Άποψη

Μια κιβωτός των ανθρώπων - του Θάνου Ζέλκα

ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-Συνήθως οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν λόγω της προσωπικότητας ή του έργου τους γίνονται γνωστοί με το μικρό τους όνομα.

Share

Μια ιδέα, μια ανατροπή - του Θάνου Ζελκα

ΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Όλες οι μεγάλες ανατροπές που έχουν συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν έναν κοινό συντελεστή. Ουδέποτε πέτυχε, καρποφόρησε και μακροημέρευσε κάτι αν μέσα του δεν έκρυβε ένα όραμα.

Share

Τα όνειρα ακόμα υπάρχουν και είναι πολύχρωμα - του αρχιτέκτονα Γεωργίου Σάββενα

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μελετήσουμε δύο παράλληλα φαινόμενα που τις περισσότερες φορές εξελίσσονται στον τόπο μας κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.
-Απ’ την μια, η ελπίδα να γεννιέται όταν υγιείς δυνάμεις νέων ικανών ανθρώπων παρουσιάζοντας το όραμά τους, προσπαθούν να διεκδικήσουν την διαχείριση του τόπου.
και

Share

Στάχτες και αποκαΐδια - του Θάνου Ζέλκα

ΣΤΑΧΤΕΣ ΚΙ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ-Eίδα τη χώρα μου να καίγεται ακόμα μια φορά. Είδα τον τρόμο αποτυπωμένο πάνω σε αθώα πρόσωπα και τα γιατί να τους συνθλίβουν τα απομεινάρια από τις φλόγες στις ψυχές τους. Είδα το θάνατο να σκορπίζεται αδιάκριτα, μη λογίζοντας αν είναι δίκαιο ή άδικο το πέρασμα του.

Share

Τα γυαλιά της εξουσίας - του Θάνου Ζέλκα

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
-“Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος.” - Νικολό Μακιαβέλι, Ο Ηγεμόνας.

Share

Σώζοντας την υπόληψη της ανθρωπότητας - του Θάνου Ζέλκα

ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ-Η διάσωση των δώδεκα εγκλωβισμένων παιδιών και του προπονητή τους στο σπήλαιο της Ταϋλάνδης είναι ίσως μία από τις λιγοστές φορές στα χρόνια που μπορώ να ανακαλέσω, που ολόκληρη η ανθρωπότητα ενώνεται με τόση ζέση για να πραγματοποιήσει κάτι τόσο αξιόλογο.

Share

Εξετάζεται η γνώση; Του Θάνου Ζέλκα

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΓΝΩΣΗ; Χιλιάδες μαθητές θα κληθούν στις επόμενες ημέρες να δοκιμαστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε καμία άλλη χώρα ένα τέτοιο γεγονός δεν αποτελεί μέρος της ειδησεογραφίας, καθώς πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Share

To νησί εκπέμπει ΣΟΣ - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΟΣ-Βλέποντας όλα αυτά τα “μεγαθήρια” του τουρισμού να οικοδομούνται πάνω στο νησί μας, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μια η αυξημένη ζήτηση που έχει ο τόπος μας και για οι τεράστιες επενδύσεις που γίνονται σε επιχειρηματικό επίπεδο μας προκαλούν συναισθήματα ικανοποίησης.

Share

Η πόλη μας μπορεί να “τρέχει” 365 ημέρες - γράφει ο Γιώργος Σάββενας, Αρχιτέκτων μηχανικός

Η πόλη μας μπορεί να “τρέχει” 365 ημέρες.
-Και τώρα που τα φώτα του Μαραθώνιου της Ρόδου έσβησαν, ας αναλογιστούμε τι έμεινε για άλλη μια φορά, τόσο στην πόλη όσο και σ’ αυτούς που συνεχίζουν να αθλούνται ή απλά να περπατούν σ΄ αυτήν.

Share

Θύματα της βλακείας, όμηροι της απάθειας - του Θάνου Ζέλκα

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ, ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΑΘΕΙΑΣ
-Πολλά κράτη ανά τον κόσμο, προκειμένου να τιμήσουν τη θυσία των χιλιάδων αγνώστων στρατιωτών τους στα πεδία των μαχών, δημιούργησαν ένα μνημείο σε κάποια περίοπτη θέση της χώρας τους, το οποίο συνήθως είναι κενοτάφιο.

Share

Ο γέρος και η άμυνα - του Θάνου Ζέλκα

Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΑ-Μια ιστορία πέρα και πάνω από κάθε λογική εκτυλίχθηκε πριν λίγες ημέρες στη Γλυφάδα με πρωταγωνιστή έναν σεβάσμιο γέροντα 88 ετών και δύο ληστές που μπήκαν στο σπίτι του για να τον ληστέψουν. Η ληστεία δεν πήγε όπως την σχεδίαζαν με αποτέλεσμα ο γέροντας να πυροβολήσει και να τραυματίσει στο χέρι τον ένα εκ των δύο.

Share

Σεβασμός - του Θάνου Ζέλκα

ΣΕΒΑΣΜΟΣ - Τα χρόνια περνούν και είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια γεγονότα να χάνουν τη λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου, ώσπου να γίνουν ένα σημείο αναφοράς σε κάποιο βιβλίο ιστορίας. Η Εθνική Παλιγγενεσία που γιορτάζεται την 25η Μαρτίου κοντεύει σχεδόν να ταυτιστεί με τη “μέρα του μπακαλιάρου” στα χρόνια μας.

Share

Οι Ιππότες της λακκούβας - του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΚΟΥΒΑΣ-“λακκούβα: κοίλωμα του εδάφους ή όρυγμα με μικρό σχετικά βάθος και έκταση” - Λεξικό της κοινής νεοελληνικής γλώσσας.

Share

To πρότυπο των αξιών - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ
-Ο αμερικανός ποιητής Carl Sandburg λέει: “Να αγαπάς τον γείτονα όπως τον εαυτό σου. Αλλά μην γκρεμίσεις το φράχτη.”. Φυσικά δεν είχε στο μυαλό του τη γειτονιά μας, αλλά καθώς ολόκληρος ο κόσμος είναι μια αντιστοίχιση των ανθρωπίνων σχέσεων, η ρήση αυτή αποκτά αξία και σε επίπεδο χωρών.

Share

Μια ματιά ευγνωμοσύνης - του Θάνου Ζέλκα

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
-"...εφ' όσον τα ιδιαίτερά εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω , αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν," - Ιωάννης Καποδίστριας.

Share

Υποχρέωση Σεβασμού Και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου . Εξυπηρέτηση των δικηγόρων στο Δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου - Γράφει ο Ιωάννης Κουμπιάδης, δικηγόρος Ρόδου

Γράφει ο Ιωάννης Κουμπιάδης , δικηγόρος Ρόδου
-Υποχρέωση Σεβασμού Και τιμής στο λειτούργημα του δικηγόρου .
-Εξυπηρέτηση των δικηγόρων στο Δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου

Share

Κοιτώντας το τέρας - του Θάνου Ζέλκα

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ-Λάθος που επαναλαμβάνεται πλέον της μίας φοράς, παύει να είναι λάθος. Η τελευταία πολύνεκρη τραγωδία σε σχολείο των ΗΠΑ από ψυχικά διαταραγμένο άτομα έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η οπλοκατοχή είναι μια μάστιγα, από την οποία πρέπει να απαλλαγεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Share

Ο Θεός της Δύσης πέθανε. Ο Θεός της Ανατολής; Γράφει ο Ηρακλής Αθ. Φίλιος, Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΕΘΑΝΕ. Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ; Πάντα επίκαιρος ο μεγάλος φιλόσοφος Νίτσε. Και είναι αυτή του η ομολογία, της θεοκτονίας, η οποία υπήρξε καταλυτική για τον δυτικό κόσμο. Είναι αλήθεια πως ο Νίτσε δεν σκότωσε τον Θεό. Εξάλλου ο Θεός δεν σκοτώνεται. Εξήγγειλε όμως τον θάνατο Του.

Share

Οι τελευταίοι των ρομαντικών - του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΤΙΚΩΝ-Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Προφανές και αδιαμφισβήτητο. Πίσω όμως από το αποτέλεσμα υπάρχει πάντα μια ολόκληρη ιστορία, η οποία κρύβεται πίσω από την επιτυχία ή την αποτυχία. Κι αυτό είναι κάτι που στοιχειώνει τη σημερινή πραγματικότητα.

Share

φλερτ ή bullying - γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

φλερτ ή bullying-Ο αμερικάνικος παροξυσμός σχετικά με την ερωτική προσβολή που έχουν δεχθεί γυναίκες ηθοποιοί αγγίζει τα όρια της ακρότητας.
Χωρίς τάσεις υποβιβασμού της συνεχόμενης κατάπτωσης του γυναικείου φύλου από μερίδα της αρσενικής ισχύος, η επιμονή της προβολής του θέματος έχει αποκτήσει πλέον , διαφημιστικό χαρακτήρα.

Share

Ποιανού είναι ο πατριωτισμός; Του Θάνου Ζέλκα

ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ; “Μια μέρα ο Αλλάχ βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά κι έπλασε το Ρωμιό. Μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι. «Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα.

Share

Η λογική της στρουθοκαμήλου - του Θάνου Ζέλκα

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΥ-Δύο τομείς θα έπρεπε να ήταν πραγματικά αταλάντευτοι στη λειτουργία του κράτους μας. Παιδεία και η Εξωτερική Πολιτική. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε καταστάσεις. Αυτοί οι δύο τομείς όμως δεν σηκώνουν ούτε πειραματισμούς, ούτε προσωπικές φιλοδοξίες.

Share

Ο χαμένος δρόμος - του Θάνου Ζέλκα

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ-Το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται πως ανεβάζει τη θερμοκρασία μόνο του πλανήτη. Στους ανθρώπους θαρρείς πως λειτουργεί αντίστροφα. Όσο πιο πολύ ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα, τόσο πιο πολύ ψυχραίνει η καρδιά τους. Αλλιώς πως να το εξηγήσεις τόσο μίσος που πλανιέται ανεξέλεγκτο στον αέρα;

Share

Χριστουγεννιάτικο γράμμα στο γιο...Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΓΙΟ…
-Παιδί μου.
-Ξέρω ότι είσαι στα ξένα και σπουδάζεις
Έτσι τα έφερε η μοίρα να ανοίξει το παράθυρο σου στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Είναι δύσκολο για μένα να επικοινωνώ μαζί σου μέσα από λίγες γραμμές ενός γράμματος. Μα αυτό μπορώ.

Share

Pages

Subscribe to RSS - Άποψη