ΦΩΤΟ - 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-“70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ”

Την Δευτέρα 13 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, εκδήλωση αφιερωμένη στην Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Αμύνης.

Στον επιβλητικό χώρο του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, οι προσκεκλημένοι γίνονταν δεκτοί από δεκατέσσερεις νέες με παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανήσων και ακούσματα γνωστών συνθετών από την Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε με τις απαραίτητες προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς του Αντιστράτηγου Σπ. Μπελαγράτη , προέδρου του Σ.Ε.Εθ.Α και της κας Αναστ. Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Ακολούθησαν οι προγραμματισμένες ομιλίες :

*

Δρ Σωτήρης Ριζάς (Διευθυντής ερευνών Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών) με θέμα : "Η Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα - Ιστορική και Πολιτική Διάσταση"

και *

Ιωάννης Παλούμπης Αντιναύαρχος ε.α. (ΠΝ) με θέμα : "Δωδεκάνησα : Η Γεωστρατηγική Αξία της Περιοχής και η Σύγκρουση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου"

Στο 2ο μέρος, μετά από μια σύντομη αναφορά για το περιεχόμενο και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ από τον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, ιδρυτή της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος και δημιουργό της ταινίας (40 λεπτών) με τίτλο “Το χρονικό της Ενσωμάτωσης”, ακολούθησε η προβολή. Το κοινό στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, καθηλωμένο, παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη συγκίνηση, αυθεντικές εικόνες που έβλεπαν για πρώτη φορά ! Η πτώση του Μουσολίνι, οι μάχες της Λέρου και της Κω, ο Ιερός Λόχος, το ναυτικό κατόρθωμα του Α/Τ Αδρίας και τόσα άλλα μέχρι την πολυπόθητη ημέρα της ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στα Δωδεκάνησα!

Ακολούθησε μία μικρή αναφορά στην Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” και της δράσεις της, από το ιδρυτικό μέλος κα. Ευδοκία Βουβάλη, η οποία τελειώνοντας ανακοίνωσε την ένταξη του “Ύμνου των Δωδεκανήσων” στο ρεπερτόριο της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά από πολυετή έρευνα στις διάφορες Δωδεκανησιακές φιλαρμονικές, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” κατάφερε και βρήκε από τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Καλυθιών κ. Γιώργο Μαλωΐνα κάποιες παρτιτούρες, τις οποίες παρέδωσε στον Πλωτάρχη κ. Γιώργο Τσιλιμπάρη της Μουσικής του ΠΝ και τους συνεργάτες του. Αφού το επεξεργάστηκαν και συμπλήρωσαν τα όργανα που έλειπαν και το ενορχήστρωσαν για εμβατήριο, το παρουσίασαν τραγουδισμένο από τον τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο, για πρώτη φορά στην λήξη της εκδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο. Η συγκίνηση και η περηφάνια ήταν ζωγραφισμένη σε όλα τα πρόσωπα !

Την επετειακή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι :

*

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πλάτων Κρικρής, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου *

ο πρ. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκάς Παπαδήμος *

ο πρ. Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση *

ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός *

ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός *

ο Υπαρχηγός Γ.Ε.Εθ.Α. Αντιστράτηγος κ. Φλώρος *

ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Παυλόπουλος (ΠΝ), εκπρόσωπος του Υ.Εθ.Α. *

ο Β' Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος κ. Μπαρκατσάς (ΛΣ) *

εκπρόσωποι των αρχηγών Γ.Ε.Σ, Γ.Ε.Α , Γ.Ε.Ν και Σωμάτων Ασφαλείας *

οι Βετεράνοι του Β' Παγκ. Πολέμου κ.κ. Κων. Κόρκας (Ιερός Λόχος) και Βασ. Μαγκασιανός (Αντιτορπιλικό Βασ. Όλγα) *

ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασ. Λεβέντης *

οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημ. Γάκης, Λακωνίας κ. Αθ. Δαβάκης, Α' Πειραιά κα Γ. Γενιά, Β' Πειραιά κα Θ. Μεγαλοοικονόμου, Έβρου κ. Α. Δημοσχάκης και ο πρ. Βουλευτής Δωδεκανήσων . Γ. Κασσάρας *

ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χ. Καλαματιανός, *

ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων κ. Χαρ. Κόκκινος *

ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής *

ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, Υποναύαρχος ε.α. κ. Γ. Φραγκούλης *

η Πρόεδρος της “Δωδεκανησιακής Μέλισσας” κα. Λιάνα Μαυρή – Κορκόνδειλα *

Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των Δωδεκανησιακών Συλλόγων και σωματείων

και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους που ευγενώς μας παραχώρησαν τις τοπικές φορεσιές των νησιών τους :

Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων, Πανελλήνια Ένωση Λερίων “η Παναγιά του κάστρου”, Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου, Ένωση Κώων Αθηνών “ο Ιπποκράτης”, Ένωση Ροδίων Αθηνών-Πειραιώς, Σύλλογος Τηλίων “Ηριννα”, Σύλλογος απανταχού Αστυπαλαιέων, Ένωση Συμιακών νέων “ο Νιρέας” , Ένωση Χαλκιτών Αθηνών – Πειραιώς, Σύλλογος Νισυρίων Αθηνών- Πειραιώς “Γνωμαγόρας” , Σύλλογος Καμπιοτών Πάτμου “η Ευαγγελίστρια”, τον Δήμο Αγαθονησίου, Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Καστελλοριζίων και το Εργαστήριο Παραδοσιακών Ενδυμασιών της κας Αρετής Παστελή για την φορεσιά της Καλύμνου.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τις νέες που με τις παραδοσιακές τους φορεσιές κόσμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους :

Παυλίνα Κουμπιού (Λέρος) , Τσαμπίκα Κουριαντάκη (Κάλυμνος), Μαριάννα Μαρινέλλη (Πάτμος), Κωνσταντίνα Τζιράρκα-Κελέκη (Κως), Όλγα Παπαναστασίου (Αγαθονήσι), Νίκη Λαγουτάρη (Ρόδος), Πέγκυ Ελευθεριάδη (Κάσος),Θεοδώρα Βλέσσα (Νίσυρος), Μαρία Σκαμπαρδώνη (Σύμη), Πόπη Βαρουδάκη (Καστελλόριζο), Αρχοντούλα Πελεκάνου (Αστυπάλαια), Σοφία Ζουλουφού (Κάρπαθος), Μιχαλίτσα Τσούλου (Χάλκη) και Λήδα Μαρία (Τήλος) .

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” που συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και ειδικότερα : την Πόπη Βοναπάρτη, τον Παναγιώτη & Σταύρο Θεοδωρίδη και τον Δημήτρη Τσούκα. --

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...