Στην Ι.Μ Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Βάτι ο Ε.Ε.Σ Ρόδου ! Της Πίτσας Χατζή

Την Ν.Ρόδο και συγκεκριμένα το καταπράσινο χωριό Βάτι ,επισκέφθηκαν τα τμήματα του Ε.Ε.Σ Ρόδου την Παρασκευή 17 Μαρτίου για να παρακολουθήσουν την ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών . Εχει καθιερωθεί την Παρασκευή που ψάλλονται οι Γ' Χαιρετισμοί ,ο Ε.Ε.Σ στα πλαίσια των θρησκευτικών του καθηκόντων , να παρακολουθεί την λειτουργία κάθε χρόνο και σε ενα διαφορετικό χωριό της Ρόδου ,ωστε να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους και να απολαμβάνουν ολοι μαζί τη μαγεία της λειτουργίας των ημερών!

Φέτος η πρόταση ηταν για την Ι.Μ του Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου στο Βάτι . Μια πανέμορφη εκκλησία στο κέντρο του γραφικού χωριού με τους ιδιαίτερα θρησκευόμενους κατοίκους του, οι οποίοι απο νωρίς είχαν φτάσει στην εκκλησία για τη λειτουργία!

Στολισμένη με παλιές σπάνιες εικόνες η εκκλησία του Αγ.Ιωάννη προσφέρει στους επισκέπτες -πιστούς χαρά ,ικανοποίηση και ευλάβεια για τους θρησκευτικούς θησαυρούς που εχουν την τιμή να φυλάνε στο χωριό τους. Να πουμε εδω οτι το χωριό ,περιστοιχίζεται απο εκκλησίτσες ,ξωκλήσια και μοναστήρια οπως άλλωστε και ολη η περιοχή της Ν.Ρόδου ! Μιας και το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων σ'αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο! Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εκκλησάκια του Αη.Γιώργη ,τη Μονή της Παναγίας της Γαλατούσας του 19ου αιώνα ,τον Αγ.Ραφαήλ καθώς και το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παραλιμνιώτη.

Ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Φανούριος Θολιώτης που βρίσκεται και ιερουργεί στο Βάτι εδω και 4 χρόνια , ιδιαίτερα αγαπητός απο το εκκλησίασμα και γνωστός απο παλιά για την αρτιότητα των γνώσεων των ,την ευλάβεια ,την πίστη και την ταπεινότητα του , μετέφερε στους πιστούς με τον καλύτερο και πλέον κατανοητό και κατανυκτικό τρόπο με τον λόγο και την θεία λειτουργία του , την ιερότητα της ημέρας! Επι πλέον , μας έδωσε ολες τις χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις σπάνιες εικόνες που κοσμούν τον Ναό ,οπως π.χ την εικόνα της Παναγίας της Γαλατούσας ,μια σπάνια εικόνα η οποία χρονολογείται γύρω στο 1800 μΧ και παρουσιάζει την Παναγία να προτάσσει το στήθος της για να θηλάσει τον Ιησού ,εξ ου και το όνομα της . Την εικόνα του Αγ.Ιωάννη η οποία βρίσκεται στο τέμπλο του Ναού και αυτή την περίοδο εχει δωθεί για συντήρηση και άλλες παλιές και σπάνιες εικόνες που με πίστη και αγάπη φυλάσσονται στο Ναό και ανήκουν στα περιουσιακά θρησκευτικά κειμήλια του χωριού!

Ηταν μια όμορφη επίσκεψη που ενθουσίασε το Περιφερειακό τμήμα του Ε.Ε.Σ της Ρόδου ,τόσο απο την υποδοχή και φιλοξενία των ανθρώπων του Βατίου οι οποίοι μέσω του Αρχιμανδρίτη ευχαρίστησαν τα τμήματα του Ερυθρού Σταυρού για την επίσκεψη αυτή στο χωριό τους ,οσο και απο την κατανυκτική λειτουργία του Αρχιμανδρίτη πατέρα Φανούριου που ενίσχυσε με την παρουσία και την λειτουργία του το θρησκευτικό συναίσθημα ,καθώς επίσης απο την φυσική μαγεία και γαλήνια ομορφιά του τοπίου !

Η εκκλησία του Αγ.Ιωάννη στο Βάτι ,να σημειώσουμε οτι γιορτάζει στις 8 Μαΐου . Πραγματικά αξίζει ενα οδοιπορικό την ημέρα αυτή για οσους μπορούν να παρευρεθούν και να απολαύσουν απο κοντά τις ομορφιές, φυσικές και πνευματικές που προσφέρονται απλόχερα στον κάθε επισκέπτη .

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους κατοίκους του Βατίου και στον άξιο Αρχιμανδρίτη Φανούριο Θολιώτη , για την φιλοξενία και την αγάπη τους στον Ε.Ε.Σ Ρόδου, με την υπόσχεση οτι θα επαναλάβουμε σύντομα την επίσκεψη μας στην όμορφη περιοχή τους!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...