Οφειλόμενη απάντηση στις αερολογίες Χατζημάρκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ κ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ Η παράταξη μας μετά από μια μεγάλη περίοδο προσαρμογής σας στα καθήκοντα του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και παρακολουθώντας συστηματικά τις εξαγγελίες σας και το έργο σας , μπορεί να ασκεί αυστηρή κριτική γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση. Η περίοδος χάριτος πέρασε και τώρα πλέον θα κριθείτε καθώς το έργο σας είναι ανύπαρκτο μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας Ν.Αιγαίου. Σας αφήσαμε μια προίκα 60 εκ. με δεσμευμένα έργα , με μελέτες για κάθε νησί γιατί εμείς είχαμε ένα στοχοθετημένο πρόγραμμα που είχε προκύψει μέσα από διαβουλεύσεις με τους δημάρχους των νησιών. Σας αφήσαμε ουσιαστικά ένα ώριμο τεχνικό πρόγραμμα, με μελέτες, πόρους και εσείς δεν έχετε παρά να το υλοποιήσετε. Τόσο απλά. Φέρατε στο περιφερειακό συμβούλιο, εκατοντάδες Προγραμματικές Συμβάσεις , παρ’ ότι προεκλογικά μας καταγγέλλατε πως η πολιτική μας αφορούσε μόνο προγραμματικές συμβάσεις- ενώ οι δικές μας δεν ξεπερνούσαν μερικές δεκάδες, εσείς ξεπεράσατε κάθε προηγούμενο, καθώς και δεκάδες Διαβαθμιδικές Συμβάσεις με τους Δήμους. Σήμερα οι περισσότερες είναι ακόμα στα χαρτιά. Γιατί δεν προχωράτε; Σας παραδώσαμε ένα ΕΣΠΑ ολοκληρωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με απορρόφηση 75% επί των συνολικών πόρων που είχαν διατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ καλύψαμε έγκαιρα το στόχο της απορρόφησης και του κανόνα ν+2 και ν+3 και του μνημονίου για το 2013. Από τα 161 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ τα 3, 5 χρόνια που ήμασταν στο τιμόνι της περιφέρειας Ν.Αιγαίου, ολοκληρώσαμε τα 40, ήταν σχεδόν ολοκληρωμένα τα 77 και τα 44 είναι σε στάδιο ανάληψης νομικών δεσμεύσεων. Μια και θέλετε να μιλάμε με αριθμούς!

Εσείς το μόνο που κάνατε είναι να καρπώνεστε αυτά τα έργα, να κόβετε κορδέλες, χωρίς να μπορείτε να επιδείξετε τίποτα καινούργιο. Σας θυμίζουμε πως η δημοσιοποίηση των προσκλήσεων για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ δεν αποτελεί επίτευγμα, αντιθέτως συμβατική σας υποχρέωση στην οποία μάλιστα έχετε παρουσιάσει μεγάλη καθυστέρηση. Η ένταξη δε των έργων σε αυτό. δεν αποτελεί χάρη του ‘πατερούλη- περιφερειάρχη’,αλλά μια ενταξιακή ανταγωνιστική διαδικασία και καλό θα είναι να προσέχετε τις ανακοινώσεις σας καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τη δημοσιότητα των έργων του ΕΣΠΑ και καλό είναι να τους λάβετε υπόψη σας για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Προεκλογικά δε μας καταγγέλλατε για τους χαμηλούς πόρους στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Ν.Αιγαίο και υπερθεματίζατε πως θα φροντίζατε μέσα από τα ΄’λόμπυ’ και τις πιέσεις σας να αυξήσετε αυτό το ποσό. Αλήθεια, κύριε Χατζημάρκο τι έχει απογίνει η αύξηση των πόρων; Άλλωστε, ο προϋπολογισμός της ΠΝΑ δείχνει ανάγλυφα την εικόνα των πόρων του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ και των ιδίων πόρων. Εμείς, διασφαλίσαμε επιπλέον πόρους μέσα από το δικό μας διεκδικητικό, το οποίο υπηρετήσαμε με συνέπεια και χωρίς αμειβόμενους μάγους. Μήπως τελικά εσάς, σας έμεινε μόνο το ακριβοπληρωμένο lobbying που τόσο πολύ αρέσκεστε να κάνετε. Είπαμε, στις δημόσιες σχέσεις και στην προσωπική σας προβολή είστε άριστος.

Ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τι να πείτε αφού υπάρχει το απόλυτο τίποτα. Αφήστε τα περί αυξήσεως των πόρων και δείξτε μας εμπράκτως έργα. Να σας υπενθυμίσουμε, τι κάναμε εμείς για να καταλάβετε τι εννοούμε όταν μιλάμε για προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα:. Στο σύνολο είχαμε προγραμματίσει 340 έργα με προϋπολογισμό 114.370.066,91 Ευρώ , ολοκληρώσαμε 90 έργα προϋπολογισμού 104.122.345,65 Ευρώ και απορροφήθηκαν πόροι 41.157.670,00 Ευρώ από το ΠΔΕ, σε εξέλιξη αφήσαμε 142 έργα με προϋπολογισμό 34.027.050,59 Ευρώ και έτοιμα για δημοπράτηση 111 έργα με προϋπολογισμό 58.763.327,18 Ευρώ. Και όλα αυτά σε 3, 5 χρόνια! Μην το ξεχνάτε αυτό.

Από το να αναλώνεστε σε αδιάφορα και γενικόλογα κείμενα, σηκώστε τα μανίκια και αρχίστε να δουλεύετε γιατί σας έμειναν μόνο 2 χρόνια. Αφήστε τα άσκοπα ταξίδια και τις δημόσιες σχέσεις και βάλτε μπροστά τη μηχανή της περιφέρειας Ν.Αιγαίου. Αν και υποστελεχωμένη η περιφέρεια Ν.Αιγαίου, διαθέτει άριστο στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των έργων της ΠΝΑ, αρκεί η πολιτική ηγεσία να λειτουργήσει. Δεν θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε την ανακοίνωση σας για τις 200 προσλήψεις που θα γινόντουσαν στο Ν.Αιγαίο και που τελικά έγιναν 10, γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σας αρέσει να επιδίδεστε στην τακτική των εντυπώσεων. Μην το κάνετε όμως αυτό γιατί δημιουργείτε προσδοκίες σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεργίας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Σε ένα τόσο επώδυνο για όλους περιβάλλον, οι πολιτικές εξαγγελίες πρέπει να είναι πλέον τετελεσμένα γεγονότα και όχι συζητήσεις που έγιναν με υπουργούς, όπως μας λέτε, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Εκτίθεσθε και εκθέτετε και άλλους.

Όσο δε για τη σύσταση σας ως προς την αξιοποίηση των πόρων, μας βρίσκετε απόλυτα σύμφωνους πως πρέπει να αξιοποιούνται με σύνεση και φειδώ γιατί εμείς με αυτόν τον τρόπο ασκήσαμε τη διακυβέρνηση μας, με νοικοκυροσύνη και αποτελεσματικότητα, ενώ εσείς πράττετε ακριβώς το αντίθετο. Κι εμείς κυβερνήσαμε στην εποχή των Μνημονίων και της Κρίσης, από το 2011 έως το 2014. Αφήστε λοιπόν τις αερολογίες κι αρχίστε να δείχνετε αποτελέσματα γιατί ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα. Τέλος, σας συστήνουμε να ανανεώσετε το ύφος και τη ρητορική των απαντήσεων σας που γίνεται δια μέσου του, μέχρι σήμερα, ‘άτυπου γραφείου τύπου’ σας. Άλλωστε, η εφαρμογή του άρθρου 38 του ν.4483/2017, σας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να προσλάβετε δύο ( 2) επαγγελματίες δημοσιογράφους, (τους οποίους σε εμάς τους στερήσανε) , με ανάλογα διπλώματα και προϋπηρεσία και έτσι οι απαντήσεις σας θα βελτιωθούν (διαπιστώσαμε προς μόλις τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, αμέσως βγάλετε την πρώτη πρόσκληση, γεγονός που δείχνει πως μάλλον συμφωνείτε και εσείς μαζί μας). Οι σωστές και καλογραμμένες απαντήσεις με περιεχόμενο που δεν επαναλαμβάνονται, είναι μια τέχνη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι ανακοινώσεις σας απέναντι στην παράταξη μας ‘ Ν.Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας’ είναι προβλέψιμες, χαμηλής αισθητικής ως προς τη γραφή τους, και στην τελική μας κοστίζουν πολλά λεφτά καθώς ο τρόπος αμοιβής ‘του άτυπου γραφείου τύπου’ σας κύριε περιφερειάρχη, επιβαρύνει κατά πολύ την περιφέρεια Ν.Αιγαίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...