‘’Η Κύπρος μας δείχνει το δρόμο και στην ενέργεια’’ - Γράφει ο Βάιος Καλοπήτας

Η ανάπτυξη δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα , απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές σταθερό περιβάλλον το οποίο και θα αποτελέσει την βάση για ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Το προφανές λοιπόν για μία χώρα η οποία βρίσκεται σε οικονομική κρίση τα 7 τελευταία χρόνια , είναι το πολιτικό προσωπικό να εργάζεται προς αυτό το στόχο.
Από αυτό το κομβικό σημείο και έπειτα , όταν υπάρχει σαφής προσανατολισμός αρχίζει η πολιτική να είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα . Αρχίζει να καλλιεργεί την ελπίδα , να δίνει την αίσθηση της προόδου και να ικανοποιεί τον διαρκή και αέναο αγώνα για ευημερία των πολιτών.
Ακούγεται αρκετά θεωρητικό όμως η γειτονική μας Κύπρος μας έδειξε πως είναι απολύτως εφικτό.Χθες 21.12.2016 ανακοινώθηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατακύρωσε σε 3 παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κατακύρωση έγινε στις Εταιρείες Total, ENI και ExxonMobil (στην οποία Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο ΡεξΤίλερσον, νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ).
Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια γεωπολιτική επιτυχία της Κύπρου , η οποία :
1. Θωρακίζει αμυντικά την κυπριακή ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε τουρκικής επιβουλής ή αμφισβήτησης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
2. Δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
3. Αυξάνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα , μόνο από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει τις επόμενες δεκαετίες έσοδα 500-600 εκατ. € κάθε χρόνο.
Προφανώς λοιπόν πέραν του γεγονότος πως στην μεταμνημονιακή Κύπρο το πολιτικό προσωπικό ‘’συν’’εργάστηκε για την βάση του αναπτυξιακού σχεδίου που είναι η σταθερότητα , οικονομική και πολιτική , υπήρχε ο σαφής προσανατολισμός στα ενεργειακά θέματα για αξιοποίηση των υδρογοναθράκων , όπου και επέφερε αυτήν την τεράστια οικονομογεωπολιτική επιτυχία.
Η Κύπρος μας δείχνει τον δρόμο , εμείς θα τον ακολουθήσουμε ;
ΒάιοςΚαλοπήτας
Μηχανικός Περιβάλλοντος

TopStoryImage: 

TopStoryGallery: 

Share