2017: Έτος Δωδεκανήσου! Της Λίτσας Φτακλάκη

2017: Έτος Δωδεκανήσου! -Αναμφισβήτητα, η Ιστορία δεν είναι στείρα απομνημόνευση χρονολογιών και αριθμών… Δεν είναι κουκίδες στον χάρτη του μυαλού… Η Ιστορία είναι βίωμα για όσους έζησαν και διαμόρφωσαν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και βίωμα για εμάς τους κατοπινούς , που ξαναζούμε το Τότε με τα μάτια του Σήμερα… Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα: Σαν σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – τότε Βασίλειο της Ελλάδος- επίσημα η προσάρτηση της Δωδεκανήσου προς τη μητέρα Ελλάδα. Σαν Σήμερα το σπαρμένο τέκνο της Ελλάδας στο μπλε του Αιγαίου, του πολύπαθου Αιγαίου, ξαναγύρισε στην μητρική αγκαλιά. Σήμερα ανοίγει και πάλι η Βουλή των Ελλήνων, αρχίζουν οι συσκέψεις πάνω στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, και μην ξεχνάμε πως πάντα μια ματιά στο ιστορικό παρελθόν μας, μας στοιχίζει ξανά στο σήμερα του τόπου και μας θυμίζει τα μονοπάτια της Ιστορίας, η οποία δεν υπήρξε ποτέ λεωφόρος, αλλά δύσβατο ανηφορικό μονοπάτι ποτισμένο με αίμα. Τι καλύτερο λοιπόν και ηθικά αρτιότερο από το να εντάξει εκτάκτως η Βουλή σήμερα την 9η Ιανουαρίου ως μέρα Μνήμης της προσάρτησης της Δωδεκανήσου στον μητροπολιτικό κορμό της Ελλάδας και το 2017 ως «έτος Δωδεκανήσου». Η ανακήρυξη του 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου από τον Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα, στις 09.01.2017, μια ιστορική μέρα για τα Δωδεκάνησα, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό κοινοβούλιο να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση αναφορικά με την ελληνικότητα των νησιών της Δωδεκανήσου και με τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Άλλωστε, στο πλαίσιο της εκτός ημερησίας συζήτησης για το θέμα αυτό- του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων- δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας με πρωτεύον το Κυπριακό, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει μια κορύφωση των διεργασιών με χρονικό ορίζοντα τη 12η Ιανουαρίου 2017, όπου και θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αποτελεί ένα πεδίο συναίνεσης και συνεργασίας όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς ο στόχος είναι κοινός: Η διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα μας, η διατήρηση των κεκτημένων και η επίλυση των διαφορών με γείτονες χώρες, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στην ιστορία μας και στα ελληνικά ιδεώδη.

ΥΓ: Οι παραπάνω σκέψεις γράφτηκαν με αφορμή την επικοινωνία μου με τον τέως Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη , ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας θυμίσει τη σημερινή ημέρα, στέλνοντας το αντίστοιχο ΦΕΚ της Εφημερίδας Της Κυβερνήσεως του 1948 και κατόπιν μια συζήτησης που είχα προ-ημερών με τον βουλευτή, Δημήτρη Γάκη, όπου και με ενημέρωσε πως το 2017 θα ανακηρυχτεί ‘ έτος Δωδεκανήσου’.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...