Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ. 6981156333 Email: yianfrag@otenet.gr, www.omospondia12.com -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -Την Δευτέρα 22/10, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γιάννης Φραγκούλης συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «ο Πανορμίτης» κ. Δέσποινα Αγγελίδου Μαρκαντέ και το μέλος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων κ. Γιώργο Στρατιώτη πραγματοποίησε μια ακόμη ενημερωτική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμπατριώτη μας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. -Αρχικά έγινε μια ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα της παροικίας, που επηρεάζουν άμεσα τους απανταχού συμπατριώτες και στη συνέχεια έγινε μια ιδιαίτερη συζήτηση για τα ακόλουθα:

Υγεία - Για την ανάγκη άμεσης κάλυψης των θέσεων εξειδικευμένου ιατρού σε Κάσο και Σύμη, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσου διορισμού, αρκεί ο υποψήφιος ιατρός να έχει λάβει την ειδικότητά του, τα τελευταία 10 χρόνια. Ειδικότερα για τη Σύμη, θα βγει προκήρυξη για θέση Διευθυντή, ώστε να είναι πιο ελκυστική για κάθε ενδιαφερόμενο. Δυστυχώς, κοινή διαπίστωση όλων ήταν η έλλειψη τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού από όλα τα Ιατρεία των νησιών μας.. - Αναφέρθηκε η εκκρεμότητα στη γνωστοποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου Καρπάθου και η παντελής έλλειψη πρόβλεψης συμμετοχής ατόμου από Κάσο στη διοίκησή του - Για την ανάγκη μετακίνησης Παιδιάτρου στο Καστελλόριζο, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Κτηματολόγιο Εκφράστηκε η ανησυχία για το γεγονός ότι η υποβολή των αιτήσεων είχε προγραμματισθεί να αρχίσει την 15/10/2018 και μέχρι σήμερα, υπάρχει μόνο ανεπίσημη ενημέρωση από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΟΡΙΟ, ότι η έναρξη υποβολής αναβλήθηκε για ένα περίπου μήνα,

Αντιπλημμυρικά έργα στα νησιά μας Εξακολουθεί η αγωνία για την καθυστέρηση υλοποίησής τους, ενώ είναι ακόμη ανοικτές οι πληγές από τις περσινές καταστροφές στη Σύμη. Η Ομοσπονδία μας, το 2017, σε επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία για την μη υποβολή προτάσεων από κανένα σχεδόν Δήμο για ένταξη και χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020». Ο κ. Σαντορινιός μας ενημέρωσε ότι ειδικά για τον Δήμο Σύμης έχουν εγκριθεί 13.000.000 ευρώ και εκτιμά ότι είναι θέμα επίσπευσης διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων στο νησί. Επίσης, σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο, έχει προγραμματισθεί στο άμεσο μέλλον, η κατασκευή του στεγάστρου στο λιμάνι της Σύμης

Συστήματα αφαλάτωσης στα νησιά μας Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι στο επόμενο τετράμηνο, θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά, που είχε προγραμματισθεί και δεν θα απαιτείται πλέον η υδροδότηση με πλοίο. Ειδικά για το σύστημα αφαλάτωσης στον χώρο της Ιεράς Μονής Πανορμίτη, εκκρεμεί η ανάληψη ενεργειών από τους δικαιούχους για τη λειτουργία του

Τοποθέτηση ΙΝ αφιερωμένου στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Ο κ. Σαντορινιός μας ενημέρωσε ότι η οριστική απόφαση, σε συνεννόηση με την διοίκηση του ΟΛΠ, για την τοποθέτηση ΙΝ αφιερωμένου στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη, σε χώρο του λιμένα Πειραιά, θα δοθεί στο Σύλλογο Συμαίων μέσα στο 2018.

Αποκατάσταση προβλημάτων κτηρίου γυμνασίου Ν. Κάσου Μετά την αναλυτική ενημέρωσή του, ο κ. Σαντορινιός ανέλαβε να εξετάσει τον τρόπο υλοποίησης του έργου, μέσα από προγραμματική σύμβαση, που θα υπογραφεί, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ), οι οποίες διενήργησαν αυτοψία τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκοινωνία Για την αεροπορική σύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου, ο κ. Φραγκούλης επεσήμανε για άλλη μια φορά στον κ. Σαντορινιό, τα ακόλουθα προβλήματα: - Την έλλειψη ανταπόκρισης των επιβατών που ταξιδεύουν από Αθήνα προς Ρόδο με τελικό προορισμό ένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου - Το υψηλότατο κόστος εισιτηρίου ενδοΔωδεκανησιακής επιδοτούμενης γραμμής - Την αποθάρρυνση τουριστών, που φτάνουν με τσάρτερ στη Ρόδο, σταθερά κάθε Τετάρτη και Κυριακή μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, από το να επιλέξουν προορισμό των διακοπών τους ένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου, λόγω έλλειψης ανταπόκρισης – υποχρεώνονται σε διανυκτέρευση - και υψηλότατου κόστους εισιτηρίου - Την καθυστέρηση αποστολών ταχυδρομείου λόγω έλλειψης συμβάσεων αεροπορικών εταιρειών με εταιρείες ταχυμεταφορών (κούριερ)

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αναμένεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει συνδυασμό γραμμών «κορμού», που θα συνδέουν τον Πειραιά με μεγάλα νησιά και στη συνέχεια με τοπικές γραμμές, άμεσης κατά το δυνατό ανταπόκρισης, προς τα λοιπά νησιά.

Για την ανάγκη εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και για τους συμπατριώτες της παροικίας μας, ο κ. Σαντορινιός επιφυλάχθηκε να εξετάσει τον τρόπο και τη δυνατότητα υλοποίησής του. προς το παρόν, η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου βελτιώνεται για τους μόνιμους κατοίκους, αφού για δρομολόγια μεγαλύτερα των 80 μιλίων, θα περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου και το κόστος του κρεβατιού

Αίτημα επανατοποθέτησης προτομής Εμμανουήλ Ξάνθου του Φιλικού στην αρχική του θέση Ο κ. Φραγκούλης ενημέρωσε τον κ. Σαντορινιό για την επιστολή διαμαρτυρίας που στάλθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, με την οποία, όλοι οι Δωδεκανησιακοί φορείς ζητάνε την άμεση επανατοποθέτηση της προτομής του Πάτμιου Εμμανουήλ Ξάνθου του Φιλικού, στη θέση που βρισκόταν από την δημιουργία του Μνημείου στη πλατεία Φιλικής Εταιρείας ( Κολωνακίου ) .

Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...