Τέρης Χατζηιωάννου: Η Ρόδος διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021

«Ένας τόπος με ιστορία, φιλοσοφία, ευρωπαϊκό προφίλ όπως ο δήμος της Ρόδου, δεν επιτρέπεται να «κρυφθεί» πίσω από την πρόσκαιρη δυσκολία των καιρών. Τώρα οφείλουμε να σχεδιάσουμε και με ορθό προγραμματισμό να βγούμε μπροστά. Στην κρίση γεννιούνται οι ευκαιρίες. Η απόφαση της διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας ανταποκρίνεται σε μια στρατηγική επιλογή που δίνει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ξεπερνά την παρούσα δημοτική αρχή και βλέπει προς το μέλλον. Ο Φώτης Χατζηδιάκος είναι οπαδός του δόγματος: Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σήμερα, κτίζουμε τις προοπτικές του αύριο» δηλώνει ο επι του πολιτισμού Αντιδήμαρχος Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου στη Γνώμη και εξηγεί γιατί η Ρόδος διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Τονίζει ότι ο στόχος είναι εφικτός και τα οφέλη για τον τόπο θα είναι πολλά: «.  Μεγάλες πόλεις με ιστορική κληρονομιά, οικονομική αυτάρκεια έχουν πάρει ή έχουν διεκδικήσει τον τίτλο, βασιζόμενοι στα στοιχεία που καταδεικνύουν την χρησιμότητα του εγχειρήματος. Από 9% έως 27% άνοδο της οικονομίας, όχι την χρονιά που φέρουν τον τίτλο, αλλά σταδιακά αυξανόμενα. Κάθε ένα ευρώ που επενδύεται φέρνει πίσω 8 ευρώ, αυτή είναι η ακριβής αποτύπωση προηγούμενων εμπειριών του θεσμού».
Οφέλη όμως κατά τον αντιδήμαρχο θα έχει και η Ευρώπη αν η Ρόδος γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα: « Η φιλοσοφία της δικής μας πρότασης, δεν είναι τι θα κερδίσει η Ρόδος από την Ευρώπη, αλλά τι θα κερδίσει η Ευρώπη από τη Ρόδο. Ακούγεται ενδεχομένως οξύμωρο, αλλά αποτελεί βαθιά πεποίθηση της κοινωνίας των πολιτών μας. Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν ότι πριν από 700 περίπου χρόνια (ιπποτική περίοδος) η Ρόδος ήταν η πρώτη ουσιαστικά πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ένα χωνευτήρι πολιτισμών, θρησκειών, συνεργασίας λαών. Ο διαπολιτισμικός πλούτος της Ρόδου, εκεί δηλαδή που θα δομηθεί και η πρόταση μας, είναι και ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Γίνεται σκληρή προετοιμασία γιατί μόνο η ιστορία δεν φτάνει: «Εδώ και μήνες η ομάδα των εθελοντών με συντονίστρια του γραφείου υποψηφιότητας “Rhodes 2021” την εξαίρετη κα. Αλίκη Μοσχή, εργάζεται πολύ σκληρά έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν πάμε μόνο με «προίκα» την εμπειρία, τη θέληση και το μεράκι, αλλά με συστηματική και στοχευόμενη δουλειά, ώστε να ανταποκριθούμε πλήρως σε αυτά που θέλει και η Ευρώπη».
Ο κ. Χατζηιωάννου ενημερώνει για τις λοιπές δράσεις στον Πολιτισμό ενώ τοποθετείται και για την πορεία της δημοτικής αρχής Χατζηδιάκου: «Έχουμε ανοίξει όλα τα μείζονα ζητήματα, είτε υποδομών, είτε μικρών και καθημερινών παρεμβάσεων. Η δημοτική αρχή του Φ. Χατζηδιάκου δεν θα καταγράφει ως απλά διαχειριστής μιας κατάστασης, αλλά καθοριστικός παράγοντας της ανάπτυξης της Ρόδου».  






-Η Ρόδος διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021...Πόσο εφικτός είναι ο στόχος;
-Αν δεν πιστεύαμε ότι ο στόχος είναι εφικτός, δεν θα μπαίναμε στη λογική της διεκδίκησης. Άλλωστε η διαδικασία είναι άκρως ανταγωνιστική. Όμως παράλληλα οφείλω να τονίσω ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν κρίνεται το ιστορικό παρελθόν, η πολιτιστική κληρονομιά ή τα οικονομικά μεγέθη της Ρόδου, αλλά η κεντρική ιδέα της πρότασης και η ευρωπαϊκή της διάσταση. Μην ξεχνάτε ότι η Ρόδος αν τα καταφέρει θα΄ναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και όχι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδος.  Η Ρόδος διεκδικεί τον τίτλο για το 2021, όμως η προεπιλογή θα γίνει φέτος και η επιλογή μέσα στο 2016. Δεν είναι μια υπόθεση, όπως εσφαλμένα πιστεύουν πολλοί που αφορά το μακρινό μέλλον (αν και δυστυχώς η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, παραμένει μείζον ελληνικό έλλειμμα) αλλά μια διαδικασία με πολλαπλά και άμεσα οφέλη για το τόπο.  Μεγάλες πόλεις με ιστορική κληρονομιά, οικονομική αυτάρκεια έχουν πάρει ή έχουν διεκδικήσει τον τίτλο, βασιζόμενοι στα στοιχεία που καταδεικνύουν την χρησιμότητα του εγχειρήματος. Από 9% έως 27% άνοδο της οικονομίας, όχι την χρονιά που φέρουν τον τίτλο, αλλά σταδιακά αυξανόμενα. Κάθε ένα ευρώ που επενδύεται φέρνει πίσω 8 ευρώ, αυτή είναι η ακριβής αποτύπωση προηγούμενων εμπειριών του θεσμού.  
 
-Η απουσία ρευστού στα δημοτικά ταμεία πόσο εμποδίσει την προσπάθεια σας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου;
-Με όχημα τον εθελοντισμό, την ανταπόκριση που έχουμε συναντήσει σχεδόν απ΄ όλους τους κοινωνικούς, παραγωγικούς, πνευματικούς φορείς, καθώς και την μεγάλη μάζα των συμπολιτών μας που αγαπούν και πιστεύουν στις τεράστιες δυνατότητες του τόπου, επιχειρούμε να ανταποκριθούμε αυτoπεριοριζόμενοι, τουλάχιστον στη πρώτη φάση, λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο δήμος Ρόδου. Όμως δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι φτωχότεροι και ολιγότερο σημαντικοί δήμοι ( Τρίπολη, Σύρος, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Λάρισα κλπ) να διεκδικούν τον τίτλο της ΠΠΕ 21 και ο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός δήμος να δηλώσει αποχή. Ένας τόπος με ιστορία, φιλοσοφία, ευρωπαϊκό προφίλ όπως ο δήμος της Ρόδου, δεν επιτρέπεται να «κρυφθεί» πίσω από την πρόσκαιρη δυσκολία των καιρών. Τώρα οφείλουμε να σχεδιάσουμε και με ορθό προγραμματισμό να βγούμε μπροστά. Στην κρίση γεννιούνται οι ευκαιρίες. Μπορεί ως μονάδες να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ως σύνολο όμως επιβάλλεται να της ξεπεράσουμε. Η απόφαση της διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας ανταποκρίνεται σε μια στρατηγική επιλογή που δίνει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ξεπερνά την παρούσα δημοτική αρχή (και εδώ οφείλω να τονίσω και την σύμπνοια της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου) βασίζεται στην κοινωνία των πολιτών της Ρόδου, των Δωδεκανήσων και βλέπει προς το μέλλον. Ο Φώτης Χατζηδιάκος είναι οπαδός του δόγματος: Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σήμερα, κτίζουμε τις προοπτικές του αύριο.

-Ο φάκελος θα κατατεθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Θα είμαστε έτοιμοι;
-Δεν έχουμε καθόλου περιθώριο να παρεκκλίνουμε από την ημερομηνία, διότι είναι δεσμευτική. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι το ερώτημα είναι στην κατεύθυνση, κατά πόσο θα είμαστε ικανοποιημένοι από τον φάκελο που θα υποβάλλουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε περήφανοι για την άρτια πρόταση που θα καταθέσουμε, το εξαιρετικό επίπεδο και τον επαγγελματισμό που τη χαρακτηρίζει και κυρίως για το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα που εκφράζει. Ένα όραμα που συνδέει την προοπτική της Ρόδου με ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ και μήνες η ομάδα των εθελοντών με συντονίστρια του γραφείου υποψηφιότητας “Rhodes 2021” την εξαίρετη κα. Αλίκη Μοσχή, εργάζεται πολύ σκληρά έτσι ώστε να πετυχούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν πάμε μόνο με «προίκα» την εμπειρία, τη θέληση και το μεράκι, αλλά με συστηματική και στοχευόμενη δουλειά, ώστε να ανταποκριθούμε πλήρως σε αυτά που θέλει και η Ευρώπη.
 
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρόδου στο δρόμο προς την διεκδίκηση;
Είναι βέβαιο ότι θα σας φανεί περίεργο, όμως στην διαγωνιστική διαδικασία τα πλεονεκτήματα της Ρόδου, των νησιών μας, καθώς η υποψηφιότητα τίθεται ως «Ρόδος - Δωδεκάνησα 2021», αποτελούν ταυτόχρονα και μειονεκτήματα με βάση τα ζητούμενα του διαγωνισμού. Εμείς θα  αντιστρέψουμε τα κριτήρια της επιλογής. Η φιλοσοφία της δικής μας πρότασης, δεν είναι τι θα κερδίσει η Ρόδος από την Ευρώπη, αλλά τι θα κερδίσει η Ευρώπη από τη Ρόδο. Ακούγεται ενδεχομένως οξύμωρο, αλλά αποτελεί βαθιά πεποίθηση της κοινωνίας των πολιτών μας. Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν ότι πριν από 700 περίπου χρόνια (ιπποτική περίοδος) η Ρόδος ήταν η πρώτη ουσιαστικά πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ένα χωνευτήρι πολιτισμών, θρησκειών, συνεργασίας λαών. Ο διαπολιτισμικός πλούτος της Ρόδου, εκεί δηλαδή που θα δομηθεί και η πρόταση μας, είναι και ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
-Εκτός από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο τομέας πολιτισμού του δήμου με τι άλλο ασχολείται;
-Με οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό, δηλαδή βιβλιοθήκες, προγράμματα παιδείας με άξονα τον πολιτισμό, κατασκευή portofolio για την κινηματογραφική ιστορία της Ρόδου, ίδρυση ωδείων ή μουσικών σχολών κλπ.  Ακόμη και με τον σεβασμό στην καθημερινότητα του πολίτη. Η Ρόδος οφείλει να επενδύσει στον πολιτισμό, καθώς αποτελεί αδιαίρετη έννοια του τουρισμού που είναι και το μεγάλο μας όπλο.   
-Σε λίγο η δημοτική αρχή κλείνει ένα χρόνο...Άλλαξε κάτι;
-Άλλαξαν παρά πολλά. Για να κάνεις τη διαφορά σε μια εποχή ισχνών αγελάδων, επιβάλλεται να μετασχηματίσεις τον δημοτικό οργανισμό. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία που δεν είναι άμεσα ορατή στον πολίτη, όμως διευκολύνει τα μέγιστα τη δημοτική αρχή, καθώς ο μεγάλος αυτός οργανισμός πρέπει να γίνει ευέλικτος και παραγωγικός. Σε επίπεδο έργων και παρεμβάσεων θα απαιτηθεί αρκετός χώρος και προφανώς δεν αρκούν λίγες γραμμές. Έχουμε ανοίξει όλα τα μείζονα ζητήματα, είτε υποδομών, είτε μικρών και καθημερινών παρεμβάσεων. Η δημοτική αρχή του Φ. Χατζηδιάκου δεν θα καταγράφει ως απλά διαχειριστής μιας κατάστασης, αλλά καθοριστικός παράγοντας της ανάπτυξης της Ρόδου.  
-Τα πράγματα τώρα πια τα βλέπετε από  μέσα...Πόσο διαφέρει η ματιά του δημοσιογράφου από αυτήν του αντιδημάρχου;
 
-Υπάρχει τεράστια διαφορά. Είναι όμως πολύ χρήσιμη η ματιά του δημοσιογράφου, γιατί η επικριτική οπτική των πραγμάτων, δεν σου επιτρέπει να παρασυρθείς από τη Κίρκη της εξουσίας. Ας μην κρυβόμαστε, εύκολα παρασύρεσαι. Γρήγορα κανείς λησμονεί ότι έχει ταχθεί για το συμφέρον του πολίτη, αφού οι σειρήνες «ναρκώνουν». Είμαι φορέας της   αντίληψης ότι αν έχεις την ευθύνη, επιβάλλεται να΄σαι ακόμη πιο ταπεινός. Ταπεινός όμως, όχι ευθυνόφοβος και αναποφασιστικός. Το λέω αυτό γιατί όπου επιχειρούμε αλλαγή, συναντούμε αντίσταση. Οι συμπολίτες μας δηλώνουν ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, όμως κάποιοι αρνούνται πεισματικά να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στη Παλιά Πόλη. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναλογίζεται τι θα έκανε ως ενεργός δημοσιογράφος στην τάδε ή στη δείνα περίπτωση. Ξέρετε όμως ότι είμαι από αυτούς που εγκατέλειψαν προσωρινά τη δουλειά τους για να ασχοληθούν αποκλειστικά με την ευθύνη που τους ανέθεσε ο ροδιακός λαός. Και αυτή την ευθύνη θα την σηκώσω, δεν θα την εκμεταλλευτώ. Με ενδιαφέρει η πρόοδος των πολλών και όχι η πρόοδος των κολλητών. Σήμερα η προοπτική φαντάζει πιο ξεκάθαρη από ποτέ: Μέσα από μια ανασυνθετική διαδικασία και με ενεργή δράση των συμπολιτών μας, να φωτίζουμε την ελπίδα της ανατροπής, που θα διαλύσουν την απάθεια απέναντι στην καθημερινότητα και θα βάλουν ένα θετικό πρόταγμα μπροστά στο τέλμα, την αδιαφορία και το προσωπικό κέρδος. Η ελπίδα για μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση και για ένα μέλλον που θα στηρίζεται στην ποιότητα της «αρχόντισσας» Ρόδου, είναι μονόδρομος. Ένα μικρό βήμα από την καθεμία, τον καθένα από εμάς, ένα μεγάλο βήμα για τη Ρόδο μας. Ως δημοτική αρχή, είμαστε εξοπλισμένοι με το πάθος της ανατροπής.



 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...