Τιμητικός έπαινος στο βιβλίο του Σταύρου Παπαδόπουλου "«Τα Κατηχητικά Σχολεία της Ρόδου την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» - Απονομή βραβείων "Βασίλη Μοσκόβη" του 2017

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ TA ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ « ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΣΚΟΒΗ» ΤΟΥ 2017 Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, στο Αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτσης», του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και ώρα 7.30 μ.μ., απονεμήθηκαν τα Πανδωδεκανησιακά Βραβεία «Βασίλη Μοσκόβη» για το έτος 2017. Τα Βραβεία αυτά είναι συνέχεια του Βραβείου που καθιέρωσε ο αείμνηστος Βασίλης Μοσκόβης (απονεμήθηκαν από το 1978-1994 από τον ίδιο) και από το 2007 από το Δήμο Αθηναίων. Το Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων ήταν κατάμεστο από Δωδεκανησίους, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους φορέων, εκπροσώπους Δωδεκανησιακών σωματείων, φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές και η όλη Εκδήλωση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Η χορηγός των δύο Τιμητικών Επαίνων και Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Κώων Αθήνα «Ο Ιπποκράτης» κυρία Ευαγγελία Κεφαλιανού-Μπούρα στο βήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Στην αρχή το λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κυρία Ελένη Ζαχαροπούλου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των Βραβείων Μοσκόβη, και έδωσε, στη μεστή παρουσίασή του, το πολυεπίπεδο έργο του αειμνήστου συμπατριώτη μας Βασίλη Μοσκόβη, ο οποίος καταγόταν από τη Σύμη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς και της προσφοράς του τόσο στα γράμματα όσο και τις τέχνες. Κλείνοντας ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι εφέτος, εκτός από το καθιερωμένο Βραβείο, οι δύο Έπαινοι συνοδεύονται και από χρηματικό ποσό, το οποίο χορήγησε η κυρία Ευαγγελία Κεφαλιανού-Μπούρα, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Κώων Αθηνών «Ο «Ιπποκράτης». Το χρηματικό αυτό ποσό διέθεσε η κυρία Μπούρα στη Μνήμη του συζύγου της, Νικολάου Μπούρα, πρώην επάρχου Κω και πρώην διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσό αυτό προσέφερε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου, για να το διαθέσει αυτό ισόποσα στους δύο συγγραφείς που τους απονεμήθηκαν Έπαινοι. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Μηνάς Αλεξιάδης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της απένειμε «Ηθική Αμοιβή» σε περγαμηνή. Ακολούθως το μέλος της Κριτικής Επιτροπής, κυρία Σεβαστή Γκέκα-Κυπραίου, ανέγνωσε το Πρακτικό των Βραβεύσεων. Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν ο καθηγητής κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, η οικονομολόγος κυρία Σεβαστή Γκέκα –Κυπραίου και ο κ. Κώστας Αγαπητίδης, πρώην νομάρχης και πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου, ο οποίος όμως απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας. Στη συνέχεια μίλησε η επίτιμη πρόεδρος των Κώων και χορηγός των Επαίνων κυρία Ευαγγελία Κεφαλιανού–Μπούρα, η οποία αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον αποθανόντα σύζυγό της και ευχαρίστησε τους φορείς για την αποδοχή της χρηματικής χορηγίας της. Ακολούθησε απαγγελία τριών ποιημάτων του Βασίλη Μοσκόβη από την υπεύθυνο του Δωδεκανησιακού Σπιτιού κυρία Ελένη Κονιτσιώτη, με εξαιρετική επιτυχία.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Βασιλική Χρυσανθοπούλου παραλαμβάνει το Βραβείο «Βασίλη Μοσκόβη» 2017 από την δημοτική σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Βασιλική Ζαχαροπούλου. Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Άννα Λυδάκη παρουσίασε κατόπιν το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Βασιλικής Χρυσανθοπούλου, «Τόποι Μνήμης στην Καατελλοριζιακή Μετανάστευση και Διασπορά», το οποίο έλαβε το Βραβείο Μοσκόβη για το έτος 2017. Μετά το τέλος την ομιλίας της κυρίας Λυδάκη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του μουσικού κ. Χαράλαμπου Καρούσου, «Νίσυρος: Η μουσική και τα τραγούδια της», το οποίο έλαβε Τιμητικό Έπαινο. Η παρουσίαση έγινε από τον πολιτικό μηχανικό και ιστορικό της μουσικής Γεώργιο Μονεμβασίτη. Ο επίκουρος καθηγητής της Διδακτικής της Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Μιχάλης έκανε την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που τιτλοφορείται : «Τα Κατηχητικά Σχολεία της Ρόδου την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945». Το βιβλίο αυτό έλαβε επίσης Τιμητικό Έπαινο.

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, ευχαριστεί τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τον Τιμητικό Έπαινο που τον απενεμήθη. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους: Γιώργο Νικητιάδη, πρώην υφυπουργό, Ιωάννη Φραγκούλη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής, Φίλιππο Καλλούδη, Α΄ Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», Ιωάννη Χαρτοφύλη, του Συλλόγου Νισυρίων, Νινέτττα Μανούση, πρόεδρο του Συλλόγου Κώων Αθηνών και Δέσποινα Μαρκαντέ, πρόεδρο του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων Αττικής ο «Πανορμίτης». Διαβάστηκαν επίσης χαιρετισμοί του δημαρχεύοντος Καστελλορίζου κ. Νίκου Ασβέστη και του προέδρου Καστελλοριζίων Αθηνών. Στη συνέχεια έγιναν οι απονομές στους βραβευόμενους Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Σταύρο Παπαδόπουλο και Χαράλαμπο Καρούσο, οι οποίοι, σε σύντομες ομιλίες τους, ευχαρίστησαν τον ΟΠΑΝΔΑ, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και αναφέρθηκαν τιμητικά στη Μνήμη του Μεγάλου Δωδεκανήσιου Βασίλη Μοσκόβη. Η όλη Εκδήλωση έκλεισε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, ενώ προσφέρθηκαν επίσης Δωδεκανησιακά κεράσματα.

Φωτογραφικό υλικό

Μανώλης Δημελλάς

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Προτάσεις Verena

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 21 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ -...
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ-Μια καλή πρόθεση δεν αρκεί να υπηρετεί το σκοπό της ύπαρξής της, να...
Κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Αυτοδιοίκησης και σε συνέχεια της εφαρμογής των...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-28 Ιανουαρίου 2019 -Αντώνης Καμπουράκης: Με Δύναμη για τη Ρόδο! -Την...