Παναγιώτης Εγγλέζος: Θα αναδείξουμε τη παράδοση και τον πολιτισμό μας μέσα απο την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου

«Η δημιουργία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθεια 3 ετών» δηλώνει σε συνέντευξη του στη Γνώμη ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Εγγλέζος και καταθέτει την στόχευση της Ομοσπονδίας: «Θέλουμε να δώσουμε δύναμη και φωνή σε κάθε σύλλογο-μέλος μας, να αναδείξουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν για να κρατήσουν ζωντανά  τα χωριά τους αλλά και να δείξουμε το τεράστιο έργο που παράγουν μέσα από καθαρά εθελοντική εργασία, γιατί αγαπούν τον τόπο τους. Θα ήμασταν ευτυχείς να  αναδείξουμε τα ήθη και τα έθιμα της Ρόδου, την παράδοση μας και τον πολιτισμό μας  στους ντόπιους, στους Δωδεκανήσιους, σε όλους τους Έλληνες και αλλά  στους Έλληνες της διασποράς».
Ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος μιλά για την «επίθεση» που δέχτηκε η Ομοσπονδία από την Λαική Συσπείρωση Ρόδου με αφορμή μια ενημερωτική ημερίδα που οργάνωσε: «Ο στόχος δεν είναι μόνο η Ομοσπονδία αλλά τα πρόσωπα που την αποτελούν. Δεν ισχύει τίποτα από άλλα αυτά που σαν ποίημα αραδιάζουν οι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις ανακοινώσεις τους. Μέσα από την ημερίδα που κάναμε πουθενά δεν προκύπτει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε σκλαβοπάζαρα εργαζομένων, ούτε να εκμεταλλευτούμε ανέργους, αλλά ούτε και να γίνουμε εργοδότες. Η ενημέρωση αφορούσε καθαρά δράσεις που ήδη υπάρχουν και μέσα από αυτές θα μπορούν οι σύλλογοι, οι τοπικές κοινότητες και διάφοροι φορείς να κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά τους, να αναπαλαιώσουν τα κτήρια τους, να κατασκευάσουν χώρους πολιτισμού, να αναδείξουν επαγγέλματα που έχουν  χαθεί…».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας αποκαλύπτει ότι σύντομα τα μέλη-πολιτιστικοί σύλλογοι που την αποτελούν θα αυξηθούν, θα γίνουν 28 ενώ εκφράζει την ικανοποίηση του για την στήριξη που έχει η Ομοσπονδία τόσο από την περιφέρεια όσο και από τον δήμο Ρόδου. Ήδη έχει ετοιμαστεί ένα πολιτιστικό καλεντάρι με τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων και προετοιμάζεται μια μεγάλη εκδήλωση για τον πολιτισμό και την παράδοση.
Ο Παναγιώτης Εγγλέζος έχει όμως και άλλες ιδιότητες όπως αυτή του μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου αλλά και του εργαζόμενου στην ΡΟΔΑ. Για το τι αντιμετωπίζει το Ε.Κ.Ρ ο κ. Εγγλέζος λέει: «Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν είναι άλλες από την ανασφάλιστη εργασία, τη μαύρη εργασία και τη σύγχρονη μορφή δουλείας, τους εισαγόμενους βαπτισμένους μαθητές που καταλαμβάνουν τις θέσεις εργασίας των ντόπιων εργαζόμενων με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η προσοχή μας  λοιπόν είναι στραμμένη στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων…».
Οσο για τη ΡΟΔΑ δηλώνει: « Πρέπει να γίνει σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα που δυσφημούν και πιστέψτε με, ντροπιάζουν τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι εάν ενταχτούν σύντομα τα νέα λεωφορεία και γίνει γρήγορα η προκήρυξη για τους νέους οδηγούς,  η εικόνα  θα αλλάξει προς το καλύτερο!».


1.    Πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου...Τι
στόχους έχετε θέσει;

Μεγάλη  τιμή, μεγάλη ευθύνη η εκλογή του συλλόγου που εκπροσωπώ και μέσω αυτού, εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου. Η δημιουργία της Ομοσπονδίας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθεια 3 ετών, μια προσπάθεια που ξεκίνησε και γεννήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο καμάρι Παστίδας και ολοκληρώθηκε με την επιμονή και τη θέληση ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα  και άντεξαν σε κάθε απογοήτευση και δυσκολία. Για την επιμονή τους και μόνο  θα ήθελα μέσα από αυτή τη συνέντευξη να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.                                          
Στόχος της ομοσπονδίας σε πρώτο επίπεδο είναι να δώσουμε δύναμη και φωνή σε κάθε σύλλογο-μέλος μας, να αναδείξουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν για να κρατήσουν ζωντανά  τα χωριά τους αλλά και να δείξουμε το τεράστιο έργο που παράγουν μέσα από καθαρά εθελοντική εργασία, γιατί αγαπούν τον τόπο τους.
Θα ήμασταν ευτυχείς μέσα από αυτή την ισχύ εν τη ενώσει να  αναδείξουμε τα ήθη και τα έθιμα της Ρόδου, την παράδοση μας και τον πολιτισμό μας  στους ντόπιους, στους Δωδεκανήσιους, σε όλους τους Έλληνες και αλλά  στους Έλληνες της διασποράς και γιατί όχι και στο εξωτερικό προκειμένου η Ρόδος να γίνει και πολιτιστικός προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού μας.

2.    Είδαμε να αναπτύσσεται μια αντιπαράθεσή της Ομοσπονδίας με την Λαϊκή  Συσπείρωση του Δήμου Ρόδου για μια ενημερωτική εκδήλωση που κάνατε... Κρύβεται κάτι πίσω από όλη αυτή την υπόθεση ή απλά είναι άλλη προσέγγιση;

Θα σας απαντήσω με ένα απόφθεγμα: «η επιτυχία δημιουργεί περισσότερο εχθρούς, παρά φίλους». Σίγουρα ο στόχος δεν είναι μόνο η Ομοσπονδία αλλά τα πρόσωπα που την αποτελούν. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε μετά την ανάγνωση των δυο ανακοινώσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί εάν αναλύσουμε τις θέσεις τους πάνω στην ημερίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει νόημα, καθώς σε καμία των περιπτώσεων δεν ισχύει τίποτα από άλλα αυτά που σαν ποίημα αραδιάζουν στις ανακοινώσεις τους. Μέσα από την ημερίδα που κάναμε πουθενά δεν προκύπτει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε σκλαβοπάζαρα εργαζομένων, ούτε να εκμεταλλευτούμε ανέργους, αλλά ούτε και να γίνουμε εργοδότες. Η ενημέρωση αφορούσε καθαρά δράσεις που ήδη υπάρχουν και μέσα από αυτές θα μπορούν οι σύλλογοι, οι τοπικές κοινότητες και διάφοροι φορείς να κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά τους, να αναπαλαιώσουν τα κτήρια τους, να κατασκευάσουν χώρους πολιτισμοί, να αναδείξουν επαγγέλματα που έχουν  χαθεί, να μάθουν στα μέλη  τους και στους κατοίκους των χωριών τους γλώσσες, τέχνες και ό,τι άλλο κρίνουν ότι έχει ανάγκη το κάθε χωριό ξεχωριστά. Να δώσουν δηλαδή ζωή στα χωριά τους, παραδείγματα τέτοιων δράσεων πάμπολλα και τα αποτελέσματα ζηλευτά !!!
Θα τους παρακαλέσω λοιπόν εάν έχουν σοβαρές, ακομμάτιστες, αχρωμάτιστες, προτάσεις για το πώς θα ήθελαν να λειτουργήσει η Ομοσπονδία, με μεγάλη μας χαρά  να τις συζητήσουμε  και γιατί όχι να τις υλοποιήσουμε.

3. Η δημιουργία της Ομοσπονδίας θα επηρεάσει και πως τους 27
Πολιτιστικούς Συλλόγους από τους οποίους προέρχεται;

Η ομοσπονδία έγινε όχι για να επηρεάσει, αλλά για να στηρίξει τους συλλόγους μελή της. Χωρίς αμφιβολία, οι πολιτιστικού σύλλογοι είναι η ζωή και ο καθρέπτης των χωριών τους. Όλα αυτά τα χρόνια έδιναν την μάχη  διατήρησης  της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, μόνοι τους. Τώρα μέσω της ομοσπονδίας, η φωνή τους δυναμώνει, θα μπορούν να ξέρουν που μπορούν να βρουν πόρους, πως θα οργανώσουν ένα σύλλογο, πως θα είναι νομότυποι, πως θα καταφέρουν να φέρουν νέο κόσμο κοντά τους. Και το βασικό είναι ότι μέσα από το πολιτιστικό καλεντάρι, που για πρώτη φορά δημιουργείται θα κάνουν γνωστές τις δράσεις και τις εκδηλώσεις τους σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Τα μελή της ομοσπονδίας αυτή την στιγμή είναι 28 και τις επόμενες ημέρες θα ενταχτούν ακόμα 5 σύλλογοι και υπάρχει ενδιαφέρον και από  άλλους, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού ο σκοπός μας είναι όλοι οι σύλλογοι του νησιού  σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτω από την στέγη της Ομοσπονδίας.

Θα ήταν βέβαια παράλειψη μου να μην πω ότι συμπαραστάτες σε όλη την προσπάθεια αυτή είναι ο Δήμος Ρόδου μέσω του Αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Χατζηϊωάννου Τέρη και του πρόεδρου του ΔΟΠΑΡ κ. Αϊβάζη Σέργιο καθώς και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του ίδιου του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου αλλά και της υπεύθυνης πολιτισμού κ. Φαίδρας Σπανού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και μας έδωσαν δύναμη να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του οράματος μας.



4.Τι σχέδια υπάρχουν για το καλοκαίρι;

Όπως ήδη σας ανέφερα για πρώτη φορά καταφέραμε και φτιάξαμε ένα πολιτιστικό καλεντάρι το οποίο αποτελεί οδηγό των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα μας. Κύριο μέλημα μας λοιπόν είναι όλες αυτές οι πλούσιες δράσεις των μελών μας να αγκαλιαστούν και να μεγαλώσουν. Βέβαια προγραμματίζουμε και μια μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια την όποια μάλιστα ελπίζουμε να καθιερώσουμε κάθε χρόνο, μια εκδήλωση που θα κλείνει μέσα της όλες αυτές τις δράσεις των μελών μας και θα κάνει γνωστό τον πολιτισμό και την παράδοση μας σε κάθε άκρη της γης, προκειμένου να προστατέψουμε τη πλούσια παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόγονοι μας και τείνει να εξαφανιστεί



5. Να πάμε στο Ε.Κ.Ρ στη διοίκηση του οποίου είστε μέλος. Πολλά τα
προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής μας...Που εστιάζεται η διοίκηση του Ε.Κ.Ρ αυτό το διάστημα;

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο δύσκολη μετά την μεταπολίτευση που βιώνουμε σαν κοινωνία αλλά περισσότερο σαν εργαζόμενοι. Πέρα όμως από τα γενικά προβλήματα, στην περιοχή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ειδικά προβλήματα λόγω της ταυτότητας της περιοχής μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν είναι άλλες από την ανασφάλιστη εργασία, τη μαύρη εργασία και τη σύγχρονη μορφή δουλείας, τους εισαγόμενους βαπτισμένους μαθητές που καταλαμβάνουν τις θέσεις εργασίας των ντόπιων εργαζόμενων με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Επομένως, αυτή την εποχή  η προσοχή μας  είναι στραμμένη στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων συν βεβαία  και στα αλλά προβλήματα στους υπόλοιπους κλάδους των εργαζόμενων. Βέβαια για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων αυτών, ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΕΚΡ έχει αναπτύξει μια συνεργασία με άλλα εργατικά κέντρα ανά την Ελλάδα, ώστε μέσα από κοινή γραμμή να βρούμε τις πλέον κατάλληλες λύσεις .


6. Με την δημοτική επιχείρηση ΡΟΔΑ όπου είστε εργαζόμενος τι γίνεται;
Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα;

 
Ο ΡΟΔΑ είναι μια επιχείρηση που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί λειτουργεί προς όφελος όλων μας. Για αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από τη νέα δημοτική αρχή, άλλα και από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους, γεγονός που νομίζω πως άρχισε να γίνεται. Τα προβλήματα είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι είναι αντιμετωπίσιμα άλλα πρέπει να γίνει σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα που δυσφημούν και πιστέψτε με, ντροπιάζουν τους εργαζόμενους χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση του στόλου. Πιστεύω ότι εάν ενταχτούν σύντομα τα νέα λεωφορεία και γίνει γρήγορα η προκήρυξη για τους νέους οδηγούς,  η εικόνα  θα αλλάξει προς το καλύτερο!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...