Τι είναι η καρδιακή ανακοπή - Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή -Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Παρότι η στήλη αυτή έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τον αιφνίδιο θάνατο και τα αίτια που τον προκαλούν, οι αναγνώστες επιμένουν με τα ερωτήματά τους. Κάθε φορά που ένας «επώνυμος» χάνεται, αυτόματα αυξάνονται και τα ερωτήματα προς τη στήλη.

Αυτό συνέβη και με την πρόσφατη αιφνίδια απώλεια του τ. υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου, στην οικογένεια του οποίου εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Οι εφημερίδες έγραψαν ότι ο θάνατος του υπουργού προήλθε από καρδιακή ανακοπή και οι αναγνώστες εύλογα διερωτήθηκαν «τι είναι καρδιακή ανακοπή». Η καρδιακή ανακοπή που δημιουργείται από μια θανατηφόρα αρρυθμία είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος.

Οπως το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα συμβαίνει εν αιθρία, καθώς π.χ. οι θεατές παρακολουθούν τηλεόραση στο σαλόνι και αιφνίδια γίνεται σκοτάδι, έτσι συμβαίνει και στην καρδιακή ανακοπή. Συμβαίνει την ώρα που ο άνθρωπος κοιμάται ή μιλά ή διασκεδάζει, χωρίς κατά κανόνα προειδοποιητικό σημείο.

Οπως το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα αποκαθίσταται με την πίεση ενός κουμπιού στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού, έτσι και η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα με ηλεκτροσόκ από έναν εμφυτευμένο στον θώρακα απινιδωτή ή έναν εξωτερικό απινιδωτή, εάν λειτουργήσει μέσα σε 3 λεπτά.

Το δεύτερο ερώτημα που οι αναγνώστες θέτουν είναι «ποια είναι η αιτία που προκαλεί την καρδιακή ανακοπή». Η στήλη εκτενώς το έχει αναλύσει αρκετές φορές, φαίνεται όμως ότι δύσκολα εμπεδώνονται αυτές οι ιατρικές έννοιες.

Ετσι, δεν είναι υπερβολή για τον αναγνώστη να υπενθυμίσουμε ότι η αιφνίδια ισχαιμία του μυοκαρδίου προέρχεται είτε από παρατεταμένο σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών, είτε από ρήξη (σπάσιμο) μικρής αθηρωματικής πλάκας που υπάρχει πάνω στο τοίχωμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας στην καρδιά, είτε από μικροέμβολα από θρόμβους που σχηματίζονται στην εσωτερική επιφάνεια της στεφανιαίας αρτηρίας.

Βέβαια η αθηροσκλήρωση των αρτηριών και το έντονο stress θεωρούνται βασικά αίτια που πυροδοτούν όλες αυτές τις καταστάσεις.

Τέλος, ο ελληνικός όρος «καρδιακή ανακοπή» είναι η μετάφραση του αγγλικού όρου «cardiac arrest» που μεταφράζεται απλά ως «σταμάτημα της λειτουργίας της καρδιάς».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...