Άποψη

Οι πλημμύρες της οργής - Γράφει ο Μιχάλης Λουλούς

Αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία, με βαρύτατες
ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η χώρα κατά τη διάρκεια της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα και την Σύμη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον θλιβερό απολογισμό των νεκρών και των εκατοντάδων συμπολιτών μας που υπέστησαν

Share

Η χώρα στο καναβάτσο - του Θάνου Ζέλκα

Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ-Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που κατά καιρούς έχει κατακεραυνώσει την χώρα μας και όλους εμάς, σήμερα στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη η οποία ονομάζεται "φτωχοί εργαζόμενοι" (working poor).

Share

Κόντρα στον τρόμο των πόλεων - του Θάνου Ζέλκα

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
-Ενώ η τρομακτική έξαρση βίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη τείνει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα παραδείγματα ανδρείας και ηρωισμού που διατηρούν την ελπίδα ζωντανή για την ανθρωπότητα.

Share

Χορεύοντας με τα δένδρα…στην αυλή του «Πανορμίτη» στο Νιοχώρι…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Χορεύοντας με τα δένδρα…στην αυλή του «Πανορμίτη»
στο Νιοχώρι…
-Στο παρεκκλήσι του Πανορμίτη στο Νιοχώρι μπορείς να συναντήσεις τη συνύπαρξη των στοιχείων της φύσης σ’ ένα αρμονικό δέσιμο, σε μια χορευτική συγχορδία.

Share

Το ατύχημα της ρύπανσης της παράκτιας ζώνης της Σαλαμίνας - γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Το ατύχημα της ρύπανσης της παράκτιας ζώνης της Σαλαμίνας
-Μετά τη διαρροή μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, το οποίο βυθίστηκε την Κυριακή στο Σαρωνικό η πετρελαιοκηλίδα που έχει διαχυθεί στη θάλασσα εκτείνεται σε μήκος πλέον του 1,5 χλμ στην παραλία της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα της πιθανής ολικής νέκρωσης της περιοχής.

Share

Το καλό και το καλύτερο - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ-Όπως καθετί που σχεδιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, έτσι και η τριτοβάθμια εκπαίδευση έπεσε θύμα της προχειρότητας, της ανοργανωσιάς και της έλλειψης οράματος αυτών που ήθελαν τάχα να την φέρουν σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Share

Αναζητώντς τη διαφάνεια - του Θάνου Ζέλκα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-Είναι εντελώς αντιφατικό από τη μια σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας προκειμένου να διασωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης και από την άλλη οι “προύχοντες” επίτροποι της Κομισιόν να ξοδεύουν απερίσκεπτα και προκλητικά τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων στα διάφορα ταξίδια τους.

Share

Ο Φρόυντ, το διαδίκτυο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια - Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη

Ζώντας στην εποχή της ψηφιακής πρόσβασης, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί πολλά περισσότερα για το ρόλο του διαδικτύου, τη δυναμική των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και την επίδραση τους σε αυτό που ο Marshall McLuhan αποκάλεσε προφητικά στη δεκαετία του 1960, ως παγκόσμιο χωριό.

Share

Συλλογική ευθύνη - του Θάνου Ζέλκα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο έντονο, είναι τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια. Με τα τροχοφόρα να πολλαπλασιάζονται λόγω των ξένων επισκεπτών, σχεδόν καθημερινά μετράμε θύματα στους δρόμους σε μικρά ή μεγάλα συμβάντα.

Share

Άγχος, Σύγχυση και Πανικός; Αναρωτιέται ο Γλαρός Ιωάννης, Μέλος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ

Την χρονική στιγμή που (ορθώς) προβάλλεται το οπτικοακουστικό μήνυμα με τίτλο «Επιλέγω Επαγγελματικό Λύκειο-Επιλέγω ΕΠΑΛ» προκειμένου να γίνει δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Κοινωνία, την ίδια στιγμή, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με ενέργειες και πράξεις προκαλεί άγχος και σύγχυση στους Μαθ

Share

Επιτέλους ξυπνείστε! Γράφει ο Μιχάλης Λουλούς, Αγρότης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
-του Μιχάλη Λουλού, Αγρότη

Κι εκεί που λέγαμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μας εκπλήξει άλλο, ήρθε η ψήφιση των τελευταίων μέτρων για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες.

Share

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών «πόλων» της Ρόδου, πρόκληση για τη βιώσιμη κινητικότητα - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Η Ρόδος είναι ένα ανοιχτό εργαστήρι πολιτισμού και τέχνης.
Η όλη δομή της πόλης εκπέμπει ένα φως που πηγάζει από τον «Θεό Ήλιο», προστάτη κατά την αρχαιότητα του νησιού.
Το ιστορικό κέντρο του νησιού παραμένει το πολιτιστικό κεφάλαιο παρά τις αλλοιώσεις που έχει δεχθεί από το νεωτεριστικό τρόπο δόμησης και χωροταξίας.

Share

Αναίμακτη γενοκτονία - Γηράσκουσα εκπαίδευση, γράφει ο Ανδρέας Μαρίνος, πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Άλλωστε, σοφά έχει ειπωθεί ότι υπάρχουν τα μικρά ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και τα στατιστικά ψέματα.

Share

Ονειρα και αγωνίες - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ-Ένα παγόβουνο είναι ορατό κατά το ένα δέκατο του όγκου του και συνήθως δε μπορεί δια γυμνού οφθαλμού να γίνει εκτίμηση των πραγματικών του διαστάσεων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη νέα γενιά.

Share

το ακτινοβόλο δεν είναι λαμπερό (η περίπτωση της νησιωτικής αρχιτεκτονικής) - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

το ακτινοβόλο δεν είναι λαμπερό
(η περίπτωση της νησιωτικής αρχιτεκτονικής)
-Ζούμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Το κάθε τι περιστρέφεται γύρω από την προβολή και τον μεγαλοϊδεατισμό. Όλα εμφανίζονται υπερμεγέθη για να εξωτερικεύσουμε με αυτό τον τρόπο την εγωπάθεια μας και την ατομικότητα μας.

Share

Να σκέφτεσαι τους άλλους... Του Πέτρου Σπανού

Να σκέφτεσαι τους άλλους...
-Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.
Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.

Share

Μάθε με να ψαρεύω - Του Θάνου Ζέλκα

ΜΑΘΕ ΜΕ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ-“Αν δώσεις ένα ψάρι σ' έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ' όλη του τη ζωή. Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά.

Share

Η νέα γενιά, στο βαγόνι του οδηγού για την ανάπτυξη…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σε πρόσφατη ομιλία ενός νέου επιστήμονα διαπιστώθηκε το πάθος της νέας γενιάς να κάνει πράγματα. Να αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμη αστείρευτες δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία. Είναι ελπιδοφόρο, είναι αναζωογονητικό.

Share

Η περί του ψεκασμού θεωρία - Του Θάνου Ζέλκα

Η ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΘΕΩΡΙΑ-Εδώ και αρκετό καιρό πλανάται ένα ερώτημα πάνω από τη χώρα μας που δεν είναι άλλο από το: “Μήπως τελικά μας ψεκάζουν;”.

Share

Pages

Subscribe to RSS - Άποψη