Συμπεράσματα επιστημονικών διαλέξεων και ερευνών για τα ερπετά Ρόδου και Σύμης

Δελτίο Τύπου

Τα συμπεράσματα των διαλέξεων και των ερευνών πεδίου της κοινσεπ«Για τη φύση», με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, τον ερπετολόγο Η. Στραχίνη και τη βιολόγο Κ. Καραγιάννη

«Η Ρόδος μπορεί να προβάλλει στον κόσμο

το γεγονός ότι δεν έχει επικίνδυνα φίδια»

Αντίθετα στη Σύμη συναντάται η Οθωμανική Οχιά

 

«Στη Ρόδο δεν υπάρχουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο φίδια, στη δε, Σύμη,συναντάταιτο είδος «Οθωμανική Οχιά» το δάγκωμα της οποίας, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποβεί μοιραίο».

Με τη διαπίστωση αυτή ως κεντρικό συμπέρασμα ολοκληρώθηκε το τριήμερο δράσηςγια τα φίδια της Ρόδου και της Σύμης,όπως οργανώθηκε από την κοινσεπ «Για τη φύση», με επικεφαλής τον ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη, την στήριξη της βιολόγου Κορίνας Καραγιάννη και τη συνεργασία του ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο γνωστός ερπετολόγος – βιολόγος Ηλίας Στραχίνης παρουσίασε αναλυτικά όλα τα είδη των ερπετών που απαντώνται στα νησιά μας και ειδικά για τη Ρόδο τόνισε χαρακτηριστικά:

«θα μπορούσε να προβληθεί σε όλο τον κόσμο το γεγονός ότι η Ρόδος δεν έχει επικίνδυνα φίδια για την ανθρώπινη υγεία».

Ο επιστήμονας διευκρίνισε ότι «στη Ρόδο υπάρχουν δύο είδη φιδιών που φέρουν δηλητήριο, ωστόσο το δηλητήριό τους είναι τόσο αδύναμο και η ανατομία του στόματός τους τέτοια (ως οπισθόγλυφαείδη), ώστε να θεωρούνται εντελώς ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία».

Αντιθέτως, στη Σύμη συναντάται η παρουσίαη«Οθωμανική Οχιά» της οποίας το δηλητήριο είναι ισχυρό.

«Σε περίπτωση δαγκώματος από οχιά, τότε το θύμα πρέπει να μείνει ακίνητο, με το δαγκωμένο μέλος του σώματός του να διατηρηθεί σε ύψος χαμηλότερο από την καρδιά. Σε αυτή τη στάση και χωρίς να κινείται, το θύμα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία/ιατρική φροντίδα/τις πρώτες βοήθειες» περιέγραψε ο κ. Στραχίνης και τόνισε: «σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο, ούτε σκίζουμε το δέρμα κοντά στην πληγή, ούτε και δένουμε σφιχτά το μέλος για να κοπεί η κυκλοφορία του αίματος. Το μόνο που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το θύμα σε ηρεμία και διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο για μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου και να βρισκόμαστε».

Εξαιρείται, η σπάνια περίπτωση της έντονης αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία) στο δηλητήριοόπου στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να χορηγηθεί αμέσως επινεφρίνη[IS1] για να αποφευχθεί η απόφραξη της αναπνευστικής οδού.

Οι δύο επιστήμονες, μίλησαν για όλα αυτά σε δύο ανοικτές διαλέξεις: Η πρώτη στην αίθουσα Γ. Καραγιάννης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η δεύτερη στο πνευματικό κέντρο Σύμης. Οι δυο τους, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής της κοινσεπ «Για τη φύση» Νεκτάριο Καλογήρου, προχώρησαν σε ημερήσια έρευνα πεδίου στη Ρόδο και σε αντίστοιχη νυχτερινή έρευνα πεδίου στη Σύμη. Από αυτές προέκυψαν ευρήματα για την επιστήμη της Βιολογίας. Τα ευρήματα θα τύχουν εργαστηριακών αναλύσεων. Τα αποτελέσματα θα δώσουν το περιεχόμενο αντίστοιχων ανακοινώσεων και επιστημονικώνδημοσιεύσεων.

Ο κ. Ηλίας Στραχίνης και η κα. Κορίνα Καραγιάννη δεσμεύθηκαννα έρθουν ξανά στη Ρόδο, οπότε σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Για τη φύση» να οργανωθεί περίπατος αναγνώρισης των ερπετών της Ρόδου.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία αυτή» δήλωσε από βήματος των διαλέξεων η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΕΚ Γ.Γεννηματάς κα. Βάνα Αγγελοπούλου Μανωλάκη και τόνισε ότι «ως Κέντρο δίνουμε άμεση προτεραιότητα για τον εμπλουτισμό της γνώσης σε θέματα άγνωστα και ωφέλιμαγια το ευρύ κοινό».

Η πραγματοποίηση των δύο επιστημονικών διαλέξεων και των ερευνών πεδίου δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν υπήρχε η παράλληλη στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, το οποίο εκπροσώπησε στη διάλεξη, το μέλος της διοίκησης κα. ΜαριτάναΑλακιώτου Ανθοπούλου.

Η κοινσεπ «Για τη φύση» απευθύνει θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη στήριξή τους και προς:

  • Apollo Blue Hotel
  • Cactus Hotel
  • 10GR Boutique Hotel
  • Ναυτική Εταιρεία Αιγαίου «SeaDreams»
  • Δήμο Σύμης
  • 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύμης
  • Τον graphicdesigner Γιάννη Μπουκουβάλα
  • Herpetofauna.gr

 

 


 [IS1]Αν θέλεις εδώ να γράψεις γιατί, μπορούμε να πούμε «για να αποφευχθεί η απόφραξη της αναπνευστικής οδού»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...