Το ναυάγιο της Πύλου που νίκησε τη ματαιοδοξία μας, της Ελένης Καραγιάννη

Το ναυάγιο της Πύλου που νίκησε τη ματαιοδοξία μας

Τραγική μέρα για την χώρα μας και τις θάλασσές μας ξημέρωσε πάλι αφού χάθηκαν εκατοντάδες ζωές στις θάλασσές μας ανοικτά της Πύλου σ’ ένα ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο.

Κάθε φορά που γινόμαστε κοινωνοί μιας τόσο μεγάλης τραγωδίας συνειδητοποιούμε τον μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ζούμε και υπάρχουμε.

Αφενός η εικόνα με τους εκατοντάδες μετανάστες που μας συγκλόνισε πάνω σε ένα σαπιοκάραβο ανοικτά της θάλασσας που είναι απέραντη, σε μια Οδύσσεια που δεν έχει τελειωμό γιατί άλλες φορές οι άνθρωποι αυτοί καταφέρνουν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον κι άλλες φορές πάλι οι συνθήκες της ζωής τους δεν βελτιώνονται.

Είναι οι τραγικές εικόνες με τους ναυαγούς που σώθηκαν, νέους που κατάφεραν να ανασυρθούν ζωντανοί και αφετέρου με τις  σωρούς αυτών που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις  θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κι όταν συμβαίνουν όλα αυτά συνειδητοποιούμε πόσο μικροπρέπεια υπάρχει γύρω μας όταν γκρινιάζουμε για τα δικά μας τα καθημερινά ή ακόμα και για πράγματα που για άλλους δεν θεωρούνται καν προβλήματα.

Η μετανάστευση είναι προϊστορική διαδικασία  και πηγάζει από την ανάγκη για επιβίωση των ειδών..  Είναι μία κατάσταση επιβίωσης για όλα τα είδη του πλανήτη ακόμα και για την πανίδα και την χλωρίδα.  Ακόμα και τα δέντρα μπορεί να μεταναστεύουν είτε απλώνοντας τις ρίζες ή τα κλαδιά τους ή ακόμα και με τους σπόρους τους που μπορεί να ταξιδέψουν.

Έτσι επιβίωσαν τα είδη στον πλανήτη, έτσι επιβίωσαν και οι πληθυσμοί, μεταναστεύοντας.  Οι πρώτοι μετανάστες σύμφωνα με τη Βίβλο ήταν ο Αδάμ και η Εύα ή ακόμα και ο έκπτωτος άγγελος αυτός που έπεσε εξαιτίας της ματαιοδοξίας του.   Τη μετανάστευση την βίωσε ακόμα και ο ίδιος μας ο Χριστός αφού για να γεννηθεί  και να σώσει τον κόσμο έπρεπε η μητέρα του Μαρία και ο Ιωσήφ να διασχίσουν τα σύνορα της Αιγύπτου.  Πόσο τραγικό αυτό το ναυάγιο το χθεσινό να προέρχεται από την Αίγυπτο και να εικάζεται ότι  υπήρχαν ανάμεσα στους επιβαίνοντες και έγκυες γυναίκες που δεν βρέθηκαν ακόμα.. στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου ένα σημείο που ασχολήθηκαν επιστήμονες για την ερμηνεία του σύμπαντος..

Και γινόμαστε τελικά κυνικοί όταν ενώ υπάρχουν τόσο τραγικές εικόνες γύρω μας για τις οποίες πρέπει πραγματικά να νοιαζόμαστε εμείς ασχολούμαστε με τους ματαιόδοξους της καθημερινής μας ζωής και όχι μόνο της πολιτικής, αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να μας πληγώνουν είτε έχει να κάνει με συμπεριφορές που σχετίζονται με τα πολιτικά δρώμενα είτε με την καθημερινότητα, μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο και μπορεί όλα να γίνονται σκόπιμα, απαξιώνοντας τις προσπάθειες μας για ένα καλύτερο αύριο. 

Ελένη Ν. Καραγιάννη
Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών ΠΑ
Αθλήτρια Τριάθλου
 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...