Το πρότυπο της GOOGLE - Του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ GOOGLE-Μπορεί ο κόσμος της τεχνολογίας σε πολλούς να προκαλεί φόβο ή δέος, σε άλλους να θυμίζει κάτι το εξωπραγματικό, όμως στις μέρες μας είναι σπάνιο για κάποιον να μην έχει μπει στο διαδίκτυο έστω και για μια φορά και ακόμα πιο σπάνιο για έναν μέσο χρήστη του να μην γνωρίζει τη μηχανή αναζήτησης της Google. Δεν θα ήθελα όμως να αναφερθώ τόσο στα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτής της κολοσιαίας εταιρίας, όσο στις αξίες που προβάλει και στο πρότυπο ανάπτυξής της που είναι πραγματικά υποδειγματικό και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Η Google μπήκε στην παγκόσμια αγορά καλύπτοντας μια πολύ σοβαρή ανάγκη των χρηστών του διαδικτύου. Να βρίσκουν εύκολα αυτό που ζητάνε, γρήγορα και κυρίως αξιόπιστα. Εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες κατάφερε να μετατρέψει τη μηχανή αναζήτησης σε έναν ζωντανό οργανισμό που μαθαίνει μέσα από της αναζητήσεις των χρηστών και γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερη. Επιπλέον μέσα από τα εργαστήρια της ίδιας εταιρείας “ξεπήδησαν” πολλές ακόμα καινοτομίες που έκαναν τη ζωή όλων μας ευκολότερη. Ένα μικρό παράδειγμα είναι οι χάρτες της που αυτή τη στιγμή έχουν ήδη αντικαταστήσει τα GPS, μιας και είναι ενσωματωμένοι στα κινητά μας τηλέφωνα.

Αναρωτήθηκε όμως κάποιος με ποιό τρόπο η Google κατόρθωσε να γίνει τόσο μεγάλη ώστε να θεωρείται ταυτόσημη με το διαδίκτυο και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Η φιλοσοφία της βασίζεται σε μερικές βασικές αρχές. Απλότητα, ελευθερία, καινοτομία, σεβασμός στο χρήστη. Αυτά σε συνδυασμό με το ότι μαθαίνει από τα λάθη της αλλά και το γεγονός ότι εξελίσσει συνεχώς τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της, που είναι κατά βάση δωρεάν, αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχίας της. Κι ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και καχυποψία, ακόμα και αυτοί τη χρησιμοποιούν για να αποδείξουν τις υπόνοιές τους. Άρα μιλάμε για ένα μοναδικό φαινόμενο που καταφέρνει ακόμα και την αρνητική δημοσιότητα να τη μετατρέπει σε δικό της όφελος.

Η Google είναι ο εκπρόσωπος μιας νέας εποχής που γεννήθηκε σε εφηβικά δωμάτια και γκαράζ αυτοκινήτων και που ποτέ δεν θα κατορθώσουν να κατανοήσουν οι εκπρόσωποι της παλιάς σχολής. Όλοι εκείνοι που επιβίωσαν χειραγωγώντας την κοινή γνώμη, ποδηγετώντας την ελεύθερη βούληση και λειτουργώντας σε απόλυτη αρμονία με τη διαφθορά. Αυτή η εποχή ευτυχώς για όλους μας βρίσκεται στη δύση της. Απλά δεν έχει τελειώσει ακόμα γιατί υπάρχει ένα σύστημα που μάχεται σα λαβωμένο θεριό να κρατηθεί στη ζωή με ότι δυνάμεις του έχουν απομείνει.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι ηγέτες του έδιωχναν από πάνω τους την ιδιοκτησιακή λογική και εφάρμοζαν ένα πραγματικά φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, με σεβασμό στην άποψη του πολίτη, στη δημιουργικότητα, στην έκφρασή του. Ένα μοντέλο που ενώ κατά βάση εφαρμόζεται δωρεάν, γεννά πλούτο και δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρισμα από αυτόν. Μιας κοινωνίας που επιβραβεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ικανούς και τους άξιους και τους δίνει συνεχώς κίνητρα να γίνονται ακόμα πιο καλοί. Μιας ηγεσίας που δεν αρνείται ότι κάνει λάθη και υιοθετεί απόψεις των επικριτών της αν τις κρίνει καλύτερες από τις δικές της.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όμως αναπόφευκτα ο κόσμος θα αναζητήσει τέτοια πρότυπα στο άμεσο μέλλον. Θα κουραστεί να τον κυβερνούν οι τράπεζες και οι εντολοδόχοι τους, στερώντας του κάθε ελπίδα για το μέλλον και συνθλίβοντας τα όνειρά του. Θα καταλάβει πως μόνο ένα σύγχρονο μοντέλο, όπως αυτό, μπορεί να εξασφαλίσει σωστή διαχείριση των πόρων του και δίκαιη κατανομή των αγαθών του. Κι αν τώρα φαντάζει εξωπραγματικό, δεν απέχει και τόσο πολύ η μέρα που όλοι θα αναρωτιούνται γιατί δεν το είχαν εφαρμόσει νωρίτερα.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...