Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης τιμά την αείμνηστη Πάολα Νεστορίδου

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΠΑΟΛΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΟΥ
-Το Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, καθιέρωσε στη μνήμη της μεγάλης δωρήτριας Πάολας Νεστορίδου τις πολιτιστικές ημέρες, (Νεστορίδεια) ως ένα είδος πολιτιστικού μνημόσυνου, κατά την επέτειο της αναχώρησής της. Πραγματοποιούμε καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, ως ένα συμβολικό αντίτιμο στα όσα εκείνη απλόχερα μας προσέφερε, έχοντας βάλει ως στόχο μας την διαιώνιση της μνήμης και της υποδειγματικής της προσφοράς.
Η ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα, η γυναίκα με τα γενναιόφρονα αισθήματα, αγάπησε και λάτρεψε αυτή την πόλη και το απέδειξε με τη στάση και τις ευεργεσίες της. Της χρωστούμε άπειρες ευχαριστίες, γιατί το Νεστορίδειο Μέλαθρο ένα από τα τέσσερα κτήρια – Πινακοθήκη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, όπως επίσης και η Νέα Πτέρυγα την οποία το Μουσείο μας χρησιμοποιεί για τις περιοδικές του εκθέσεις, αποτελούν δικές της δωρεές.
Ως προς τούτο και για πολλά άλλα, τα οποία εγκάρδια η γνωστή και αοίδιμος σε όλους μας Πάολα δώρισε στο αγαπημένο της νησί, θα της είμαστε πάντα ευγνώμονες.
Η προσφορά της συνέτεινε στη συστηματική και σημαντική πολιτιστική αναβάθμιση μέσα από την προβολή και ανάδειξη της νεώτερης και σύγχρονης τέχνης, την οποία όλοι μας είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη.

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των προηγουμένων ετών, φέτος 6 χρόνια από το θάνατό της, αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε ένα φιλοσοφικό θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος με τίτλο: «Οι πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων για την μεταθανάτια συνέχιση της ζωής»
Η διάλεξη βασίζεται αποκλειστικά στην ερμηνεία των γραπτών πηγών της αρχαιοελληνικής μας γραμματείας, ιδιαιτέρως στα κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και του Επίκουρου. Εμπεριστατωμένα θα αναφερθούν οι κυριότερες απόψεις των μεγάλων αυτών φιλοσόφων, επικεντρωνόμενες στο μεταθανάτιο ταξίδι της ψυχής κι επιπλέον πώς αυτό προετοιμαζόταν μέσα από τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Ομιλητής ο γνωστός πολιτισμολόγος κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης, ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γαβρ. Χαρίτου (εκατό χουρμαδιές).
Θα προλογίσει και θα συντονίσει τη συζήτηση η κα. Αθηνά Σχινά.

Προσκαλούμε τους πολυπληθείς φίλους των Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης μας, να παρακολουθήσουν την εξαιρετική διάλεξη και παράλληλα να τιμήσουν με την παρουσία τους την αλησμόνητη Μεγάλη Δωρήτρια της Ρόδου Πάολα Νεστορίδου.

Για το Δ.Σ

Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Share