Στατικός έλεγχος στα κτίρια Α/θμιας εκπαίδευσης και του κέντρου νεότητας της Κάσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Στατικού ελέγχου και αποτίμησης στατικής επάρκειας των κτιρίων Α/θμιας εκπαίδευσης και του κέντρου νεότητας του νησιού μας. Τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:

1. Η κατάσταση των δύο Νηπιαγωγείων είναι ικανοποιητική και δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο. Παρόλα αυτά εντοπίζονται τα πιο κάτω κύρια προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον: α) Η ποιότητα των λιθοσωμάτων και του κονιάματος είναι χαμηλή και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αύξηση της ποιότητας του κονιάματος. β) Στο Νηπιαγωγείο Αγ.Μαρίνας θα πρέπει να αποκατασταθεί ο "τυφλός" τοίχος της αριστερής πλάγιας όψης που είναι ρηγματωμένος. γ) Στο Νηπιαγωγείο Αρβανιτοχωριού θα πρέπει να ενισχυθεί η μεγάλων διαστάσεων πλάκα 9,4χ 6,4m.

2.Η κατάσταση των δύο σχολείων είναι ικανοποιητική και δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο. Παρόλα αυτά εντοπίζονται τα πιο κάτω κύρια προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον: α) Η ποιότητα των λιθοσωμάτων και του κονιάματος είναι χαμηλή και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αύξηση της ποιότητας του κονιάματος β)Στο Δημοτικό Φρύ, τα κατακόρυφα διαζώματα εκατέρωθεν των ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν για την ενοποίηση των αιθουσών, απαιτούν ενίσχυση. γ) Στο Δημοτικό Αγ.Μαρίνας ,θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη βελτίωση της κατανομής των δυνάμεων στις θέσεις έδρασης των εσωτερικών δοκών στις θέσεις των δύο ανοιγμάτων (θύρα και παράθυρο) Τέλος σημειώνεται ότι το κανονιστικό πλαίσιο, που διέπει αυτού του είδους τις μελέτες είναι αυστηρό για τόσο παλαιά κτίρια.

3.Για το κτίριο του Κέντρου Νεότητας Η ποιότητα του σκυροδέματος του κτιρίου είναι χαμηλή (C 12/15)και η οξείδωση των οπλισμών του πολύ εκτεταμένη, με αποτέλεσμα την διάβρωση του σκυροδέματος των φερόντων στοιχείων. Το κτίριο κρίνεται επικίνδυνο και είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και ενίσχυση του φέροντα οργανισμού του. Στο ερώτημα αν είναι προτιμότερη η κατεδάφιση και εκ νέου κατασκευή από την αποκατάσταση και ενίσχυση του κτιρίου, προτείνεται η αποκατάσταση/ενίσχυση με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες οικονομικοί μέθοδοι για τον σκοπό αυτόν.

Θεωρούμαι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Κάσου ,είναι από τους ελάχιστους Δήμους της Ελλάδας που προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Στατικού ελέγχου και αποτίμησης στατικής επάρκειας των Δημόσιων κτιρίων . Αναμένεται στο άμεσο μέλλον η δημοπράτηση της μελέτης του Στατικού ελέγχου και αποτίμησης στατικής επάρκειας του Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου. Αξίζει τον κόπο επίσης να σημειωθεί πως ήδη ο Δήμος έχει καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ,Δ/νση Τεχνικών έργων ,για την σύνταξη μελέτης συντήρησης -αποκατάστασης Σχολικών κτιρίων με βάση τα πορίσματα του Στατικού ελέγχου και αποτίμησης στατικής επάρκειας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...