Guardian: Όποιος κι αν εκλεγεί άλλος θα διοικεί την Ελλάδα

Στο άρθρο-προειδοποίηση της, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες την Κυριακή, όμως, όποιος κι αν είναι ο επόμενος «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θα διοικεί τη χώρα.  

Ο άνθρωπος που σκιαγραφείται στο άρθρο είναι ένας «κοστουμαρισμένος» Ολλανδός οικονομολόγος των Βρυξελλών, με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, ο Maarten Verwey.

Πρόκειται για τον ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011 και είχε τον ρόλο του επικεφαλής της Κύπρου, που κατέχει την αντίστοιχη θέση στην taskforce της Ε.Ε για την Ελλάδα.  

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι εξουσίες του δεν έχουν προηγούμενο «και παρότι λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πώς θα ψηφίσουν κάνει λίγη διαφορά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ,  μπορεί να δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την πρωτιά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αλλά όλα όσα θα συμβούν από εκεί και μετά θα είναι κάτω από τους σκληρούς όρους του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που απαιτεί για να δοθεί για ρευστό διάφορες μεταρρυθμίσεις. Κατά τον Guardian, «η Αθήνα ουσιαστικά παρέδωσε στους Ευρωπαίους δανειστές τον έλεγχο για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».

Το μνημόνιο και όσα συμπεριλαμβάνει η τριετής συμφωνία, καθώς και το δάνειο των 86 δισ. ευρώ απαιτούν από την κυβέρνηση «να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες... πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομοθετικά». Για το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα -που πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,3 δισ. των δανείων της το Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016-  έχει δεσμευθεί ως αντάλλαγμα να αναθεωρήσει ριζικά την οικονομία, να κάνει αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει ότι «περίπου 120 νόμοι πρέπει να περάσουν φέτος, με τις μελλοντικές δόσεις του δανείου να εξαρτώνται από ικανοποιητικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου».
Ο ρόλος του Verwey

Με το 20μελές επιτελείο του θα συγγράψουν τους νόμους που θα ισχύσουν για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, τα εργασιακά, την Υγεία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ παράλληλα θα προετοιμάσουν ενδιάμεσες εκθέσεις κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της οικονομίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ολλανδός αξιωματούχος θα επικοινωνεί απευθείας με το γραφείο του πρωθυπουργού, κάτι που απαίτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, πριν ακόμα σχηματιστεί, έχει δεσμευτεί για την επίτευξη σειράς σκληρών στόχων. Ανάμεσα σε αυτούς τους στόχους είναι η διαμόρφωση του προβλεπόμενου πρωτογενούς ελλείμματος από 1,5% σε 0,25% έως το τέλος του οικονομικού έτους, αλλά και να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μεσοπρόθεσμα. Στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, καθώς και της συγκέντρωσης περισόττερων χρημάτων που θα γίνει μέσω μέτρων, όπως η κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες, η αύξηση του ΦΠΑ και ο έλεγχος των προμηθειών υγείας.
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η εκσυγχρόνιση

Οι αλλαγές που έχουν σκοπό να κάνουν αναμένεται να εξοικονομήσουν 1% του ΑΕΠ έως το 2016 και το όφελος των μεταρρυθμίσεων 0,5%. Επιπλέον, πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για την αγορά εργασίας, να απελευθερωθούν αγορές όπως εκείνη της ενέργειας και τα κλειστά επαγγέλματα, όπως των συμβολαιογράφων να ανοίξουν. Για να εκσυγχρονιστεί το κράτος και η δημόσια διοίκηση, πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Δικαιοσύνη, να περικοπούν τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων και να «απολιτικοποιηθεί» η γραφειοκρατία.
Η διάσωση των Ελληνικών Τραπεζών

Οι δανειστές θα έχουν ισχυρό λόγο στο θέμα της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα: «Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και από τα δύο κόμματα που προηγούνται πως αν εκλεγούν θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, τα μέτρα διαμορφώνουν ένα δύσκολο νομοθετικό πρόγραμμα από το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα το βρει δύσκολο- αν όχι αδύνατο- να αποκλίνει».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...