίσης - Του Ηλία Καραβόλια

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ερωτήματα : Τι είδους ‘υποκείμενο’ είναι οι Αγορές ; Πόσο σχετίζονται με το άθροισμα των ατομικών συμπεριφορών στα υποκείμενα που δρούν( agents) εντός τους; Ποιές δυνάμεις διαμορφώνουν -εντός του χρηματοπιστωτικού κυκλώματος ροών κεφαλαίου και εργασίας- το ανθρώπινο κεφάλαιο και την υποκειμενικότητα ταυτόχρονα; Γιατί

Share

Ιδεολογία εναντίον Πραγματικότητας στην Ελλάδα της Μεγάλης Ύφεσης - Του Ηλία Καραβόλια

''Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν κόμμα για χάρη των αρχών τους, άλλοι αλλάζουν αρχές για χάρη του κόμματος τους'', έλεγε ο Ουίνστων Τσώρτσιλ.Η σοφή φράση του σπουδαίου αυτού πολιτικού, είναι βάση ερμηνείας για την σύγχρονη πραγματικότητα.

Share

Pages

Subscribe to RSS - Άποψη