Το ΚΤΕΛ απαντά στο Επαρχείο Καρπάθου - Θύμα της εγκατάλειψης και το ΚΤΕΛ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ (ΙΣΤΟΡΙΕΣ) ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ – ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ
ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ : ΘΥΜΑ ΤΩΡΑ ΤΟ Κ.Τ.Ε.Λ
-Το Κ.Τ.ΕΛ Καρπάθου, υποδεικνύοντας τα πραγματικά γεγονότα και παραθέτοντας την λειτουργία του αλλά και τις υποχρεώσεις του στο επιβατικό κοινό της Καρπάθου, ανακοινώνει τα εξής:
1ον  Το Κ.Τ.Ε.Λ από το 2003, χρονολογία κατά την οποία ιδρύθηκε με σχ. Νόμο (ΦΕΚ 518/2003), λειτουργεί εκτελώντας τοπική συγκοινωνία και συνάπτει κατ’ έτος σύμβαση με το Δημόσιο για το θέμα της Δωρεάν μεταφοράς μαθητών. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους οκτώ (8) χειμερινούς μήνες, η επιβατική κίνηση  είναι σχεδόν ανύπαρκτη (δρομολόγια με 2 έως 5 επιβάτες στο Νησί μας, κάθε οικογένεια διαθέτει 2 με 3 αυτοκίνητα μεταφέροντας ακόμα και τους συγχωριανούς τους αφού ως γνωστόν είναι όλοι συγγενείς, χωριανοί κ.λ.π). Επομένως, παράγοντες όπως, το μέγεθος της τουριστικής σαιζόν που είναι υπερβολικά μικρό  (2 μήνες) καθώς και η μηδαμινή παροχή που μας προσφέρει η Πολιτεία (Υπηρεσία Μεταφορών, Δ.Ο.Υ, Ι.Κ.Α, Υγείας, Συγκοινωνίας, κ.ά), καθιστούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μας αρκετά δύσκολη. Επιπροσθέτως, το κόστος που χρειάζεται για την αγορά καυσίμου αλλά και τα γενικά έξοδα μεταφοράς στη Ρόδο ή στην Αθήνα δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση.
2ον  Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 24001 του ΦΕΚ 1449/2013 και του ΦΕΚ παρ. 21987,σε κάθε σχολικό έτος διενεργείται σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός εκ του Δημοσίου (το έργο αυτό δεν ανήκει αποκλειστικά στο Κ.Τ.Ε.Λ) για τη μεταφορά μαθητών. Πιο συγκεκριμένα στη διακήρυξη που έγινε από την Π. Ν. Αιγαίου υπαριθμ. 6265/13-8-14 με μαθηματικούς τύπους για τον υπολογισμό του κόστους των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών παρατηρήσαμε το εξής παράξενο για μας: το κόστος καυσίμου στη Ρόδο είναι 1,41 ευρώ, ενώ στην Κάρπαθο ανέρχεται στα 1,48 ευρώ!! Παρά τις ενέργειες μας και τις βεβαιώσεις που στείλαμε από πρατήρια υγρών καυσίμων, δεν μας πίστευαν ή δεν μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία. Το δε Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε κατεπείγουσα εγκύκλιο στις 11/9 αρ. πρωτ. 34232 προς τις Περιφέρειες ζητώντας τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με ίδιους ή τροποποιημένους όρους κατά παρέκκλιση των ανωτέρω διατάξεων, ώστε να κλείσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Αυτό δεν τηρήθηκε από τους ιθύνοντες. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον των υπηρεσιακών παραγόντων, η βεβαίωση του κ. Έπαρχου, ύστερα από δική μας προτροπή, για την αξία του καυσίμου στην Κάρπαθο ώστε οι υπηρεσίες της Ρόδου να πράξουν το αυτονόητο όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της σύμβασης. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί το ενδιαφέρον που έδειξε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νικολής και τον ευχαριστούμε. Κατόπιν μας ζήτησαν Δελτία Τεχνικού Ελέγχου – λες και το πρόβλημα ήταν άγνωστο σε αυτούς.
3ον  Κ.Τ.Ε.Ο (διενέργεια τεχνικού ελέγχου οχημάτων)
Το έτος 2011 και 2012 η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έστειλε στην Κάρπαθο την κινητή μονάδα Κ.Τ.Ε.Ο που διαθέτει, η οποία αγοράσθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στους ακρίτες των μικρών νησιών. Επομένως, η ισχύς των δελτίων τεχνικού ελέγχου για τα λεωφορεία ίσχυε έως τον Οκτώβριο του 2013 (Τα οχήματα, δηλαδή, δεν πέρασαν Κ.Τ.Ε.Ο για ένα ένα χρόνο). Μετά από αυτή την ημερομηνία απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους που παρά τις υποσχέσεις τους το πρόβλημα παρέμεινε. Στις 10-2-14 η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εξέδωσε απόφαση παράτασης Κ.Τ.Ε.Ο μόνο ως προς τα Ι.Χ αυτοκίνητα, ενώ μας έταζαν ότι θα είναι για όλα τα οχήματα όπως είχε γίνει και για τα έτη 2009-2010. Επίσης, μας είπαν ότι περίμεναν την πιστοποίηση της Κινητής μονάδας από το Υπουργείο Μεταφορών για να έρθει στην Κάρπαθο. Εμείς, όμως, ζώντας εδώ χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα περιμένουμε και αναρωτιόμαστε άραγε τι. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας μας παρακάλεσε ότι έπρεπε να πάρουμε αρχικά δύο λεωφορεία του Κ.Τ.Ε.Λ στη Ρόδο γιατί μεταφέρονται επιβάτες και μαθητές. Εμείς, θέλοντας να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος για τη μεταφορά μαθητών, στείλαμε δύο λεωφορεία στη Ρόδο  για σέρβις σε εξειδικευμένο συνεργείο και κατόπιν στο Κ.Τ.Ε.Ο Ρόδου. Εκεί τα οχήματα πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο και εδώ τονίζουμε ότι τα δελτία τεχνικού ελέγχου που εξέδωσε η υπηρεσία δεν έχουν ούτε μια παρατήρηση (τα περί σοβαρών ελλείψεων τυγχάνουν επιεικώς ατυχή ή μάλλον αποτελούν απόρροια «καφενειακών» συζητήσεων).
 Επίσης, έχουμε δύο ακόμα δελτία τεχνικού ελέγχου από Κ.Τ.Ε.Ο Αθηνών όπου στείλαμε τα λεωφορεία για γενική επισκευή αλλά και ένα ακόμη δελτίο τεχνικού ελέγχου συνεργαζόμενου Δ.Χ λεωφορείου.
 Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να περνάνε τα οχήματά μας από τεχνικό έλεγχο. Είμαστε 40 χρόνια στο επάγγελμα αυτό με επιτυχία, ευθύνη και τεράστια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο (δωρεάν μεταφορές σε ιατρικά, στρατιωτικά κλιμάκια, συλλόγους, εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων κ.λ.π).    
 Ρωτάμε, όμως, τους υπευθύνους – αρμοδίους, τα λεωφορεία μόνο οφείλουν να έχουν ασφάλεια (Κ.Τ.Ε.Ο) αλλά τα υπόλοιπα οχήματα βαρέα και μη δεν πρέπει να έχουν ασφάλεια εφόσον κυκλοφορούν ή μήπως πρέπει να πηγαίνουν όλα στην Ρόδο? Η ασφάλεια των πολιτών είναι μόνο για τους επιβαίνοντες σε λεωφορεία, τους πεζούς  ή και σε μικρά-μεγάλα-υπηρεσιακά-δίκυκλα ή ακόμη και σε ''συγκρουόμενα'' ... ; Ή μήπως όλα αυτά δεν μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές..;
 Με όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, διαφαίνεται ότι κάποιοι εντός ή εκτός θέλουν να αφαιρέσουν και αυτήν την υπηρεσία συγκοινωνίας από τους μόνιμους κατοίκους της Καρπάθου.
 Καλούμε, τέλος, τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τους περιφερειακούς συμβούλους να ενεργήσουν άμεσα για να έχει και ο μόνιμος κάτοικος της Καρπάθου την υπηρεσία αυτή (ΚΤΕΟ),όπως την έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας.
                                                                                          Για το Κ.Τ.Ε.Λ Καρπάθου                                                                                               
    Ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος
                
                                                                                           Εμμ. Βασιλαράκης
 
                                                                                           Τηλ-Φαξ 2245022338

                                                                                            Κάρπαθος, 25/9/2014

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...