ΦΩΤΟ - Ενδιαφέρουσες και επιτυχείς η 1η και 2η μέρα των μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Ενδιαφέρουσες και επιτυχείς η 1η και 2η μέρα των  μεταπτυχιακών μαθημάτων Λαογραφίας»

1η μέρα δεύτερου κύκλου  μεταπτυχιακών  μαθημάτων λαογραφίας .  
Στο ΟΘΟΣ, τη γενέτειρα του μεγάλου Ιστορικού και Λαογράφου ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ-ΝΟΥΑΡΟΥ έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 η επίσημη έναρξη των μεταπτυχιακών μαθημάτων του 2ου κύκλου.
 .
Οι επισκέπτες Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές παρευρέθηκαν πρώτα στην επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Μιχαήλ Μιχαηλίδη Νουάρου, που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβ .Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου  Αρχιμ. Καλλίνικος. Εκεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και ο πρώην Δήμαρχος κ.Μιχάλης Χανιώτης, Φιλόλογος αναφέρθηκαν δι’ολίγων στην προσωπικότητα και το έργο του εκλεκτού γόνου της Καρπάθου και μεγάλου Εκπαιδευτικού, Ιστορικού, Δημοσιογράφου και Λαογράφου.
Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο εργαστήριο ειδών λαϊκής τέχνης του κ.Γεωργίου Κωστέτσου και στο Νικολαϊδειο Λαογραφικό Μουσείο (παραδοσιακό Καρπάθικο σπίτι (Όθους).
 
Στη συνέχεια, στο Δημοτικό Μέγαρο Όθους, έγινε η επίσημη έναρξη των μαθημάτων του 2ου κύκλου. Τους Καθηγητές και τους μεταπτυχιακούς Φοιτητές καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Σωματείου – Ινστιτούτου κ.Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Όθους κ.Κων/νος Λέου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γεώργιος Τούμα, ο Πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ κ.Γεώργιος Βασιλαράκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Επίτ. Εκπαιδευτικός κ. Κων/νος Μαντινάος, ο πρώην Δήμαρχος κ.Μιχάλης Χανιώτης και ο επίτιμος Λυκειάρχης κ.   Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου.

Ακολούθησαν τα πρώτα μαθήματα από τους:
Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη: ΚΑΡΠΑΘΟΣ: ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, την Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ Έρη Σταυροπούλου: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ και τον Ομότιμο Καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με προσφορά καλομαγειρεμένων παραδοσιακών φαγητών, τα οποία με πολύ μεράκι και χαρά προσέφεραν η Εκκλησιαστική Επιτροπή Όθους και ο Σύλλογος «Εργασία και Χαρά» Όθους, καθώς κι ένα μικρό γλέντι με καρπάθικους χορούς, με οργανοπαίχτες τον κ.Γιώργο Κωστέτσο, τον κ.Μιλτιάδη Μαντινάο και τον κ. Γιάννη.Λιγνό.
  Στους επισκέπτες Καθηγητές και Φοιτητές, οι οποίοι ποικιλοτρόπως εξέφρασαν τη χαρά τους για τα όσα είδαν κι έζησαν την πρώτη ημέρα, προσφέρθηκαν δύο βιβλία: το «Ναοί και ξωμονάστηρα του Όθους Καρπάθου», του Αρχιμ.π.Μιλτιάδη Μίτσελλ, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και το «Δημοτικά τραγούδια της Καρπάθου» του Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου, από το Σύλλογο «Εργασία και χαρά».
 2η μέρα μεταπτυχιακών μαθημάτων λαογραφίας
Στη    Βωλάδα, στη γενέτειρα του σημαντικού Λαογράφου Εμμανουήλ Μανωλακάκη, πραγματοποιήθηκαν τα μεταπτυχιακά μαθήματα Λαογραφίας της δεύτερης ημέρας, την Τρίτη 21η Απριλίου 2015.
 Τους επισκέπτες Καθηγητές και Φοιτητές υποδέχθηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Επιφάνιος Χριστοδουλάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου και Εφημέριος της Ενορίας Γεννήσεως της Θεοτόκου, Παναγίας "Πλαγιάς" Βωλάδας. Κατά το  προσκύνημά τους στο Ναό, ο π.Επιφάνιος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού, την διαχρονική πορεία της τοπικής Εκκλησίας και τα πλούσια εκκλησιαστικά έργα της Ενορίας. Παράλληλα, στο χώρο του Ηρώου Βωλαδιωτών Αγωνιστών πληροφορήθηκαν από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ηλία Εμμ. Βασιλαρά για τις πολύ σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από τη Βωλάδα ( τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θεοδόσιο Πελεγρίνη, τον Πρύτανη της Γεωπονικής Σχολής Φραγκίσκο Χρυσοχέρη (1970-73), τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Χρυσοχέρη, τον Λογοτέχνη Κωνσταντίνο Κυζούλη, τον δημοσιογράφο Μιλτιάδη Παπαμανώλη, τον Ήρωα αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα της Καρπάθου Χριστόφορο Λυτό και άλλους).
Μετά τα πλούσια κεράσματα άρχισαν τα μαθήματα στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο. Αρχικά παρουσίασε τη βιογραφία, την προσωπικότητα και το έργο του Βωλαδιώτη Λαογράφου Εμμανουήλ Μανωλακάκη η νεαρή Φιλόλογος  δ. Σοφία Κωνσταντή. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ευχαρίστησε ενθέρμως τον Πανοσιολογιώτατο π. Επιφάνιο και για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελεί στην Ενορία του και στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου αλλά και για την άψογη διοργάνωση των μαθημάτων στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο, καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, τον Εξωραϊστικό και τον Αθλητικό Σύλλογο Βωλάδας για τη συνδιοργάνωση. Αμέσως μετά άρχισαν τα μαθήματα.
 Πρώτος μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Αλεξίου με θέμα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και στη συνέχεια η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ. Έρη Σταυροπούλου: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ, η Λέκτορας κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ και ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κατσαδώρος: ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ.
 Η βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο δείπνο με νοστιμότατα εδέσματα, προσφορά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Βωλάδας, του Αθλητικού Συλλόγου Βωλάδας "ΑΠΟΛΛΩΝ" και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βωλάδας κι ένα σύντομο, αλλά πολύ κεφάτο γλέντι με καρπάθικο χορό, στο οποίο παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι του "ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ" κ. Πέτρος Βαρδαούλης και του Συλλόγου ο κ. Γεώργιος Διάκος.
                         ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ


 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...